- Reklama -

Kris Russell, král blokařů. Zadák Calgary vytvořil nový rekord NHL

- Reklama -

V titulku článku jsme si vypomohli jiným sportovním odvětvím, ale nebojte, o volejbalu řeč nebude. Jak jinak byste ale chtěli nazvat chlapíka, který suverénně vládne statistikám NHL v počtu zablokovaných střel? Ve včerejším utkání Calgary v Bostonu si připsal Kris Russell hned patnáct zablokovaných střeleckých pokusů, čímž podle Elias Sports Bureau vytvořil nový rekord NHL. Předchozí maximum bylo o tři střely nižší.
S trochou nadsázky bychom mohli rodáka z Red Deer v provincii Alberta označit za solidního brankáře. S 218 zablokovanými střelami je letos jasně nejlepší v lize, jeho nejbližší pronásledovatel, kterým je Roman Josi z Nashvillu, má na kontě 175 zablokovaných střel. Flames v tomto ohledu vůbec v lize vynikají, Dennis Wideman je se 147 bloky šestý a TJ. Brodie je na osmé příčce se 141 pokusy.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Zablokovaná střela znamená o jeden puk mířící na branku méně,“ popisuje rekordman svou filozofii. Už v loňské sezóně se v této činnosti umístil na třetí příčce (201), přičemž jeho průměr na zápas byl nejvyšší ze všech (2,96). Blokování střel podle něj nevyžaduje jen odvahu, je to také o správném načasování, hbitosti a chytrosti.
„Když jsem hrál v juniorce, hodně se tam na tohle dbalo, tehdy jsem tomu přišel na chuť a na blokování se začal soustředit. Váš gólman to hodně ocení, pokud mu tedy nezacláníte ve výhledu,“ říká Russell.
„Vždy se snažím, aby si střelec myslel, že tam má volnou cestu ke střele. V poslední vteřině mu tu cestu zavřu. Chci, aby se rozhodli jako první, že budou střílet. Dnes je ale hodně šikovných hráčů, kteří vám střelu naznačí. Pokud jdete dolů příliš brzy, objedou vás nebo vás prostě propálí,“ vysvětluje svou taktiku.
„Je to součást strategie Flames. Méně střel na branku znamená méně dorážek a méně provozu před naším gólmanem, což mu ulehčuje práci. Obvykle je to tak, že pokud jste v dobrém postavení, můžete okamžitě přejít do protiútoku, takže z toho profituje i ofenziva. Trenéři odvádějí u videa výbornou práci, ukazují nám, kde stojíme a kde bychom měli být.“


A jak taková obětavá defenzivní práce bolí? „Měl jsem zatím celkem štěstí, jen nějaké modřiny. Jednou jsem si poranil kotník a zlomil malíček, ale to mi naštěstí nebránilo v tom, abych s tím hrál,“ říká sedmadvacetiletý obětavec.
Russell dále upozorňuje na to, jak je důležité střelu nepustit na branku za každou cenu. „Když už se vrháte do střely, musíte ji zastavit. Pokud skočíte puku do cesty a střela skrz vás projde, je to pro gólmana horší, protože má zakrytý výhled a méně času na reakci. Ale trénujeme spolu a obvykle mezi námi komunikace funguje. Jako obránce víte, co po vás váš brankář chce.“
„Taky se nechcete dostat dolů moc rychle a schytat to do krku, brady nebo tváře. Spoustu střel můžete zmařit už jen dobrým postavením svého těla a hole. Musíte vědět, kde se na ledě nacházíte. Snažíte se být vždy mezi brankou a soupeřem, připraveni skočit do rány. Taky je potřeba, abyste se dobře pohybovali se střelcem,“ přidává své rady muž z nejpovolanějších.
A čí střela jej nejčastěji budí ze snu? „Spousta hráčů má tvrdé rány. Proti P.K. Subbanovi nehrajeme tak často, ale třeba Shea Weber má v přesilovce ránu, která se těžko blokuje. Když jsem hrával za Columbus, hráli jsme proti nim docela často, ale tu jeho pumelici z voleje jsem ještě nezastavil,“ chválí bombarďáka z města country.
Flames letos statečně bojují o postup do play-off a aktuálně drží osmou postupovou příčku v Západní konferenci. Pozornost médií se soustředí hlavně na tahouny týmu, kterými jsou Giordano či Hudler, z mladíků pak Gaudreau nebo Monahan. Kris Russell je mezi nimi tak trochu zapomenutý, patří k nejméně doceněným hráčům v lize. Jeho obětavost je však pro Plameny stejně důležitá jako ofenzivní kouzla hvězd.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -