- Reklama -

Když máš puk, hraj. Když nemáš, poslouchej

- Reklama -

Po roční absenci v play off se hokejisté Capitals znovu vrátili mezi šestnáctku vyvolených. Jediná výhra je dělila od účasti v konferenčním finále, kam se nepodívali už sedmnáct let. Trenér Barry Trotz na lavičce washingtonského klubu nezačal zrovna nejhůř, ačkoliv porážka od Rangers v situaci, kdy jeho svěřenci vedli 3:1 na zápasy, nějakou dobu bolela.
Dlouholetý kouč Nashvillu za další ze svých úspěchů považuje, že se mu podařilo přesvědčit Alexandra Ovečkina (ale i ostatní hráče) k většímu zapojení do defenzivní činnosti, aniž by tím výrazně utrpěla ofenzíva. S 242 brankami byli Caps šestým nejlepším týmem v soutěži, stejná příčka jim patřila i v řazení podle počtu inkasovaných gólů (203).
„S Alexem to nebylo tak složité. Řekl jsem, že když má puk, má dělat to, co dělal dosud. Pokud ho nemá, má dělat to, co si přeju já, abychom kotouč rychle získali. Přistoupil na to,“ představí jednoduše znějící zásady 52letý muž.
Rovněž ostatním hokejistům přešel nový režim rychle pod kůži. „Máte v týmu 23 lidí, ale ve skutečnosti musíte koučovat jen sedm nebo osm. Musíte jim projevit patřičný respekt, dát jim roli a pocit, že jsou součástí něčeho většího,“ říká Trotz. „Když jsem sem přišel, byli to talentovaní hráči, ale nastupovat proti nim nebylo tak těžké.“
Z letošní sestavy už s několika tvrdšími hochy nebude moci počítat, s klubem se rozloučili obránce Mike Green a zkušení forvardi Troy Brouwer a Joel Ward. Nejvýraznějšími novými tvářemi pro příští sezónu jsou útočníci Justin Williams a T.J. Oshie.
„Taková je realita éry platového stropu, že musíte zahýbat některými dílky. Asi teď nebudeme tak tvrdým týmem, ale věřím, že Oshie k tomu přičichne a Williams zrovna tak. Mikea Greena úplně nahradit nemůžeme, ale společnými silami se nám snad podaří zmenšit tu díru v obraně,“ věří Trotz.
Hlavní cíl je jasný. „Minulou sezónu beru jako základ. V některé z dalších bych se rád účastnil oslavné jízdy ulicemi tohoto skvělého města,“ pronesl Barry Trotz na nedávném setkání s osobnostmi Washingtonu.
Foto/Photo by: Amanda Bowen/ RRBG Photography/ akbmultimedia.com

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -