- Reklama -

PREVIEW 2014-15: Metropolitní divize

- Reklama -

PITTSBURGH PENGUINS
Kouč: Mike Johnston
Generální manažer: Jim Rutherford
Bilance v základní části 2013-14: 51-24-7, 109 bodů
Přesilovky: 23,4 %
Oslabení: 85 %
Pořadí v divizi: 1.
Pořadí v konferenci: 2.
Play off: Columbus 4-2, NY Rangers 3-4
Nejproduktivnější hráči:
Sidney Crosby 104 (36+68)
Jevgenij Malkin 72 (23+49)
Chris Kunitz 68 (35+33)
Nejlepší střelec: Sidney Crosby 36
Nejlepší nahrávač: Sidney Crosby 68
Lídr +/-: Matt Niskanen +33
Nejtrestanější hráč: Tanner Glass 90
Penguins hráli loni v základní části dobře, ale úspěchu v play off se opět nedočkali. Odnesli to generální manažer Ray Shero a kouč Dan Bylsma, na jejichž místa byli dosazeni GM Jim Rutherford a kouč Mike Johnston.
Také změny v kádru byly poměrně citelné. Zadáci Matt Niskanen a Brooks Orpik dali přednost Washnigtonu, další bek Deryk Engelland zamířil do Calgary. Střelce Jamese Neala Pittsbugh vyměnil do Nashvillu, pryč jsou také Jussi Jokinen, Lee Stempniak, Tanner Glass, Chuck Kobasew, Joe Vitale, Taylor Pyatt, Harry Zolnierczyk, Brian Gibbons, Chris Connor a Tomáš Vokoun.
Za Neala získali Pens dvojici útočníků Patric Hörnqvist – Nick Spaling, do obrany přivedli zkušeného Christiana Ehrhoffa, novými tvářemi jsou rovněž Steve Downie, Blake Comeau a gólman Thomas Greiss.
Jedničkou mezi tyčemi bude i v posledním roce svého kontraktu Marc-André Fleury, kterému budou krýt záda Thomas Greiss a Jeff Zatkoff. Do obrany se po vážných zdravotních komplikacích vrací Kris Letang, kterého obklopují veteráni Paul Martin, Christian Ehrhoff a Rob Scuderi, mladou krev reprezentují Robert Bortuzzo, Simon Després a především Olli Määttä.
Pens disponují dvojicí elitních centrů Sidney Crosby – Jevgenij Malkin, celkově je jejich útok považován za jeden z nejsilnějších v lize. S Crosbym jsou sehraní Chris Kunitz a Pascal Dupuis, s Malkinem by měl namísto Neala hrát nově příchozí Patric Hörnqvist. Nepříjemný styl vyznává Steve Downie, na poctivou práci mají Pens ještě Craiga Adamse, Brandona Suttera a Marcela Goce. Najít si místo v sestavě by měli i Nick Spaling, Blake Comeau nebo Beau Bennett.
NEW YORK RANGERS
Kouč: Alain Vigneault
Generální manažer: Glen Sather
Bilance v základní části 2013-14: 45-31-6, 96 bodů
Přesilovky: 18,2 %
Oslabení: 85,3 %
Pořadí v divizi: 2.
Pořadí v konferenci: 5.
Play off: Philadelphia 4-3, Pittsburgh 4-3, Montreal 4-2, Los Angeles 1-4
Nejproduktivnější hráči:
Martin St. Louis 69 (30+39)
Mats Zuccarello 59 (19+40)
Derek Stepan 57 (17+40)
Nejlepší střelec: Martin St. Louis 30
Nejlepší nahrávač: Mats Zuccarello, Derek Stepan 40
Lídr +/-: Chris Kreider +14
Nejtrestanější hráč: Derek Dorsett 128
Jezdci z New Yorku byli loni možná nejpříjemnějším překvapením soutěže, když za sebou ve Východní konferenci nechali všechny favority a došli až do finále Stanley Cupu. Slavný pohár ale nakonec nezískali, jejich cíl tak zůstává stejný. Alain Vigneault si získal fanoušky v Madison Square Garden na svou stranu a Rangers se chtějí pokusit bojovat o titul i letos.
O některé aktéry finálové série však na Manhattanu přišli. Obranné řady opustili Anton Stralman, Justin Falk, Aaron Johnson či Raphael Diaz, na jejich místa ale přišli zkušení Dan Boyle, Matt Hunwick a Mike Kostka, prosadit se do týmu zkouší i Petr Zámorský.
Z útočníků už v kádru nenajdeme důrazné bijce typu Briana Boylea, Arrona Ashama, Daniela Carcilla, Darrola Powea a Dereka Dorsetta, pryč je také Benoit Pouliot a zejména Brad Richards, kterého Jezdci po neuspokojivých výkonech vyplatili ze smlouvy.
Konkurenci v útoku přišli zvýšit Lee Stempniak, Matthew Lombardi, Chris Bourque, Tanner Glass, Chris Mueller nebo talentovaný Kevin Hayes, na zkoušku byl do kempu pozván Ryan Malone.
Brankářský tandem Henrik Lundqvist – Cam Talbot doplnil Cédric Desjardins. V Lundqvistovi mají Jezdci dlouhodobě jednoho z nejlepších gólmanů NHL. Na modré čáře mají Rangers ustálenou sestavu, jejímiž lídry jsou Ryan McDonagh, Dan Girardi a Marc Staal. Pomoci by měl příchod ostříleného Dana Boylea, dalšími stálými beky sestavy jsou Kevin Klein a John Moore.
Pokud jde o útočná esa, Martin St. Louis si v New Yorku rychle zvykl a s věkem neztrácí nic ze svých kvalit. Rick Nash byl sice v play off kritizován za nízkou produktivitu, ale v základní části patřil mezi nejlepší obousměrné hráče v lize, odváděl spoustu neviditelné práce. Mezi další útočníky, na které se bude spoléhat, patří Derek Stepan, Mats Zuccarello, Carl Hagelin a Chris Kreider, užitečný je i důraz Dericka Brassarda a nově příchozího Stempniaka. Své si odehraje také Dominic Moore, z nastupující generace se pak do sestavy tlačí  J.T.Miller nebo Jesper Fast.
PHILADELPHIA FLYERS
Kouč: Craig Berube
Generální manažer: Ron Hextall
Bilance v základní části 2013-14: 42-30-10, 94 bodů
Přesilovky: 19,7 %
Oslabení: 84,8 %
Pořadí v divizi: 3.
Pořadí v konferenci: 6.
Play off: NY Rangers 3-4
Nejproduktivnější hráči:
Claude Giroux 86 (28+58)
Jakub Voráček 62 (23+39)
Wayne Simmonds 60 (29+31)
Nejlepší střelec: Wayne Simonds 29
Nejlepší nahrávač: Claude Giroux 58
Lídr +/-: Scott Hartnell, Jakub Voráček +11
Nejtrestanější hráč: Zac Rinaldo 153
Po mizerném rozjezdu do sezóny se Letci nakonec probojovali do vyřazovací fáze soutěže, ale nepřežili v ní ani první kolo. Přesto mají solidní jádro týmu a přes léto se do nějaké zásadní přestavby nepouštěli. Jejich kádr opustili důrazní forvardi Scott Hartnell a Steve Downie, dále Ben Holmström, Tye McGinn, Adam Hall, Erik Gustafsson a gólman Cal Heeter.
Nejvýraznějšími posilami v útoku by měli být R.J. Umberger a Blair Jones, spolu s nimi přišli do obrany Michael Del Zotto a Nick Schultz. Novými tvářemi jsou ještě Ryan White, Francouz Pierre-Edouard Bellemare a gólman Rob Zepp.
Flyers počítají s nezměněnou gólmanskou dvojicí Steve Mason – Ray Emery, defenzivní jádro vypadá také solidně. Základní šestku beků vytvoří Mark Streit, Braydon Coburn, Luke Schenn, Nicklas Grossman, Andrew MacDonald a Michael Del Zotto. Hrát bude chtít i Nick Schultz. Flyers mají dlouhodobě na marodce Chrise Prongera, u kterého je případný návrat na led už jen ve sféře utopie. Nedobře vypadá také zdravotní stav Kimmo Timonena.
Vepředu má Philadelphia jednoho z nejšikovnějších hráčů v lize Claudea Girouxe, výborné renomé si získali také Jakub Voráček a Wayne Simmonds. Flyers se nepodařilo vyměnit Vincenta Lecavaliera, ten tak ve městě bratrské lásky zůstává. Bodově by měli přispět také mladší, zejména Sean Couturier, Matt Read a Brayden Schenn. Nově příchozí R.J. Umberger a Michael Raffl zase dodají do hry spoustu energie.
COLUMBUS BLUE JACKETS 
Kouč: Todd Richards
Generální manažer: Jarmo Kekäläinen
Bilance v základní části 2013-14: 43-32-7, 93 bodů
Přesilovky: 19,3 %
Oslabení: 82,1 %
Pořadí v divizi: 4.
Pořadí v konferenci: 7.
Play off: Pittsburgh 2-4
Nejproduktivnější hráči:
Ryan Johansen 63 (33+30)
James Wisniewski 51 (7+44)
Brandon Dubinsky 50 (16+34)
Nejlepší střelec: Ryan Johansen 33
Nejlepší nahrávač: James Wisniewski 44
Lídr +/-: Nikita Nikitin +9
Nejtrestanější hráč: Brandon Dubinsky 98
Blue Jackets loni teprve podruhé ve své historii postoupili do play off, vůbec poprvé pak dokázali v bojích o Stanley Cup vyhrát zápas. Od tohoto úspěchu se chtějí odrazit k ještě lepším výsledkům. Se současným kádrem by pro ně pouhý postup do play off neměl být konečným cílem.
Důležité bude, aby se Columbus dohodl na smlouvě s Ryanem Johansenem. Jackets by ho měli udržet, ale určitě by jej neměli přeplatit nějakou šílenou smlouvou. Johansen loni nasázel třiatřicet gólů, což bylo pro efektivitu útoku klíčové.
V Columbusu byli celkem spokojeni, jakým směrem se jejich tým ubírá, a k nějakému velkému posilování neměli důvod. Do kádru získali zkušeného a důrazného Scotta Hartnella, dalšími přírůstky do kabiny jsou rovněž útočníci Brian Gibbons a Jerry D’Amigo.
Naproti tomu z Ohia odešli zadáci Nikita Nikitin, Nick Schultz a Matt Taormina, útočníci R.J. Umberger, Matt Frattin, Derek MacKenzie, Blake Comeau a Jack Skille, a gólmani Mike McKenna a Jeremy Smith.
V brankovišti mají předloňského vítěze Vezina Trophy Sergeje Bobrovského, Curtis McElhinney má jako dvojka také něco za sebou. Základ obranných řad tvoří Jack Johnson, James Wisniewski, Fjodor Tjutin a mladý Ryan Murray, do nastupující generace patří také Tim Erixon, Dalton Prout a David Savard.
Pokud jde o produktivitu, v Columbusu doufají, že vydrží zdráv Nathan Horton, to je výtečný střelec. Důležitým hráčem je Brandon Dubinsky, pomoci by měl příchod Scotta Hartnella a všichni také doufají v dohodu s Ryanem Johansenem. Loni odvedli velmi dobré služby rovněž Cam Atkinson, Arťom Anisimov, Nick Foligno, Boone Jenner nebo Matt Calvert. Důraz do hry dodávají zejména Jared Boll a Mark Letestu.
WASHINGTON CAPITALS
Kouč: Barry Trotz
Generální manažer: Brian MacLellan
Bilance v základní části 2013-14: 38-30-14, 90 bodů
Přesilovky: 23,4 %
Oslabení: 82 %
Pořadí v divizi: 5.
Pořadí v konferenci: 9.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Alexandr Ovečkin 79 (51+28)
Nicklas Bäckström 79 (18+61)
Joel Ward 49 (24+25)
Nejlepší střelec: Alexandr Ovečkin 51
Nejlepší nahrávač: Nicklas Bäckström 61
Lídr +/-: Dustin Penner +25
Nejtrestanější hráč: Tom Wilson 151
Capitals loni své fanoušky zklamali. Co je platné, že Ovečkin nastřílí padesát branek, když je třetí nejhorší v celé lize v bilanci plus/mínus a nepomůže to týmu do play-off? Vedení klubu došla trpělivost a vyměnilo jak generálního manažera, tak kouče. Tím pravým, kdo by měl dát věci v týmu do pořádku, je uznávaný Barry Trotz, který v Nashvillu léta dělal s podprůměrným kádrem téměř zázraky.
Trotz, který rád vychází ze zajištěné obrany, dostal v létě do kádru dvě posily z Pittsburghu, ofenzivněji zaměřeného Matta Niskanena a tvrdého Brookse Orpika. Do útoku dorazili Tim Kennedy a Chris Conner, v prvním kole draftovali Caps českého útočníka Jakuba Vránu.
Tým z hlavního města Spojených států opustili Jaroslav Halák, Michail Grabovskij, Dustin Penner, Tyson Strachan a Ryan Stoa. Post brankářské jedničky by měl získat Braden Holtby. Justin Peters byl zvyklý dělat dvojku v Carolině a ve Washingtonu mu zůstane stejná role, o kterou bude muset navíc soupeřit s Philippem Grubauerem.
Na modré čáře by měli ihned pomoci Niskanen s Orpikem, kromě nich patří do defenzivního jádra týmu útočně laděný Mike Green, Karl Alzner, Dmitrij Orlov a John Carlson. Na soupisce jsou také zkušení John Erskine, Jack Hillen  a Steve Oleksy.
Co se týče ofenzivy, Caps byli, jsou a zřejmě i budou týmem Alexandra Ovečkina. Trotz chce udržet jeho dosavadní střeleckou výkonnost při současném zlepšení Rusovy obranné hry. Uvidíme, jak se mu to povede.
Ovečkina by měli podporovat zejména tvořivý Nicklas Bäckström a talentovaný Jevgenij Kuzněcov. Výborně hrál loni Joel Ward, od Marcuse Johanssona se ale očekává více gólů. V týmu najdeme další zkušené pracanty jako jsou Brooks Laich, Eric Fehr, Troy Brouwer, Jason Chimera nebo Jay Beagle. O místo v sestavě zabojují mladičký Andre Burakowsky a první Australan v NHL Nathan Walker.
NEW JERSEY DEVILS 
Kouč: Peter DeBoer
Generální manažer: Lou Lamoriello
Bilance v základní části 2013-14: 35-29-18, 88 bodů
Přesilovky: 19,5 %
Oslabení: 86,4 %
Pořadí v divizi: 6.
Pořadí v konferenci: 10.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Jaromír    Jágr 67 (24+43)
Patrik Eliáš 53 (18+35)
Travis Zajac 48 (18+30)
Nejlepší střelec: Adam Henrique 25
Nejlepší nahrávač: Jaromír Jágr 43
Lídr +/-: Jaromír Jágr +16
Nejtrestanější hráč: Marek Židlický 60
Ďáblům loni postup do play off unikl, na což nejsou fanoušci zrovna zvyklí. Generální manažer Lamoriello provedl některé tahy, které by měly pomoci navrátit Devils do bojů o Stanley Cup. Jednalo se vesměs o starší a velezkušené borce.
New Jersey zoufale hledalo prověřeného střelce a nakonec si vybralo Mikea Cammalleriho. Česká kolonie se rozrostla o Martina Havláta, do známých míst se vrací gólman Scott Clemmensen. Pozvánku do kempu obdrželi také veteráni Scott Gomez, Tomáš Kaberle a Ruslan Fedotěnko.
Asi nejdůležitější změnou oproti minulosti je fakt, že v brankovišti po dvou desetiletích už nenajdeme legendárního Martina Brodeura. Gólmanskou jedničkou se definitivně stal Cory Schneider, v záloze je kromě Clemmensena ještě Keith Kincaid. Kromě Broudera z kádru odešli zadáci Mark Fayne a Anton Volčenkov, pryč jsou také útočníci Ryan Carter, Mattias Tedenby a Alexandr Urbom.
Zkušenost v zadních řadách reprezentují Marek Židlický, Bryce Salvador a Andy Greene, mladou krev zase Adam Larsson, Jon Merrill a Eric Gelinas. V záloze je ještě Peter Harrold a případně Tomáš Kaberle, který zatím dostává v přípravě dostatek prostoru.
V útoku bude kouč DeBoer sázet na české trio Jaromír Jágr, Patrik Eliáš, Martin Havlát. Ďáblové mají celkově hodně zkušený útok, nejmladším forvardem základní sestavy je Adam Henrique. Góly se čekají od Mikea Cammalleriho, bodovat by měli i Travis Zajac, Damien Brunner, Ryane Clowe, Michael Ryder, Dainius Zubrus a Tuomo Ruuttu. Naplnit svůj potenciál bude konečně chtít talentovaný Jacob Josefsson.
CAROLINA HURRICANES
Kouč: Bill Peters
Generální manažer: Ron Francis
Bilance v základní části 2013-14: 36-35-11, 83 bodů
Přesilovky: 14,6 %
Oslabení: 81,7 %
Pořadí v divizi: 7.
Pořadí v konferenci: 13.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Eric Staal 61 (21+40)
Jeff Skinner 54 (33+21)
Andrej Sekera 44 (11+33)
Nejlepší střelec: Jeff Skinner 33
Nejlepší nahrávač: Eric Staal 40
Lídr +/-: John-Michael Liles +5
Nejtrestanější hráč: Eric Staal 74
Carolina se v posledních pěti letech nepodívala do play off a ani pro nadcházející ročník se s ní příliš nepočítá. Tým z Raleigh chce ale na nepovedený ročník zapomenout a pod novým koučem Billem Petersem plánuje výrazné zlepšení.
V týmu již nepůsobí veteráni Manny Malhotra, Radek Dvořák, Mike Komisarek a Joni Pitkänen, odešli také Brett Sutter, Andrej Loktionov, Aaron Palushaj a gólman Justin Peters. Do obrany se vrátil důvěrně známý Tim Gleason, několik nových jmen oblékne dres Hurikánů i v útoku. Jsou to zejména Jay McClement, Brad Malone a Ben Holmström, nový je i gólman Drew MacIntyre.
Ten se však do prvního týmu příliš nepodívá. Hurricanes totiž mají vyrovnanou dvojici Cam Ward – Anton Chudobin. První jmenovaný bude muset tvrdě bojovat o to, aby uhájil svou pozici, protože Chudobin loni chytal výtečně.
V defenzivě tvoří základní kostru Justin Faulk, Tim Gleason, Andrej Sekera, Ron Hainsey, John-Michael Liles a mladý Ryan Murphy. Zejména Sekera má za sebou životní sezónu a bude zajímavé sledovat, jak si povede letos. Na šanci čeká také mladý Čech Michal Jordán.
O góly by se měli starat zejména Eric Staal, Jordan Staal, Alex Sjomin, Jiří Tlustý a Jeff Skinner, které doplňují Nathan Gerbe, Zach Boychuk, Riley Nash, Patrick Dwyer a mladý Elias Lindholm.
NEW YORK ISLANDERS
Kouč: Jack Capuano
Generální manažer: Garth Snow
Bilance v základní části 2013-14: 34-37-11, 79 bodů
Přesilovky: 17,8 %
Oslabení: 78,1 %
Pořadí v divizi: 8.
Pořadí v konferenci: 14.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Kyle Okposo 69 (27+42)
John Tavares 66 (24+42)
Frans Nielsen 58 (25+33)
Nejlepší střelec: Kyle Okposo 27
Nejlepší nahrávač: John Tavares, Kyle Okposo 42
Lídr +/-: Thomas Hickey +5
Nejtrestanější hráč: Matt Carkner 149
Před Ostrovany je poslední ročník ve stařičkém Nassau Coliseu,  příštím roce se přestěhují do moderního Barclay’s Center. A loučit by se zajisté chtěli postupem do play off a nějakým výrazným výsledkem.
Klíčový post gólmana obsadili Jaroslavem Halákem a Chadem Johnsonem, do útoku zase přivedli bývalé spoluhráče z Toronta Michaila Grabovského a Nikolaje Kuljomina. Novými tvářemi jsou rovněž Cory Conacher, Jack Skille, Harry Zolnierczyk a T.J. Brennan. Brankoviště Halákovi uvolnili Jevgenij Nabokov a Anders Nilsson.
V defenzivě patří mezi opory Lubomír Višňosvký a Travis Hamonic, pravidelně nastupují také Calvin de Haan, Thomas Hickey, Brian Strait, Matt Donovan a Matt Carkner. Očekává se, že se prosadí i talentovaný Griffin Reinhart.
Útočná síla je soustředěna okolo Johna Tavarese. Toho podporují především rychlík Michael Grabner, Kyle Okposo a Josh Bailey, pomoci s produktivitou by měli okamžitě také Grabovskij s Kuljominem. Cennou práci zejména při bránění odvede Frans Nielsen, bodyčeky rozdává Cal Clutterbuck. Neustále zlepšovat by se měl talent Ryan Strome, loni se dařilo Brocku Nelsonovi. Dalšími útočníky jsou Anders Lee, Matt Martin, Colin McDonald nebo Casey Cizikas. Velké naděje se v budoucnu vkládají také do mladičké dvojice Michael Dal Colle – Joshua Ho-Sang.
Předpověď redakce:
1. New York Rangers
2. Pittsburgh Penguins
3. Columbus Blue Jackets
4. New Jersey Devils
5. Philadelphia Flyers
6. Washington Capitals
7. New York Islanders
8. Carolina Hurricanes
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -