- Reklama -

Sekáč bude platit za první gól, Hertl už má dva

- Reklama -

Bude to společná večeře nebo nějaký jiný příspěvek do klubové pokladny? Jiří Sekáč každopádně sáhne do peněženky rád. Český útočník oblékající dres Montrealu se ve čtvrtek dočkal svého prvního gólu v NHL. Ve 39. minutě byl Sekáč, jehož výkony sledovali přímo na místě rodinní příslušníci, ve správný čas na správném místě – to jest u levé tyče bostonské branky, kam se odrazila Tinordiho střela.
Za půldruhé minuty se za Habs trefil ještě P.A. Parenteau, tyhle dva rychlé góly do šatny měly na vývoj utkání velký vliv. Kanadský tým nakonec zvítězil 6:4 a poprvé za posledních šest sezón se mu povedla premiéra na domácím ledě. Za dvě branky a jednu asistenci byl hlavní hvězdou večera vyhlášen Brendan Gallagher. Bodovali všichni krajánci, Tomáš Plekanec a David Krejčí měli po dvou asistencích.
Zatímco Sekáčovy oslavy můžou být díky týmovému triumfu dvojnásobné, radost druhého z českých střelců ve včerejších utkáních je jen poloviční. Tomáš Hertl sice v 52. minutě střelou z pravého kruhu srovnal stav střetnutí mezi NY Islanders a San Jose na 3:3, ale tím se gólový účet hostů uzavřel, nepočítáme-li Coutureův samostatný nájezd. Ostrované se v souboji dosud neporažených celků při závěrečné dovednostní disciplíně prosadili dvakrát a vedou Metropolitní divizi.
Krok už s nimi nedrží Devils, svěřenci Petera DeBoera nestačili na Washington. Nepomohly jim ani dvě branky nováčka Damona Seversona, mezi hráči domácích Capitals se našlo šest střelců. Kapitán Alexandr Ovečkin otevřel skóre už po 34 sekundách, ale zápas se lámal až v úvodu třetího dějství při trefách Nicklase Bäckströma a Joela Warda.
Po zásahu Jasona Chimery a následné srážce s rozhodčím zamířil v závěru druhé třetiny do šaten předčasně Martin Havlát. Český útočník má zlomený nos a museli mu sešít několik tržných ran v obličeji, léčení si zřejmě vyžádá delší dobu.
Tři minuty před koncem ještě Pittsburgh vedl nad Dallasem 2:1. Poté vyrovnal Jamie Benn. Deset sekund před sirénou byl vyloučen Sidney Crosby a hostům i takhle krátká doba stačila na to, aby Tučňákům uzmuli oba body. Jason Spezza rychlou přihrávkou přesunul kotouč z pravé strany do levého kruhu a Tyler Seguin odtud překonal Fleuryho.
Jevgenij Malkin se díky asistenci posunul v historických tabulkách Penguins na čtvrté místo před Ricka Kehoa, ruský útočník už nasbíral v NHL 637 bodů. Stínem zápasu bylo zranění domácího Pascala Dupuise, kterého ve chvíli, kdy ležel na ledě po soupeřově krosčeku, zasáhl puk do krku.
V Pittsburghu se neprodlužovalo, na dalších dvou stadiónech ano – v obou případech až do 65. minuty. V Los Angeles ani takhle dlouhá doba nestačila zakončovatelům, aby předvedli své umění, takže na nájezdy se šlo za stavu 0:0. V soubojích jeden proti jednomu uspěl pouze Jeff Carter, což bylo spravedlivé vůči Jonathanu Quickovi, který při 32. shutoutu v kariéře (vyrovnaný klubový rekord Rogieho Vachona) předvedl 43 zákroků. Bluesman Brian Elliott na opačné straně jich potřeboval pouze osmnáct.
Shodou náhod, když v březnu 2012 skončilo stejným výsledkem jiné utkání mezi Blues a Kings, klíčoví aktéři nájezdů byli stejní. Také tehdy se prosadil pouze Carter a brankoviště měla shodné obsazení.
V New Yorku, kam zavítala Carolina, se během normální hrací doby červená světla rozsvěcela, ale ani tam to mockrát nebylo. Za hosty se ve 37. minutě potřetí v sezóně trefil Chris Terry, za domácí srovnal v polovině třetí třetiny Derick Brassard. Henrik Lundqvist po předchozích dvou hrůzných vystoupeních předvedl 29 zákroků a při nájezdech byl bezchybný, rozhodl pokus Ricka Nashe.
Kvůli zdravotním problémům kolegů se v coloradském dresu dočkal premiéry v NHL gólman Calvin Pickard. Zraněného kolegu Reta Berru střídal už ve třetí minutě duelu s Ottawou za stavu 1:0 pro Avalanche. Když hosté z Denveru zanedlouho přidali dalšší branku a třetinu končili s dvougólovým náskokem, vypadalo to, že se Pickard se spoluhráči dočkají i výhry, jenže druhá a především třetí třetina patřila Senátorům. Clarke MacArthur vstřelil vítězný gól v 52. minutě, Chris Neil při soupeřově power play upravil výsledek na 5:3.

Příští zápas v TV: Toronto – Detroit, pá/so 17. října, 1:35, Fanda. Kompletní program zde.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -