- Reklama -

Léčba Brucem. Vancouver pod novým koučem i podruhé vyhrál

- Reklama -

Fanoušci po té změně volali už delší dobu. Před pár dny se k ní majitelé Canucks konečně odhodlali. Kufry balil jak generální manažer Jim Benning, tak i hlavní kouč Travis Green. Do manažerského křesla usedla klubová legenda Stan Smyl, na střídačku pak ostřílený Bruce Boudreau. A tahle změna okamžitě zafungovala.

Přísloví o novém koštěti, které dobře mete, je dostatečně známé. Přesto snad ani ten největší optimista nevěřil, že by se výsledky dostavily hned. Jistě, jsou to jen dva zápasy, ale změna v psychickém rozpoložení hráčů je cítit na každém kroku.

Po nějaké psychické dece ani stopy, hráči jsou uvolnění a srší z nich nadšení a pozitivní energie. Však si taky lišák Boudreau na prvním tréninku vzal stranou trápící se hvězdy, zejména Brocka Boesera a Eliase Petterssona, a „hučel“ do nich, že jsou pořád skvělí hokejisté. Zkrátka se je snažil povzbudit.

A světě div se, do zápasu pro Los Angeles vyjely úplně jiné Kosatky. Boeser zapsal gól a asistenci, Thatcher Demko lapil všech 31 střel a vychytal svou první nulu sezóny. Byla z toho výhra v poměru 4:0.

- Reklama -

Následovala jednodenní pauza, po níž se v Rogers Areně představil Boston. Tentokrát to byl mnohem vyrovnanější zápas. Vancouver poslal do vedení v přesilovce probuzený střelec Boeser a Demko tentokrát chytil 35 střel. O druhé čisté konto v řadě přišel až ve třetí třetině, kdy se v přesilovce pěti proti třem prosadil Patrice Bergeron.

Duel dospěl až do nájezdů, ve kterých rozhodla o výhře Canucks trojice Demko, J.T. Miller a Horvat. Hrdinou večera byl opět nejvytěžovanější gólman aktuálního ročníku NHL co do počtu odchytaných utkání (22) a minut (1 298). Rodák ze San Diega, který včera oslavil 26. narozeniny, se po vítězném nájezdu Horvata náležitě radoval. Narozeninová výhra mu zajisté zvedla náladu.

Jednoznačná brankářská jednička Canucks tak během tří dnů vylepšila své sezónní statistiky. Aktuálně má Demko úspěšnost zásahů 91,5% a průměrně pouští 2,73 branky na zápas. To jsou za velmi slabou obranu opravdu solidní čísla. A těch neuvěřitelných zákroků, co už během sezóny vytáhl!

Spokojen mohl být i Boudreau. Až na své čtvrté trenérské štaci začal dvěma výhrami, to se mu nepovedlo ani ve Washingtonu, ani v Anaheimu ani v Minnesotě. „Odhodlání a touha po vítězství,“ shrnul na tiskové konferenci klíčové atributy úspěchu nový kouč.

Ten pochválil i autora jediné branky svého týmu. „Střelci už jsou takoví. Třeba deset zápasů nedají gól a pak jich dají deset za sedm utkání. Myslím, že Brockovi se pomalu vrací střelecká sebedůvěra,“ prohlásil. A Boeser, který ukončil třináctizápasový půst, přikyvuje. „Dát dva góly a vyhrát oba zápasy, to je obrovská vzpruha pro mé sebevědomí,“ řekl.

Máme za sebou třetinu sezóny a Vancouveru patří v tabulce Pacifické divize předposlední příčka. O dva body hůř je na tom jen nováček ze Seattlu. Kraken ale mají dva zápasy k dobru. Ztráta na pozice zaručující postup do play-off je minimálně desetibodová (na třetí Oilers ztrácí Vancouver 10 bodů a má odehráno o tři zápasy více).

O dalším vývoji napoví nejbližší zápasy. Dokáží ještě Canucks sezónu zachránit, nebo je špatný začátek bude stát postup? Budou alespoň pod novým koučem pokračovat ve zlepšených výkonech, nebo byly poslední výhry spíše výjimkou, kdy se hráči chtěli předvést před novým trenérem? Uvidíme. Jisté je jen to, že se na tribuny Rogers Areny na chvíli zase vrátila radost.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -