- Reklama -

Jim Craig bude prodávat artefakty z olympiády v Lake Placid. Chce zajistit rodinu

- Reklama -

Jeden z členů slavného výběru Spojených států amerických, který na olympiádě v Lake Placid senzačně porazil Sovětský svaz a získal zlaté medaile, se rozhodl vydražit 19 předmětů z této akce. Brankář Jim Craig, jeden ze strůjců „zázraku na ledě“, což je obrat, který se vžil pro americký úspěch, by rád za předměty dostal až 5,7 miliónů dolarů.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Unikátní sbírku vlastnil a ukazoval na různých místech 35 let. Nabízet se budou hole, dresy, brusle i maska. Skutečnými skvosty jsou zlatá medaile a vlajka, ve které objížděl kluziště po vítězném zápase nad Finy. Jenom poslední dva předměty by mohly podle odhadů vynést Craigovi až dva milióny dolarů, další milión může vynést samostatně hokejistův dres.
„Posledních 35 let byly ty předměty v Hokejové síni slávy, bostonském sportovním muzeu, newyorském sportovním muzeu a já myslím, že jsme udělali dobrou práci, pokud jde o jejich ukázku lidem, kteří se cítili být součástí tohoto úspěchu,“ řekl Craig ESPN.

„Po 35. výročí a smrti Bobbyho Sutera si ale myslím, že je třeba být k těmto předmětům odpovědnější a ochránit jejich dědictví taky pro rodinu,“ dodal bývalý brankář někdejšího národního týmu USA.
Craig má šestadvacetiletého syna a čtyřiadvacetiletou dceru. Právě dětem a vnoučatům by rád přilepšil a stržené peníze jim rozdělil. To všechno s tím, že nový majitel cenných artefaktů je může dál vystavit ve kterémkoli muzeu nebo na podobném místě, aby z nich měla prospěch široké veřejnost.
Jim Craig rozhodně není prvním z někdejšího výběru studentů, kdo se rozhodl památeční předměty zpeněžit. Mark Wells prodal svou zlatou medaili kdysi za 40 tisíc dolarů. Její další majitel ji později zpeněžil za 310 tisíc. Mark Pavelich prodal svou medaili v roce 2014 za 262 900 dolarů.

- Reklama -

Kapitán Mike Eruzione vždycky tvrdil, že by svou zlatou medaili nikdy neprodal, nicméně jiné věci z legendární olympiády se prodat nerozpakoval. Dres z finálového zápasu prodal za 657 tisíc dolarů, hokejku v roce 2013 za 262 tisíc.
„Za ty roky jsme pochopili, jak důležité to pro lidi bylo,“ dodal Craig. „Přes dopisy až po příběhy na facebooku nebo twitteru. Byli jsme jen parta skromných kluků, Američané nás přijali, protože jsme byli tak opravdoví.“

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -