- Reklama -

Nejdřív „flu game“, teď zákrok roku. Demko opět čaroval, Canucks ale prohráli

- Reklama -

Loni to nebyl on. Začátek sezóny se mu, stejně jako celému týmu, nepovedl. No a když se přidaly vleklé zdravotní problémy, byla z toho rozpačitá sezóna. V jejím závěru ale Thatcher Demko naznačil, že když je zdravý, patří mezi absolutní ligovou špičku.

Na startu ročníku 2022-23 měl bilanci 4 výhry a 10 porážek při úspěšnosti zákroků 88,3 %. Naopak v posledních 14 zápasech, které na jaře odchytal, měl úspěšnost zásahů 92,0 % a bilanci 10 výher ku 4 porážkám.

Do letošní sezóny vstoupil jako jasná jednička Canucks. Příchod Caseyho DeSmithe však znamená, že by Vancouver měl mít konečně solidní brankářskou dvojku, která by měla Demkovi ulevit, aby nemusel odchytat sedmdesát zápasů. Pokud by Canucks postoupili do play-off, budou v něm potřebovat Demka čerstvého.

Úvodní duel sezóny zvládli svěřenci Ricka Toccheta na výbornou, když doma přejeli Edmonton v poměru 8:1. Rodák ze San Diega pochytal 21 z 22 střel soupeře, úspěšnost zásahů měl 95,5 %. Přesto duel nedochytal. Na vině nebylo zranění, ale chřipka. Sedmadvacetiletý Američan šel do zápasu nemocný, za žádnou cenu ale nechtěl o zahajovací duel sezóny přijít.

- Reklama -

A nechtěl odstoupit ani v průběhu utkání, přestože se vůbec necítil dobře. Když se však po 48 minutách hry pozvracel do masky, kouč Tocchet neváhal a Demko musel přepustit místo v brankovišti DeSmithovi. Náhradní gólman odchytal také následující zápas. Včera na ledě Philadelphie už byl ale Demko znovu v akci.

A zase si vedl skvěle. Předvedl několik senzačních zákroků a celkem pochytal 40 ze 42 střel Flyers (úspěšnost 95,2 %). Vyzráli na něho jen obránce Zamula a z trestného střílení Sean Couturier. Ten se v NHL trefil po dlouhých 676 dnech. Spoluhráči Demkovi ale příliš nepomohli, Cartera Harta na druhé straně nepřekonali ani jednou. Vancouver tak poprvé v sezóně prohrál.

Ještě zpátky k úvodnímu, „chřipkovému“ zápasu. Hned po utkání, kdy vyšly najevo informace o tom, že vancouverský gólman během zápasu zvracel, zaplavily sociální sítě vzpomínky na slavný zápas Michaela Jordana, který je dodnes znám pod názvem „flu game“ a je považován za jeden z nejlepších basketbalových zápasů všech dob. O co šlo?

Ve finále NBA v roce 1997 byl stav mezi týmy Chicago Bulls a Utah Jazz vyrovnaný 2:2 na zápasy. Pátý duel byl na programu v Utahu. Hlavní hvězda světového basketbalu se ale necítila vůbec dobře. Mezi čtvrtým a pátým zápasem Jordana schvátil neznámý virus (nebo otrava jídlem). Byl unavený a dehydrovaný, zvracel a měl průjem.

Ačkoli vypadal, že každou chvíli zkolabuje, předvedl MJ dominantní výkon a doslova na svých bedrech dotáhl svůj tým 38 body k výhře 90:88. Bulls se v sérii ujali vedení 3:2 a už se neohlíželi zpět. V dalším utkání završili svůj pátý z celkových šesti triumfů v 90. letech.

Demko sice není Michael Jordan, jeho výkon proti favorizovaným Oilers byl ale obdivuhodný, a s přihlédnutím k jeho zdravotnímu stavu pak dvojnásob. Zdá se, že Nucks mají svou brankářskou hvězdu na startu sezóny v excelentní formě. A budou určitě potřebovat, aby mu vydržela.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -