- Reklama -

Rychlostřelba nepomohla. Vermette zasadil Kačerům ránu v prodloužení

- Reklama -

Ve třetí třetině dali hokejisté Anaheimu tři góly v rozmezí 37 sekund, to je druhý nejrychlejší výkon v dějinách. Dorazit Chicago se jim však nepovedlo. Jestřábi vyhráli čtvrté semifinále 5:4 díky brance Antoinea Vermettea ve druhém prodloužení a srovnali stav série.
„Pro náš tým je to dobré znamení, že se nevzdáváme. Zabojovali jsme a dali branky, které jsme potřeboval, ale nakonec vyhráli oni a je vyrovnáno,“ komentuje divokou přestřelku útočník Kačerů Andrew Cogliano.
Úvodní dvě dějství vůbec nenaznačovala, co diváky v United Center čeká. Z výrazné převahy v zahajovací třetině vytěžili Blackhawks gól paradoxně až při vlastním oslabení. Brandon Saad při úniku využil skutečnosti, že bránící Francois Beauchemin se srazil s rozhodčím. Ve druhé části hry se poměr střel obrátil a na stavu se to také projevilo, ve 39. minutě se Palmieriho střela otřela o uhýbajícího Emersona Etema.
Po přestávce se začaly dít věci. Ve 43. minutě Chicagu vrátil vedení nazpět kapitán Jonathan Toews, když zblízka překonal Frederika Andersena. Přesně o pět minut později skončila za zády dánského gólmana tvrdá rána Brenta Seabrooka. Jenže po další minutě se oči diváků musely začít upírat opačným směrem.
Čas 48:42, Ryan Kesler využívá Silfverbergovy přihrávky zpoza klece. 49:05, Matt Beleskey zachytí soupeřovo vyhození a střílí přesně z mezikruží. 49:19, důrazný Corey Perry dokonává obrat.

Mezi posledními dvěma brankami si kouč Jestřábů Joel Quenneville vyžádal timeout. „Byl to ten nejhorší oddechový čas, který jsem kdy využil,“ přiznává. „Oni hned po něm dali gól a já si říkal: ‚Ach Bože, už nemáme timeout, prohráváme o branku, do konce chybí deset minut.'“
Jeho svěřenci se ale dokázali otřepat, k čemuž pomohlo i Silfverbergovo vyloučení. Po výměně kotouče mezi Patrickem Kanem a Bradem Richardsem prvně jmenovaný v 53. minutě srovnal týmy na stejnou čáru a zařídil prodloužení.
V první nastavené třetině gól nepadl, ve druhé se ho Blackhawks dočkali po necelých šesti minutách. Antoine Vermette, na kterého minule zbylo místo jen na tribuně, si najel mezi kruhy na Kaneův pas a nadvakrát překonal Andersena.

„Je to vzkaz pro Antoinea a další kluky v kabině, kteří odložili své ego a své vlastní tužby a potřeby a jsou  připraveni využít příležitosti, když se jim naskytne,“ využívá radostného okamžiku k výchovné práci kapitán Toews. „Je to pro ně těžké, když jsou najednou nasazeni do hry, která má rychlost a intenzitu. Může rozhodnout každá akce, musíte se rychle najít a hrát chytře.“
Liché zápasy západního finále zatím vyhrává Anaheim, sudé Chicago v prodloužení. Bude to platit i nadále? Páté utkání je na programu v pondělí.
„Když se podíváte na všechny čtyři zápasy, šlo o úžasné hokejové duely,“ zve kouč Kačerů Bruce Boudreau. „Někdo musí vyhrát, někdo prohrát. Když jeden z týmů udělá chybu, druhý toho obvykle využije. Dnes jsme měli šanci na vítězství, ale nevyužili ji. Teď už je to o dvou vítězstvích ze tří utkání. Pojďme do toho.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -