- Reklama -

Roberto Luongo: 900 zápasů, jeden sen

- Reklama -

Rekordní vítěznou sérii v klubové historii, která čítala dvanáct zápasů, vystřídalo poněkud slabší období. Celek Florida Panthers získal v posledních třech duelech pouhý bod. Po porážce ve Vancouveru, která přišla až v prodloužení, a debaklu v Calgary, nezabrali svěřenci Gerarda Gallanta ani v Tampě. S nadějí tak vyhlížejí návrat do své domácí arény, kde dnes večer hostí Edmonton.
Jeden muž s panterem na hrudi se však i přes porážku včera zapsal do historie. A nejednalo se tentokrát o Jaromíra Jágra. Historickými tabulkami totiž stoupá také šestatřicetiletý gólman Roberto Luongo. Ten včera nastoupil do svého 900. zápasu v základní části NHL. Na tuto metu před ním dosáhla jen šestice brankářů. Pouhých šest výher navíc dělí populárního Lua od šestého Glenna Halla.


V čele této statistiky jsou jediní dva „tisícovkaři“ – druhý Patrick Roy (1029) a zejména nedostižný Martin Bordeur (1266). Pokud by rodák z Montrealu vydržel v NHL chytat ještě v následujících dvou sezónách, mohl by reálně pomýšlet na posun na třetí místo před Curtise Josepha, Eda Belfoura a Terryho Sawchuka. V tom případě by to mohl jako teprve třetí gólman v historii dotáhnout až k magické tisícovce.
Čtyřka draftu z roku 1997 skutečně letos pozvedla své výkony na zcela jinou úroveň a společně s Jágrem táhne Floridu do play-off. Trojnásobný finalista Vezina Trophy patří mezi horké kandidáty na toto ocenění i letos. Po zásluze se tak dočkal nominace na blížící se Utkání hvězd v Nashvillu. Z devíti set duelů dokázal 420 dovést do vítězného konce, v 71 případech vychytal čisté konto.
„Nepřišel jsem na Floridu jen dochytat kariéru. Přišel jsem, abych tuto organizaci vrátil do play-off,“ říkal poté, co jej Kosatky v březnu 2014 před uzávěrkou přestupů vyměnily právě na Floridu. Panthers si totiž ve vyřazovací části zahráli za posledních čtrnáct let jen jedinkrát.
„Chci zažít ještě alespoň jednu jízdu za Stanley Cupem, přinejmenším!,“ říká odhodlaně. „Všechno je to jenom o vyhrávání zápasů a tohle byl můj cíl, už když  jsem přicházel,“ dodává.
Když Daniel Sedin minulý týden ukončil v nastavení dvanáctizápasovou vítěznou sérii Floridy, skončila tím také Luongova nejdelší šňůra v kariéře, která čítala devět výher v řadě. Jeho úspěšnost zásahů má v aktuálním ročníku hodnotu 92,7%, průměr obdržených branek na zápas stlačil na 2,18. V obou statistikách se letos drží výrazně nad svými dlouhodobými čísly (91,9% a 2,49 za celou kariéru).


Z momentálního postavení Panterů v tabulce má sice radost, zároveň ale burcuje spoluhráče s tím, že je čeká pořád spousta práce. „Ještě jsme ničeho nedosáhli. Musíme nahromadit dostatek bodů, abychom v březnu a dubnu nemuseli bojovat o život,“ uvědomuje si brankářská opora týmu, že Panthers ještě zdaleka nemají nic jistého.
Jejich tažení za postupem ve druhé polovině sezóny bude pro českého fanouška jistě zajímavé sledovat. Nejen kvůli Jaromíru Jágrovi a rychlonohým mladíkům, ale také díky věčně usměvavému chlapíkovi v jejich brankovišti. Olympijského vítěze už jednou dělila od Stanley Cupu jediná výhra. Splní si svůj největší sen letos?
Foto/Photo by: Icon Sportswire
Brankáři s největším počtem výher v základní části NHL

PořadíJménoZápasy
1.Martin Brodeur1266
2.Patrick Roy1029
3.Terry Sawchuk971
4.Ed Belfour963
5.Curtis Joseph943
6.Glenn Hall906
7.Roberto Luongo900
8.Tony Esposito886
9.John Vanbiesbrouck882
10.Grant Fuhr868

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -