- Reklama -

Svěží vítr z východu: oslabené ofenzívě Chicaga přichází na pomoc trio ruských útočníků

- Reklama -

Kanaďané, Američané, Švédové, Finové, Češi i Slováci. Hráči reprezenfb-chicagotující všechny čelní světové hokejové velmoci se podepsali pod úspěchy Chicaga v posledních šesti letech. S jedinou výjimkou – Ruska. To se ale v příštích letech může změnit. Do nejlidnatějšího města státu Illinois se totiž stěhují hned tři hráči narození v největší zemi naší planety.
Poslední ruský hokejista, který hájil barvy Blackhawks, byl v roce 2009 gólman Nikolaj Chabibulin. Ten se sice v sezóně 2013-2014 do Chicaga vrátil, nicméně kvůli zdravotním problémům stihl odehrát jen marginální čtyři zápasy.
Až letos přeladil generální manažer Černých Jestřábů Stan Bowman na ruskou frekvenci. V květnu podepsal smlouvu s talentovaným útočníkem Artěmem Panarinem, který si v třiadvaceti letech odbude svoji zámořskou premiéru.
Koncem června se v rámci výměny, která zasáhla do životů hned sedmi hráčů, stěhoval z Columbusu do Chicaga Panarinův krajan Artěm Anisimov (úvodní snímek). Hned na druhý den se s vedením amerického celku dohodl na novém pětiletém kontraktu. A aby toho nebylo málo, ještě tentýž den kývl na nabídku Blackhawks i nositel slavného jména Viktor Tichonov.
Příběhy všech tři hokejistů jsou značně odlišné. Panarin v NHL nikdy nehrál, neokusil ani žádnou z nižších, potažmo juniorských kanadskoamerických soutěží. Sedmadvacetiletý Tichonov odehrál v nejslavnější lize světa pouze jednu sezónu, když v ročníku 2008-2009 naskočil do 61 zápasů v dresu Phoenixu.
Další dva roky strávil na farmě, a když mu v roce 2011 vypršela smlouva, vrátil se zpátky do Ruska, kde podepsal čtyřletý kontrakt s Petrohradem. Letos s tímto klubem vybojoval Gagarinův pohár pro vítěze KHL. Sluší se připomenout, že mezi jeho spoluhráče patřil i Panarin.

A tak tím jediným z tohoto tria hráčů, kterého NHL už řádně prověřila, je sedmadvacetiletý forvard Artěm Anisimov. Rodák z Jaroslave odehrál v nejslavnější hokejové lize světa šest sezón, které si rovným dílem rozdělil mezi působení v NY Rangers a Columbusu Blue Jackets.
„Je to výborný tým napěchovaný mnoha talentovanými hráči. Šest let, tři Stanley Cupy – to mluví za vše. Už se velmi těším na začátek nového ročníku,“ řekl krátce po svém přestupu do Chicaga.
Generální manažer Stan Bowman věří, že ruští útočníci pomohou jeho mužstvu zacelit mezery v kádru, které v posledních týdnech vznikly následkem nevyhnutelných škrtů na soupisce Blackhawks. Ty připravily ofenzívu Černých Jestřábů především o zkušeného forvarda Patricka Sharpa a talentovaného mladíka Brandona Saada.
„Z Panarina může vyrůst skutečný hokejový klenot. Ten má doslova talentu na rozdávání. Ale musíme být trpěliví a snažit se brzdit přehnaná očekávání, protože Artěm si musí zvyknout nejen na přechod do značně odlišné soutěže, ale i na nový domov a prozatímní jazykovou bariéru. Čeká nás spousta práce,“ dal Bowman jasně najevo, na koho z nově příchozích hráčů se nejvíce těší.
V jeho nadšení ho podpořil i Viktor Tichonov. „Vždycky chtěl odejít do NHL. Jenom si nebyl jistý, jestli je na takovou změnu připraven. Ale zlepšoval se tak rychle, že k tomu dříve nebo později muselo dojít. Byl to bezpochyby jeden z nejlepších hokejistů v KHL.“
Trio ruských hokejistů bude z platového stropu Chicaga ukrojovat něco málo přes 6 miliónů dolarů. Tedy v podstatě totožnou částku, jakou bude Brandonu Saadovi vyplácet Columbus.

Blackhawks přišli v minulých týdnech o značnou část své ofenzivní síly (kromě Sharpa a Saada odešel i Brad Richards a Antoine Vermette). Jádro mužstva seskupené kolem brankáře Coreyho Crawforda, obránců Duncana Keitha a Brenta Seabrooka, a útočníků Jonathana Toewse, Patricka Kanea a Mariána Hossy však zůstává nadále pohromadě.
Pokud se Panarin, Tichonov a Anisimov v Chicagu prosadí, americký celek bude i v příštích letech patřit mezi nejvážnější aspiranty na zisk Stanley Cupu.
Foto/Photo: Icon Sportwire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -