- Reklama -

Méně tréninku, více cestování. Erik Karlsson si léto užil

- Reklama -

Má za sebou dvě vynikající sezóny, ve kterých nevynechal zápas. Na skvělé výkony by rád navázal i v nadcházejícím ročníku. Novináře nicméně trochu překvapil, když na konci srpna řekl, že přes léto tolik netrénoval. V současné NHL, kdy se každý chlubí, jak dře do úmoru, to byl neobvyklý komentář. Po příletu za moře měl Erik Karlsson co vysvětlovat.
„Bylo to trochu zveličené,“ řekl švédský obránce. „Pracuji pravidelně každé léto. Teď jsem ale pět, šest, možná sedm sezón makal opravdu hodně tvrdě a tohle léto jsem se cítil trochu opotřebovaný, takže jsem si vzal jen víc volna než obvykle.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Něco takového je pochopitelné. Vždyť Karlsson po návratu z ošklivého zranění Achillovy šlachy na jaře 2013 odehrál 167 v řadě bez jediného vynechaného duelu. K tomu 16 utkání play off, kde hrál skoro půl hodiny každý večer.
Karlsson byl v uplynulých dvou sezónách zdaleka nejproduktivnějším zadákem NHL. 74 bodů (20+54) v ročníku 2013-14 a 66 bodů (21+45) loni znamená dohromady 140 bodů. To je o 27 víc, než nasbíral za stejnou dobu Karlssonův hlavní konkurent P.K. Subban z Montrealu.
„Každý jsme jiný,“ řekl k přípravě na sezónu pětadvacetiletý Švéd. „Cítím, že nemusím dělat tolik, abych se přes léto udržel ve formě. Nemusím být silnější. Nemusím dělat bench press nebo zvedat tohle nebo tamhle. Jsem tak silný, jak potřebuji. Pro mě je trénink hlavně udržování a prevence vůči zraněním.“
Švédský zadák si tak v létě místo času na trénování našel také čas na cestování. Týden byl v Japonsku, dva týdny na Bali, pak se vrátil do Ottawy, Švédsko, Las Vegas, kde si vyzvedl Norris Trophy pro nejlepšího obránce NHL. Potom se přesunul znovu do Švédska, kde se zúčastnil oslavy otcových padesátin. Pak Dánsko, dva týdny v Řecku a nakonec zpátky do Ottawy a pořádně se připravit na příští sezónu.

Cestování pomohlo obránci Ottawy vyčistit hlavu po frenetickém závěru loňské sezóny. Senátoři dokázali vyhrát 21 z posledních 27 utkání základní části. Proti všem očekáváním dosáhli na play off, kde ale vypadli v prvním kole s Montrealem v šesti zápasech.
„Na konci to byl docela dobrý rok, ale celkově to bylo trochu chaotické a ne zrovna to, co jsme chtěli,“ řekl k průběhu sezóny Karlsson. „Byli jsme spokojení s play off, ale pak už jsme neměli energii, abychom vydrželi. Myslím, že už jsme byli hodně vyprázdnění.“
O co lepší byl závěr minulé sezóny, o to větší budou očekávání do sezóny nadcházející. „Máme v podstatě stejný tým jako loni. Doufáme, že mladší kluci zase pokročí ve vývoji a zlepší se. Nepotřebujeme, aby někdo dělal víc. Jen se musíme přirozeně zlepšovat a udržet ve svých výkonech vyrovnanost,“ apeluje Erik Karlsson.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -