- Reklama -

Když chtějí hrát hokej i slepí…

- Reklama -

Stejně jako klasický puk musí být dostatečně odolný, aby vydržel tvrdé střely a nárazy do mantinelu. Na druhou stranu musí být poddajný, aby se zabránilo zraněním hráčů. Nebudou ho totiž používat normální hokejisté, nýbrž ti, kteří mají zrakové potíže. Z toho vyplývá nejdůležitější vlastnost kotouče, o jehož vytvoření se snaží studenti vysokých škol v zámoří – musí být slyšet.
Za dlouhá léta bylo podniknuto nesčetně pokusů, žádný s úplně přijatelným výsledkem. V poslední době si je vzala pod patronát organizace Courage Canada. V sobotu uspořádala v Bostonu klání studentských projektů pod názvem IAM3D Challenge.
„Zvuk není zdaleka jediným faktorem,“ vysvětluje její výkonný ředitel Matt Morrow v interview pro agenturu Canadian Press. „Puk musí být větší a pomalejší než klasické kotouče, aby s ním mohli hrát hokejisté s různým stupněm postižení. Žádný elektronický puk zatím pořádně nefungoval.“
Morrow přidává už výše zmiňované požadavky na bezpečnost, připomíná akustické problémy v halách, upozorňuje na „mrazuvzdornost“. Řešitelé nesmí pominout ani fakt, že kotouč musí fungovat a znít pokud možno stejně v klidu i v pohybu.
„O hokej jsem si nikdy moc nezajímal, ale vždycky jsem měl rád výzvy,“ říká 23letý Ryan Vieira ze Sheridan College v ontarijském Oakville, jehož návrh se dostal mezi dvacítku finalistů. „Design jsme s kolegou neřešili, dali jsme puku jen základní tvar.“
První pokusy vytvořit vhodný sportovní nástroj pro nevidomé hokejisty jsou staré asi čtyřicet let. Začínalo se s černě obarvenou plechovkou od džusu, jenže jak tvrdí pamětníci, takových bylo kvůli jejich malé odolnosti během zápasu potřeba třeba osm. Později přišly různé „vychytávky“, jejichž základem bylo, že do nádobky válcovitého tvaru byly umístěny předměty starající se o zvukový efekt jako kuličky z ložisek, knoflíky z klavíru a podobné.
 
„Tenhle design vydržel v užívání léta, i když byl problém, že puk přestal chrastit, když se zastavil,“ vzpomíná Wayne St. Denis, někdejší člen týmu Toronto Ice Owls.
Současnost nabízí modernější řešení zvukového problému, jestli se ale některý z nápadů představených o víkendu americkými a kanadskými studenty dočká uplatnění v praxi, to se teprve ukáže.

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -