- Reklama -

Možná ve vzdálenější budoucnosti, říká k ambicím na vítězství v produktivitě bek Karlsson

- Reklama -

Od nešťastného zranění Achillovy šlachy neměl dvě sezóny po sobě mezi obránci konkurenci. Vždycky byl produktivní, předloni zvládl 74 bodů (20+54), loni 66 bodů (21+45). Letos konkurenci má. Skvěle hraje a body jako na běžícím pásu sbírá obránce Dallasu John Klingberg, Erik Karlsson ale hraje možná také životní sezónu. Drží si průměr víc než bod na zápas, v sobotu bodoval už podeváté v řadě.
Ottawě se daří. Dává hodně branek a soupeře poslední dobou doslova drtí. Až v sobotu prohrála s Arizonou (3:4) po čtyřech výhrách v řadě, v nichž dala dohromady 19 gólů.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Daří se nám vítězit, naše přesilovka je taky dobrá,“ zhodnotil Karlsson hru Senators před sobotním duelem s Kojoty. „Samozřejmě si uvědomuji, když boduju, a vím, kdy neboduju. Nevím ale, jak dlouho už to trvá. Osm zápasů? To je pěkné. Snad se mi to dnes povede prodloužit.“
Povedlo se. Karlsson asistoval u dvou ze tří branek Senators. V devíti posledních utkáních posbíral 14 bodů (5+9), celkem zvládl v sezóně 26 bodů (5+21) ve 23 utkáních. Novináři už počítají, kam by se mohl dostat.
Pokud udrží stávající tempo a bodový průměr, může se dostat na 88 bodů v sezóně. Skvělé má i plus minus body, které zohledňují rovněž defenzivu. Zatím +8, v sezóně by to tímto tempem mohl dotáhnout na +37.
Těch 88 bodů, které by mohl podle propočtů získat, je víc, než posbíral loni celkový vítěz produktivity Jamie Benn. Útočník Dallasu skončil na 87 bodech, což mu stačilo na zisk Art Ross Trophy. Připomeňme, že zatím jediný obránce v historii, který dokázal vyhrát trofej pro vítěze produktivity, byl Bobby Orr. Povedlo se mu to v letech 1970 a 1975.
Novináři v Ottawě by rádi věřili, že tím dalším může být Karlsson, bude to ale mít těžké. Trojka Kane, Benn a Seguin letos ostatním hodně utíká. „Rád bych, ale nemyslím, že je to reálné,“ řekl ke svým ambicím na Art Ross Trophy obránce Ottawy. „Možná ve vzdálenější budoucnosti. Muselo by se ale něco změnit, něco přihodit, nevím. Je tu moc skvělých hráčů.“

Pro Karlssona jsou stěžejní přesilové hry, kde se body sbírají nejlíp. „Myslím, že hlavní důvod našeho letošního úspěchu, toho, že tady hodně chlapů má dobrý rok, jsou naše skvělé přesilovky,“ tvrdí pětadvacetiletý Švéd, jehož deset přesilovkových bodů je aktuálně sedmý nejlepší výkon v NHL. První Patrice Bergeron nasbíral v početní výhodě o tři body víc. „Tohle je náš hlavní pohon. Tady sbírám nejvíc bodů,“ uvědomuje si Karlsson.
Jedním z důvodů, proč sbíral Bobby Orr v minulosti tolik bodů, byla podle trenéra Ottawy také delší střídání. „Dneska jsou to sprinty,“ řekl Dave Cameron k současné hře. „Za starých časů hráli dvě minuty v kuse a to nevydržíte ve sprintu. Opravdu skvělí hráči z toho uměli těžit. Orr byl skvělý bruslař, bojovník, taky byl chytrý. Dvouminutové střídání vedla k většímu prostoru na ledě.“
Můžeme se jen dohadovat, jak by hrál Karlsson v době Bobbyho Orra. „Nechci moc srovnávat, je to obtížné, ale Erik je jedním z nejlepších ofenzivních hráčů současnosti,“ je přesvědčený kouč Ottawy.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -