- Reklama -

Ještě větší borec, než jsme doufali. Vancouver leží Petterssonovi u nohou

- Reklama -

Vědělo se o něm, že je dobrý. Zatraceně dobrý. Když někdo jako teenager dominuje ve švédské lize mezi muži, získá ocenění pro nejužitečnějšího hráče základní části i play-off, dovede svůj tým k mistrovskému titulu a cestou překoná rekordy bratrů Sedinů či Petera Forsberga, nemůže to být náhoda. Přesto bylo otázkou, jak si pětka draftu z roku 2017 zvykne na zámořský hokej.



On ale během několika týdnů předčil veškerá očekávání. Hned ve svém prvním zápase Elias Pettersson skóroval a body pravidelně přidával i nadále. Třeba v bláznivém zápase proti Coloradu jich nasbíral celkem pět (2+3). Nároční fanoušci Kosatek najednou nemluvili o nikom jiném. Jejich loňský objev a miláček Brock Boeser byl najednou v pozadí. Všechny zastínila tahle mladá švédská senzace. A to ještě musel Pettersson vynechat několik zápasů po ataku floridského Mikea Mathesona.
Fanshop týmuVe svém desátém zápase vstřelil mladý centr svůj desátý gól. Stal se tak teprve pátým hokejistou za posledních sto let, který se v NHL uvedl deseti góly ve stejném počtu zápasů. Za posledních třicet let se to nepovedlo nikomu jinému! (A to třeba Auston Matthews začal čtyřgólovým představením proti Ottawě)
Devatenáctiletý talent dal jubilejní trefou vzpomenout na góly, jaké sázel v osmdesátých letech jiný blonďák s devětadevadesátkou na zádech. Únik po levé straně, nápřah a gól – přesně jako „The Great one“. Však si za to vysloužil označení „švédský Gretzky“, jiní jej zase přirovnávají k mladému Pavlu Dacjukovi. Na podobné řeči je samozřejmě ještě brzy, to ale nic nemění na faktu, že Vancouver leží mladému Seveřanovi u nohou.

- Reklama -


Po odchodu bratrů Sedinů tak mají Canucks dalšího lídra ze země tří korunek. Společně s Bo Horvatem, Brockem Boseserem, Quinnem Hughesem či gólmanem Thatcherem Demkem bude Pettersson tvořit hlavní kostru týmu po mnoho dalších let.
Švéd je také prvním nováčkem za posledních pětadvacet let (od sezóny 1992-93), který dokázal během prvních deseti zápasů nasbírat alespoň šestnáct bodů (10+6). Tehdy to dokázala ruská dvojice Dmitrij Kvartalnov – Nikolaj Borševskij.
Pouze Esa Tikkanen a Mike Walton dokázali ve svých úvodních deseti zápasech za Kosatky nasbírat tolik bodů, jako právě Pettersson. Ten kluk zkrátka ví, jak se v novém působišti uvést. Právě vynikající výkony tohoto nováčka jsou jedním z hlavních důvodů, proč se Kosatkám na startu nové sezóny nečekaně daří. Canucks jsou navíc jedním z nejzábavnějších a nejčastěji skórujících týmů ligy. Kdo by to před sezónou řekl?
Ve včerejším duelu vyšel „EP“ naprázdno, jeho aktuální bilance tedy činí 17 bodů (10+7) ve dvanácti zápasech. Asi není třeba zdůrazňovat, že suverénně vévodí klubovému bodování Kosatek, stejně jako produktivitě nováčků v celé NHL. A příliš nezaostává ani za nejlepšími střelci celé ligy, jako jsou Ovečkin nebo Pastrňák.
Mathew Barzal loni prožil nejlepší nováčkovskou sezónu za posledních deset let, když celkem zaznamenal výtečných 85 bodů za 22 branek a 63 asistencí. Pettersson má našlápnuto k tomu, aby jej, minimálně v gólech a bodech, překonal. Vydrží mu forma po celý rok?
Jisté je, že ze skupiny kandidátů na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka sezóny se velmi rychle oddělil jasný favorit.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -