- Reklama -

(Nejen) postupové scénáře pro 9. duben

- Reklama -

Snad ještě nikdy nebyl závěr základní části NHL tak dramatický jako letos. Z kompletní třicítky týmů, které se dnes odpoledne a večer představí v akci, má účast v play off zajištěno čtrnáct, o zbylá dvě volná místa se perou tři mužstva. Ani jeden z celků, které už mají jistotu, ale dosud nezná jméno soupeře pro první kolo. Na západě není zatím ani jasné, kdo ovládne jednotlivé divize. Vítěz Centrální se zároveň stane vítězem celé konference.
Náboj „velkého finále“ jen mírně snižuje fakt, že sobota nebude posledním hracím dnem pro všechny týmy, jak bylo původně plánováno. Sezóna se uzavře až v neděli zápasy Washingtonu s Anaheimem a NY Islanders s Philadelphií, které byly kvůli sněhové bouři přesunuty z původního lednového termínu. První může mít ještě význam v bojích o pacifickou korunu, druhý může rozhodovat o obsazení play off.
Flyers si ovšem můžou zajistit postup už v sobotu v souboji na dálku s Red Wings a Bruins. Výchozí situace vypadá následovně:
Atlantická divize
3. Detroit 93 bodů, 39 výher v základní době a prodloužení (kritérium ROW)
4. Boston 93 bodů, 38 výher ROW
Metropolitní divize:
5. Philadelphia 92 bodů, 36 výher ROW
Když Letci zvítězí nad Pittsburghem a zbylé dva týmy prohrají v základní době, mají Jakub Voráček a jeho spoluhráči postup jistý. Pokud Flyers nevyhrají a oba konkurenti získají o bod víc, je jasno v opačném gardu. V ostatních případech se bude rozhodovat až v neděli.
Red Wings mají osud zcela ve svých rukou – když vyhrají nad NY Rangers v základní době nebo po prodloužení, postupují. Pokud zvítězí až na nájezdy a Bostonu se podaří zdolat Ottawu během 65 minut, hraje pro Medvědy lepší bilance vzájemných zápasů. Šance Rudých křídel v dalších případech rozebereme před nedělními utkáními, pokud to bude ještě třeba.
Situaci Bruins jsme částečně nastínili v předchozích dvou odstavcích. Jedna věc je jistá: jestliže Senátorům podlehnou a Letci porazí Tučňáky, Davidové Krejčí a Pastrňák budou mít volno.
Přejděme ke scénářům zisku divizních titulů. V Pacifické divizi mají LA Kings 101 bodů, 46 ROW a jeden zápas před sebou, zatímco Anaheim má 99 bodů, 41 výher ROW a dvě utkání v programu. Kačeři tedy musí dnes v Coloradu získat alespoň o bod víc než Králové doma s Winnipegem, aby pro ně nedělní výlet do americké metropole měl nějaký význam. A naopak – pokud Kings vyhrají, koruna je jejich.
V Centrální divizi jsou na tom Dallas a St. Louis bodově stejně, ve prospěch Stars hovoří mnohem lepší bilance ROW. Hvězdám dnes s Nashvillem stačí získat stejný počet bodů jako Bluesmanům s Washingtonem a ovládnou Západní konferenci.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -