- Reklama -

Marleau bude skvělým mentorem hvězdiček Maple Leafs, věří jeho bývalí spoluhráči

- Reklama -

Za necelý měsíc mu bude osmatřicet a v NHL nikdy jiný dres než ten z týmu San Jose Sharks neoblékal. Proto všichni tak nějak automaticky očekávali, že Patrick Marleau mezi Žraloky svou kariéru také uzavře. Přesto se v létě rozhodl klub opustit a podepsal tříletý kontrakt s Torontem. Pořádně tím překvapil i svoje nyní už bývalé spoluhráče.
„To bylo pořádné překvapení. Byl jsem si skoro jistý, že tu zůstane. Byl nám velkým přínosem jak na ledě, tak i mimo něj. Určitě to pro nás byla velká rána,“ přiznal útočník Sharks Joel Ward.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Zpráva o odchodu vyrazila dech i Jasonu Demersovi z Floridy, který s Marleauem hrál pět let. „Znám ho dobře osobně a muselo to pro něj být největší rozhodnutí kariéry. Myslel jsem si, že zůstane. Ale zřejmě to s rodinou probrali a došli k tomu, že to pro něj bude nejlepší.“
Oba jsou si přitom jistí, že i ve svém věku bude Marleau pro Toronto přínosem a bude držet krok s mnohem mladšími hráči. Vždyť dlouhá léta patřil k nejrychlejším bruslařům v lize.
„Mohl jsem to sledovat z první ruky a fanoušci Toronta se mohou těšit. Jeho pracovní morálka je ohromná. V posilovně byl jeden z nejsilnějších a na ledě jeden z nejrychlejších, vždycky šel ostatním příkladem“ tvrdí Ward.


To potvrzuje i Demers, který s ním v San Jose strávil roky 2009-2014. „Měli jsme skvělou partu zkušených borců, kteří nám mladým radili, když se nedařilo. Trenéři nám ani nemuseli nic vykládat, protože kluci jako Marleau byli první, kdo dali nějakou radu nebo doporučení a povzbuzovali nás. A když vám radí chlapík, který skončí v Síni slávy, má to přece jen trochu větší váhu, než když něco podobného slyšíte od trenéra. Bylo skvělé s ním hrát,“ říká současný obránce Floridy.
Roli mentora pravděpodobně zaujme Marleau i v Torontu, kde jsou mladé hvězdy jako Auston Matthews, William Nylander, nebo Mitchell Marner. I proto si jej do týmu Maple Leafs vybrali generální manažer Lou Lamoriello a kouč Mike Babcock.
„Je skvělý spoluhráč. Pokaždé, když přišel do kabiny, tak byl šťastný a byl pro mladé skvělým učitelem a rádcem. Vzal si mě pod svá křídla. Mladí z Toronta z něj budou nadšení,“ věří Demers.
Marleau podepsal s Torontem tříletou smlouvu za 18,75 miliónů dolarů (v průměru 6,25 miliónu na rok) a na konci července se tak na Twitteru mohl usmívat z fotografie, kterou pořídila jeho manželka Christine. Je na ní se svými čtyřmi syny, přičemž všichni na sobě mají dresy Maple Leafs.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -