- Reklama -

Je z nich nejmladší, přesto Connora McDavida spoluhráči obdivují

- Reklama -

Se 48 body obsadil Connor McDavid v uplynulém ročníku čtvrté místo mezi nováčky. Kvůli dlouhodobému zranění však odehrál jen polovinu sezóny. Podíváme-li se na průměrný bodový zisk, patřila by edmontonskému útočníkovi třetí příčka – ovšem mezi všemi ligisty včetně zkušených veteránů.
Jakpak by asi dopadl, kdyby měl možnost absolvovat kompletní program? To je otázka, na kterou v rozhovoru pro list National Post odpovídali v ruském Petrohradu i současní McDavidovi spoluhráči z reprezentačního týmu Kanady.
„Už teď je jedním z nejlepších hokejistů NHL,“ troufá si tvrdit arizonský Max Domi. „Je ohromné, co předvádí. A určitě bude úžasné sledovat, co předvede, až odehraje celou sezónu.“
Když na sebe koncem března jejich týmy narazily, připsal si McDavid dvě asistence. Stejnou bilanci měl i začátkem února proti Ottawě, ve svém druhém utkání po návratu z marodky (v tom prvním s Columbusem vstřelil gól a dva připravil). K jejímu dosažení mu stačilo úvodních dvanáct minut a dvě přihrávky Jordanu Eberlemu.
„Porazili nás 7:2,“ vzpomene si útočník Senátorů Mark Stone. „Při vší úctě k Oilers, takovýmhle výsledkem by zápas s nimi neměl končit. To ještě Connor do třetí třetiny nenastoupil. Předpokládám, že nám chtěl dopřát oddech.“
O týden později se Olejáři utkali s dalším kanadským rivalem z Toronta. Tentokrát zvítězili jen 5:2, ovšem McDavid měl prsty ve všech brankách. U dvou byl uveden jako autor, u zbylých tří coby nahrávač.
„Dobře si na to utkání pamatuju, protože v tabulce pravdy jsem měl tři záporné body,“ povzdechne si obránce Leafs Morgan Rielly. „Connor je výjimečný. Nevím, jak jinak to říci, ale domnívám se, že je jedním z nejlepších hráčů současnosti, což je zvláštní, protože je mu teprve osmnáct nebo devatenáct.“
Taylor Hall je jedním ze dvou členů reprezentace země s javorovým listem ve znaku, který má možnost sledovat výkony rodáka z Richmond Hill na vlastní oči po celou sezónu (spolu s gólmanem Camem Talbotem).
„Je opravdu zábavné sledovat jeho evoluci, jak den po dni nabývá na šikovnosti. Občas to považujete skoro za samozřejmost. Určitě byl letos lídrem našeho mužstva a naším nejlepším hráčem, a bude se ještě lepšit,“ předpovídá Hall skvělou budoucnost mladíkovi, s nímž ho pojí společný osud jedničky draftu NHL.
Mimochodem, když on o pět roků dříve vstupoval do světa profesionálního hokeje, napočítali mu na konci sezóny 42 bodů ze 65 startů. Pro srovnání nabízíme i údaje z dalších let: Ryan-Nugent Hopkins 52/62, Nail Jakupov 31/48 (zkrácený ročník), coloradský Nathan MacKinnon 63/82, floridský obránce Aaron Ekblad 39/81.
Poslední dva jmenovaní získali Calderovu trofej pro nejlepšího nováčka sezóny. Connor McDavid je na ni navržen také, má ovšem silného protivníka v chicagském Artěmiji Panarinovi, který si v 80 zápasech připsal 77 bodů. Třetím nominovaným je obránce Philadelphie Shayne Gostisbehere.
Ať už edmontonský mladík ocenění získá nebo ne, výraznou stopu v této sezóně udělal. A jeho současný reprezentační kouč Bill Peters předpovídá, že nebude poslední.
„Vypadá to, že Connor má příležitost stát se tváří téhle hokejové generace,“ říká.
Foto/Photo by: Connor Mah/Flickr.com

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -