- Reklama -

Není tiskovka jako tiskovka. V Edmontonu to vře

- Reklama -

V Edmontonu nepanuje v poslední době zrovna veselá nálada. Oilers kupí porážku za porážkou, týmu se nedaří. A je to znát i na náladě hráčů. Od médií to dostávají pěkně „sežrat“. A když už toho je příliš, nenechají si to líbit. Ale pěkně popořádku.

Otrávený McDavid

Po sobotní prohře s Ottawou přišel mezi novináře kapitán Connor McDavid a od první chvíle na něm bylo vidět, že je pěkně otrávený a příliš se mu mluvit nechce. „Nevím, co vám k tomu říct. Máme za sebou dlouhou pauzu a dnes jsme si vypracovali vedení 3:1, které jsme pak zahodili. Neproměnili jsme nějaké šance, pak je pustili do brejku…,“ soukal ze sebe.

„Je to jedna z nejvíce frustrujících proher v této základní části?“ zněl jeden z dotazů. „Jistě, patří mezi ně,“ přilétla stručná odpověď. Na otázku, co týmu chybí, odvětil: „V kabině se o tom bavíme pořád dokola. Evidentně jsme tu odpověď ještě nenašli,“ řekl. Na závěrečný dotaz, co se současnou mizérií může tým dělat, rozmrzele odpověděl: „Nevím, co chcete, abychom udělali. Prostě zítra přijdeme na zimák a dáme se do práce.“

- Reklama -

O McDavidovi určitě nelze říct, že by nebyl k médiím vstřícný a měl problémy s novináři. Spíš naopak. I na něm je ale až příliš vidět frustrace ze současného stavu. Všimli si toho i známí insideři Jeff Marek a Elliotte Friedman, kteří tuto tiskovou konferenci rozebrali v posledním díle svého podcastu „32 Thoughts The Podcast“. Ten se natáčel v neděli, nemohli tedy tušit, co přijde v úterý.

Pokud se přístup edmontonského kapitána těmto uznávaným tvářím mediálního světa příliš nepozdával, pak Leon Draisaitl pozvedl tuto disciplínu ještě na vyšší úroveň. Nutno ale podotknout, že k tomu byl vyprovokován hodně neprofesionálním dotazem dlouholetého edmontonského novináře.

Proč jsi tak nevrlý?

Na zmíněnou včerejší tiskovku dorazil druhý z lídrů týmu, Leon Draisaitl. I na něm bylo vidět, že by se radši někam schoval a vůbec mezi novináře nechodil. Rozhodně nehodlal cokoli sáhodlouze vysvětlovat a omezil se na velmi stručné útržky vět.

Zkušený novinář Jim Matheson chtěl vědět, co je podle něj hlavním důvodem současných porážek. „Řekni mi jednu věc, kterou je potřeba zlepšit,“ dotázal se Matheson. „Musíme zlepšit všechno,“ odpověděl stručně Draisaitl, který pochopitelně nechtěl svádět vinu na gólmany nebo další spoluhráče.

„Chceš to trochu rozvést?“ nenechal se odbýt Matheson. „Ne. Udělej to ty. Ty víš všechno,“ přešel do útoku už viditelně podrážděný Leon. To si novinář ale nenechal líbit a vytáhl ještě tvrdší kalibr. „Proč jsi tak nevrlý?“ obořil se na dotazovaného hráče (výraz „pissy“ by se dal přeložit spíš jako naštvaný, až nasraný). „Nejsem. Odpověděl jsem ti,“ odsekl německý forvard. „Ne moc dobře,“ zakončil vzájemné výpady žurnalista.

Většina komentářů k této události se shoduje v tom, že Matheson hodně přestřelil a podobné provokace by si k hráčům dovolovat neměl. Bylo zřejmé, že chce Draisaitla dotlačit k nějaké kontroverzní odpovědi, ze které by mohl udělat pořádnou kauzu.

Na druhou stranu ale někteří poukazují i na přístup hráče, mezi jehož povinnosti komunikace s médii zkrátka patří, a to i když se prohrává a není zrovna nejlepší nálada. Jak McDavid, tak Draisaitl přišli mezi novináře značně frustrovaní a odpovídali jen velmi neochotně. K tomu ten Leonův výpad směrem k Mathesonovi. Zkrátka a dobře, v Edmontonu teď nepanuje zrovna pohodička. Ale najdou se i výjimky.

A pak je tu pohodář Perlini

O den dříve než Němec odpovídal na dotazy médií útočník Brendan Perlini. A v porovnání s oběma hvězdami udělal zcela opačný dojem. Přemýšlivý, ochotný, připravený odpovídat na vše, co směrem k němu přiletí. Dokonce si i zafilozofoval.

„V životě to nechodí tak, že vyhrajete každý zápas. Jednou jste nahoře, jindy zase dole. Někdy je nebe samý mrak, jindy se objeví duha,“ rozpovídal se skoro až básnicky. „Jsem skoro až vděčný za to, že si náš tým musí projít něčím takovým. Protože až zase začneme vítězit, uvidíme, jak se nám ten pocit vítězství líbí a jak je příjemný. A budeme si ho chtít udržet. Možná jsme si dřív výher dostatečně nevážili a potřebovali jsme dostat tuhle lekci, abychom z toho vyšli silnější,“ zakončil své zamyšlení.

Je až s podivem, že tento chlapík nedokázal všechny svoje přednosti poskládat dohromady tak, aby z něj byl nadprůměrný hráč NHL. V juniorských letech v něm mnozí viděli budoucí hvězdu. Je velký, dobře bruslí a má parádní střelu. Draftován byl v prvním kole draftu 2014, v mládežnických kategoriích reprezentoval tento rodilý Angličan Kanadu.

Přesto o něj před loňskou sezónou nebyl v NHL zájem a musel vzít zavděk Švýcarskem. „Hodně jsem se tam naučil, poznal jsem sám sebe. Výborná zkušenost,“ vyprávěl před sezónou o svém evropském angažmá. Před letošní sezónou se domluvil s Oilers a skvělými výkony v přípravném kempu si vybojoval místo na soupisce.

Je tedy zpátky v elitní lize a pokud z toho má nějaká skupina lidí radost, jsou to novináři. Tenhle borec to má totiž v hlavě srovnané, umí se na věci podívat s nadhledem, z jiné perspektivy. Chápe, že hokej není jediná důležitá věc v životě, často dává věci do souvislostí.

Rozhodně patří k tomu nejzajímavějšímu, co mohou novináři „ulovit“ na rozhovor. Nedočkáte se od něj žádných prázdných frází, nad svými odpověďmi přemýšlí, často a rád se dlouze rozhovoří. Zkrátka žádná nuda, jak byste od „hokejky“ očekávali. „Tak určitě,“ na to v jeho podání zapomeňte.

Oblíbili si ho zástupci médií v Arizoně, Detroitu i Chicagu, kde dřív působil. A velmi rychle si získal i ty edmontonské. NHL potřebuje hráče s osobností jako sůl. A pětadvacetiletý rodák z anglického Guildfordu mezi ně rozhodně patří. I jeho porážky samozřejmě štvou, ale po všem, čím si prošel, je vděčný, že může hrát sport, který miluje, a ví, že zase přijdou lepší časy.

Najdou tedy Oilers cestu ven z krize? A bude to stačit, aby se nakonec ještě protlačili do play-off? Jisté je, že tiskové konference hráčů budou nyní hodně sledované.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -