- Reklama -

Zemřel Henri Richard, mladší bratr Maurice Richarda a vítěz 11 Stanley Cupů

- Reklama -

Některé zprávy se nepíší snadno. Jedna taková dnes zasáhla hokejový svět. Ve věku 84 let nás opustil Henri Richard, legendární útočník Montrealu 50., 60. a 70. let. V roce 2015 mu diagnostikovali Alzheimerovu chorobu.
Henri Richard získal jako hráč celkem jedenáctkrát Stanley Cup – tím se nemůže pochlubit žádný hokejista v historii. Jeho bývalí spoluhráči Jean Beliveau a Yvon Cournoyer se radovali „jen“ desetkrát.

Nové kousky! Buď fandou i po setmění

Jedenáct titulů je rovněž rekordem všech amerických profesionálních sportovních soutěží – kromě Henriho Richarda dokázal tolikrát triumfovat už jen Bill Russell, basketbalista Boston Celtics.
Mladšímu bratrovi vyhlášeného kanonýra Maurice Richarda se pro jeho nevysokou postavu přezdívalo Pocket Rocket. Rodák z Montrealu debutoval v dresu Habs v roce 1955, kdy mu bylo devatenáct let. Zpočátku mu bylo předhazováno, že se do kádru dostal jen díky svému slavnějšímu bratrovi.
Henri ale brzy zavřel všem kritikům ústa. Dával důležité góly, skvěle forčekoval, neváhal se ani poprat. Hned ve své první sezóně se radoval ze zisku Stanley Cupu. Stejný pocit si mohl hned na začátku kariéry zopakovat pětkrát za sebou.
V NHL nakonec strávil dlouhých dvacet let. Jiný dres nikdy neoblékl. Za Canadiens nastoupil do 1 258 zápasů, což je klubový rekord, nastřílel 358 branek a přidal 688 asistencí. Jeho 1 046 bodů je třetím nejlepším výkonem v historii Habs, více bodů nasbírali pouze Guy Lafleur (1 246) a Jean Beliveau (1 219). V play-off odehrál Henri Richard celkem 180 duelů a zaznamenal 129 bodů.
V roce 1960, kdy jeho starší bratr končil, ovládl bodování play-off a výrazně pomohl Montrealu k pátému titulu v řadě, což byl historický kousek. Jeho slavnější bratr se tak mohl loučit s kariérou s pohárem nad hlavou. To Henri měl před sebou ještě dalších patnáct let v lize.
V letech 1971-75 dělal ve slavném klubu kapitána. V roce 1974 získal Bill Masterton Memorial Trophy za oddanost hokeji. Ve dvou sezónách byl nejlepším nahrávačem NHL. Po ukončení kariéry v roce 1975 bylo jeho číslo 16 ještě téhož roku slavnostně vyřazeno z užívání. V roce 1979 byl uveden do Hokejové síně slávy.
„Henri Pocket Rocket Richard byl skvělým hráčem a úžasným ambasadorem našeho klubu. V myšlenkách jsme s jeho rodinou. Je to pro nás velká ztráta,“ komentoval zprávu o úmrtí Richarda majitel klubu Geoff Molson.
Narodil se 29. února 1936, narozeniny tedy slavil pouze jednou za čtyři roky. Nepochybně byl neslavnějším hokejistou narozeným na přestupný rok. Dnes navždy odešel. Vzpomínky na slavnou éru Montrealu ale zůstanou navždy.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -