- Reklama -

Makar na 250 bodech. Rychleji než Bobby Orr

- Reklama -

Fanoušci si už tak nějak zvykli, že Cale Makar je mašina na rekordy. Coloradský bek má ve své sbírce Calder Trophy pro nováčka roku, Norris Trophy pro nejlepšího obránce, Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off a taky trofej nejcennější – Stanley Cup.
I přes svůj stále mladý věk je rodák z Calgary držitelem několika klubových rekordů.

Naposledy přepisoval klubové kroniky v neděli, kdy se stal historicky nejlepším střelcem mezi obránci Colorada Avalanche. Když těsně před koncem duelu proti San Jose srovnával skóre, jednalo se o jeho 67. gól v základní části v kariéře.

Osamostatnil se tak na čele klubového pořadí. Bývalý držitel rekordu, Adam Foote, potřeboval na 66 branek 1 154 utkání. Makarovi stačilo na jeho překonání 240 duelů. Stihl to tedy o více než 900 zápasů rychleji!

Ve včerejším utkání proti Seattlu si pak zanedlouho pětadvacetiletý bek připsal asistenci, která byla jeho 250. bodem. Na tuhle metu se Makar dostal ve svém 241. zápase. Rychleji to žádný obránce nedokázal. Legendární Bobby Orr potřeboval na 250 bodů o šest utkání více (247).

- Reklama -

Nikdo další (z obránců) nasbírat 250 bodů v prvních 250 zápasech kariéry nedokázal. I když Denis Potvin (251) a Brian Leetch (253) to nestihli jen těsně. Další elegantní bruslař Paul Coffey na to třeba potřeboval 260 duelů.

Makar nasadil opravdu historické tempo. K tomu ovšem přidává i výtečnou defenzivu. Už dávno neplatí, že je ryze ofenzivním bekem. Nad ostatními vyčnívá svou produktivitou, ta uchvátí na první pohled. Málokdo si ale všimne, že třeba v posledním utkání odehrál více než pět minut v oslabení, zdaleka nejvíc ze všech aktérů zápasu. S bilancí +6 se aktuálně dělí o první místo mezi všemi hráči ligy.

Sledujeme zkrátka výjimečného, komplexního beka, který má už teď namířeno do Síně slávy. Nejlepší roky kariéry má přitom stále před sebou. Udrží nastolené tempo i v budoucnu? Bude i nadále nahánět velikány, jako byli Bobby Orr, Paul Coffey nebo Ray Bourque?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -