- Reklama -

Voráček stoupá statistikami, Devils dostali výprask

- Reklama -

Dva čeští hokejisté se v úterý zapsali v NHL  mezi střelce, ale za hlavní hvězdu vybíráme pouhého „asistenta“. Jakub Voráček přispěl dvěma nahrávkami k výhře Philadelphie nad Los Angeles 3:2 v prodloužení a v ligových statistikách už mu patří čtvrtá příčka. Gól Jiřího Tlustého z Caroliny nepokazil oslavu 300. vítězství vancouverského Ryana Millera, branka Martina Erata Arizoně proti Lightning také nepomohla.
Včera byli v akci oba čeští brankáři, kteří jsou na aktivních soupiskách. Osmnáct zákroků Ondřeje Pavelce přineslo Winnipegu cennou výhru z ledu NY Islanders, Michal Neuvirth z Buffala naopak musel sledovat, jak jeho spoluhráči marně dobývají torontskou pevnost. New Jersey utrpělo ostudný osmigólový debakl v Pittsburghu.
Jakuba Voráčka jmenovali první hvězdou v utkání, v němž Flyers dvakrát vedli nad obhájci titulu, ale k potvrzení plného bodového zisku potřebovali až brejk Braydena Schenna v nastaveném čase – a ještě navíc konzultaci s rozhodčím u videa. Kladenský odchovanec připravil obě akce domácích v základní hrací době. V šesté minutě vyjel zpoza klece a nabil Girouxovi, jehož střele musel ještě pomoci Michael Raffl. V závěru třetiny našel Voráček úplně totožným způsobem Chrise VandeVeldeho.
Jiří Tlustý byl jediným hokejistou Hurricanes, který překonal Ryana Millera. O čisté konto ho připravil v 52. minutě, když dorazil střelu uzdraveného kapitána Erica Staala. Shutout si tedy gólman Canucks do statistik nezapsal, ale výhru ano. Měla pořadové číslo 300, Miller se na tuhle kulatou metu dostal jako třicátý brankář v ligové historii. Na opačné straně kluziště ho podpořil zejména autor dvou gólů Brad Richardson, asistenci zaznamenal Radim Vrbata.
Když Martin Erat v Tampě v závěru druhé třetiny poslal naslepo kotouč od zadního mantinelu a ten se po dvou odrazech od bránících hráčů dostal za čáru, Coyotes pořád ještě prohrávali 2:4. V závěrečném dějství se jejich situace ještě zhoršila. Nikita Kučerov ve 49. minutě završil hattrick, vzápětí se prosadil Brian Boyle. Lightning zvítězili 7:3, ze šestice přítomných Čechů nebodoval pouze hostující obránce Zbyněk Michálek.
Ještě o branku více inkasovali hokejisté New Jersey při návštěvě Pittsburghu. V týmu Penguins se o branky podělilo sedm různých  mužů, jen kapitán Sidney Crosby mířil do černého dvakrát. Hráči v černém přitom museli od 26. minuty vymazávat dvoubrankové manko, k němuž už po devíti sekundách přispěl nahrávkou i Jaromír Jágr. Tučňáci proměnili tři ze sedmi nabídnutých přesilovek.
Kromě Kučerova předvedl včera hattrick ještě jeden ruský hokejista. Bluesman Vladimir Tarasenko dvakrát srovnal průběžný stav duelu s Dallasem a v prodloužení vzal věci znovu do svých rukou, při přesilovce prostřelil Lehtonena z pravého kruhu. A aby toho nebylo málo, asistoval rodák z Jaroslavle i u zbývajícího gólu St. Louis. Lídr kanadského bodování Tyler Seguin měl bilanci 1+1 a celkem už má 15 bodů.
Winnipeg prožívá šťastnější období a Ondřej Pavelec s ním. Tryskáči s českým reprezentantem mezi tyčemi vyhráli třetí z posledních čtyř utkání, což těší o to víc, že včera zavítali do hájemství letos velmi suverénních NY Islanders. Vstup do zápasu sice neměli ideální, hned ve druhé minutě šli do oslabení a inkasovali, ale ve druhém dějství oplatili soupeři stejnou mincí hned dvakrát. Pod konečný výsledek 4:3 se Pavelec podepsal osmnácti zákroky, kapitán Andrew Ladd dvěma góly a Michael Frolík jednou asistencí.
Michal Neuvirth z Buffala inkasoval v Torontu čtyřikrát z 37 střel, přesto si vysloužil pochvalu svého protějšku Jonathana Berniera. Ten mohl dění na kluzišti dobře sledovat, jelikož byl prakticky bez práce. Sabres ho za celý večer pouze desetkrát, takže k osmému shutoutu své kariéry přišel velice snadno a dokonce nebyl ani zařazen mezi hvězdy utkání. O tuhle poctu se podělili střelci Tyler Bozak a Phil Kessel (oba 1+1).
Anaheimský John Gibson se v Chicagu na nulu nadřel o hodně víc a dlouhou dobu nebylo jasné, zda se bude radovat on nebo další z nováčků Scott Darling na druhé straně. Na gól se v United Center čekalo do 52.  minuty, kdy Brent Seabrook při přesilovce zaškobrtl na modré čáře a Devante Smith-Pelly zakončil únik bekhendovou střelou mezi betony. Gibsonovi napočítali 38 zákroků.
Kanadské derby mezi Calgary a Montrealem o moc víc gólového koření nepobralo, oba týmy si poslaly jen po jednom pozdravu v prostředním dějství. Začal domácí Mark Giordano ve 23. minutě, o deset minut později zareagoval Tom Gilbert. Carey Price byl zaměstnanějším mužem a ke svým 37 zákrokům přidal další tři při samostatných nájezdech, vychytal i Jiřího Hudlera. V dovednostní disciplíně uspěl pouze montrealský P.A. Parenteau.
Pětašedesát minut nerozhodlo ani v Coloradu, kde hosté ze San Jose zasypali Semjona Varlamova 51 střelami. Proklouzly mu dvě, stejně jako při nájezdech, zatímco Antti Niemi na oba exekutory Avalanche vyzrál. Vniveč tak vyšly dvě nahrávky Jana Hejdy. Český zadák strávil na ledě skoro 25 minut, po Eriku Johnsonovi nejvíce ze všech hráčů Lavin.
V pondělí přišli Divoši ve třetí třetině o tříbrankové vedení v New Yorku, o den později v Bostonu se závěrečné dějství hrálo podle jejich not. Parise s Fontainem během sedmi minut vyrovnali na 3:3 a Marco Scandella v čase 54:07 nenápadným nahozením od modré čáry rozhodl o výhře týmu, jenž se musel vypořádat s čerstvými zraněními Brodina a Hauly. Trenéry Bruins mohla těšit alespoň produktivita mladíka Setha Griffitha (2+1),  na jednu z branek mu přihrál David Krejčí.
Columbus se s rozsáhlou marodkou, na níž během utkání s Ottawou přibyli ještě další přírůstky, tak dobře nevypořádal. Po čtyřicet minut držel s Ottawou krok, ale po návratu z kabin se červené světlo rozsvěcelo už jen za Curtisem McElhinneym. Dvakrát ho překonal Clarke MacArthur.

Příští zápas v TV: Washingon – Detroit, st/čt 29. října, 0:35, Nova Sport/Voyo. Kompletní program zde.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -