- Reklama -

Maďar Vay podepsal nováčkovskou smlouvu s Minnesotou

- Reklama -

Maďarský reprezentační gólman Adam Vay se jako volný hráč dohodl na dvouleté smlouvě s Minnesotou. Dvaadvacetiletý rodák z Budapešti se na mistrovství světa v Rusku představil ve třech utkáních. Jeho souhrnná bilance ze světového šampionátu činí 3,67 gólu na zápas a 91,1 procenta úspěšnosti.
V základní skupině B nastoupil v duelu proti Kanadě (8. Květen, 1:7), když ve 33. minutě za stavu 1:6 nahradil Zóltana Hetényiho. Ve zbytku zápasu kryl 11 z 12 sřel. V utkání s Finskem (11. květen) držel Vay čisté konto až do 37. minuty. Nakonec si připsal 48 bezchybných zákroků, prohře svého týmu 0:3 ale nezabránil.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


O dva dny později (13. květen) nastoupili Maďaři proti USA. Zatímco Keith Kinkaid v brance bronzového medailisty z MS v Praze si za celý připsal osm zákroků, jeho protějšek Vay čelil 37 ranám mezi tyče a pět z nich pustil za svá záda. Vay držel bezbrankový stav do 25. minuty, ale pak inkasoval dvakrát během 18 sekund.
„V první třetině jsme měli hodně střel a soupeři dovolili jedinou. Vytvořili jsme si velké množství gólových příležitostí, ale jejich gólman chytal mimořádně skvěle. Naštěstí se nám to pak podařilo prolomit a pár puků za něho dostat,“ uvedl po zápase útočník Auston Matthews, jenž je favoritem na pozici jedničky letošního draftu.
Minulou sezónu strávil Vay v Debrecínu hrajícím MOL Ligu, v devětatřiceti zápasech zaznamenal úspěšnost zákroků 92,6 procenta a průměr 2,75 obdržené branky na zápas.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -