- Reklama -

Valtteri Filppula se stal prvním Finem v Triple Gold Clubu

- Reklama -

Finský veterán Valtteri Filppula před touto sezonou opustil NHL po 16 letech. Zakotvil ve Švýcarsku v Servette Ženeva. Zahrál si na olympiádě a získal zlatou medaili. Vítězstvím nad Kanadou ve finále letošního mistrovství světa navíc zkompletoval svoji sbírku trofejí a stal se členem prestižného Triple Gold Clubu.

Do Triple Gold Clubu patří hokejisté, kteří vyhráli Stanley Cup, olympijské hry a mistrovství světa. Valtteri Filppula se dnes stal třicátým hráčem, kterému se to podařilo. Filppula je prvním Finem, který posbíral tato tři ocenění.

Finové letos napodobili počin svých sousedů Švédů, kteří v roce 2006 stejně jako letos Finové, vyhráli v jednom roce olympiádu i MS. Filppula se letos objevil potřetí v kariéře na MS, předtím si zahrál na světových šampionátech v letech 2012 a 2017. Do letoška pokaždé skončil bez medaile.

Filppula v NHL oblékal dresy Detroitu, se kterým vyhrál v roce 2008 Stanley Cup, poté za Tampu Bay Lightning, Philadelphii Flyers a New York Islanders. V 1056 zápasech získal 530 bodů. Letos zažil ve švýcarské NLA mimořádnou sezonu, když si za Servette držel průměr necelého bodu na utkání – ve 48 utkáních posbíral 47 bodů.

- Reklama -

 

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -