- Reklama -

Andersen začínal jako útočník, teď v Anaheimu září jako brankář

- Reklama -

Frederik Andersen je první hokejový brankář z Dánska, který se dokázal prosadit až do NHL. Několik dánských hráčů se už sice ve slavné lize ukázalo, ale nikdy to nebyl chlapík s maskou na hlavě a s betony na nohách. Přitom současný gólman Anaheimu začínal jako střední útočník.
Rád střílel soupeřům góly. Ale v deseti letech si před jedním tréninkem svého týmu zkusil navléci brankářskou výstroj a nakonec v ní už zůstal. Jeho otec, sám bývalý brankář, z toho moc velkou radost neměl, nechtěl, aby malý Frederik kráčel v jeho stopách. Dnes už je na něj samozřejmě pyšný, vždyť dalece překročil jeho stín.
Andersen začal jako poměrně mladý nastupovat za dánský národní tým, a tak si jej všimli i skauti NHL. Zástupci Caroliny jej před čtyřmi lety draftovali v sedmém kole. Ovšem nakonec se nedohodli na kontraktu. „Rozhodli jsme se s mým agentem, že ještě vyčkáme na lepší tým a myslím, že jsem tehdy udělal dobře,“ vzpomíná brankář.
Odešel tedy do Švédska a chytal za tým Frölunda Indians, kde mimochodem překonal klubový rekord Henrika Lundqvista v počtu vychytaných nul. A v roce 2012 vstoupil už jako zkušenější do draftu NHL znovu. Tentokrát si jej vybral Anaheim už ve třetím kole.
Tenhle tým si Andersen zrovna nepřál, protože věděl, že jsou tam Jonas Hiller a Viktor Fasth a bude hodně složité se přes ně v brankářské hierarchii dostat. Fastha ale nakonec vyměnili a nakonec vysoký gólman předčil i samotného Hillera.
„Měli jsme dva opravdu kvalitní gólmany – Viktora a Jonase, a stejně jako oni ani my jsme si nemysleli, že by jejich práci mohli převzít náhradníci John Gibson a Andersen. Ale vlastně nejsem zase tak překvapený, že se to Freddiemu povedlo,“ prohlásil kouč Anaheimu Bruce Boudreau.
Hodně mu v sebevědomí pomohly dvě účasti na kempu pod vedením zkušeného brankářského trenéra Francoise Allairea, pod jehož rukama kdysi vyrostl ve světovou špičku Andersenův brankářský idol Patrick Roy. „Hodně mi to pomohlo upravit můj styl chytání,“ tvrdí s odstupem času.
Andersen si udělal jméno ve druhém kole posledního play off, kdy přiváděl k šílenství hráče Los Angeles. Vychytal tři vítězství v řadě a pomohl Ducks sérii otočit v jejich prospěch. Jenže pak si jejich zázračný gólman zranil koleno, Kings sérii zase zvrátili a nakonec dokráčeli až ke Stanley Cupu.
Po odchodu Hillera do Calgary zůstali v Anaheimu jen Gibson a Andersen a oba brankáři spolu báječně vychází. „Užijeme si spolu hodně zábavy. Myslím si, že jeden druhému pomáháme být lepší,“ tvrdí Gibson. Z toho má radost i týmový kouč brankářů Dwayne Roloson a pro Andersena má jen slova chvály. „Dobře čte hru a pokrývá puky. Dává týmu sebedůvěru a ten mu to vrací – čistí před ním prostor, aby pokaždé dobře viděl,“ dodává bývalý brankář.
Andersen důvěru vrací – vychytal týmu pět výher z prvních šesti zápasů sezóny. A on sám je nadšený: „Mým cílem bylo dostat se do NHL. A po druhém draftu jsem si říkal, že to asi nedokážu. Ale když pořád tvrdě makáte, nakonec se vám to úsilí jednoho dne vyplatí. To platí i pro běžný život. Miluju hokej a každý den vstávám s úsměvem, že můžu jít na trénink. Mám skvělý život.“

- Reklama -
Jirka G. Novák
Narozen v roce 1977. NHL sleduji od 90. let. V letech 1996-2002 redaktor ČTK a zároveň několik let externí spolupracovník nhl.cz. Během té doby publikovány stovky článků ze všech oblastí sportu v mnoha českých denících. V letech 2003-2012 jeden ze zakládajících členů redakce sport.cz. Osobně se zúčastnil 6x mistrovství světa dospělých a 2x juniorských MS v hokeji, několika zápasů NHL. Spoluautor knihy o Dominiku Haškovi.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -