- Reklama -

Gretzky, Lemieux a Jágr. Tři nejlepší útočníci historie, píše oficiální web NHL

- Reklama -

Asi každý hokejový fanoušek si někdy položil otázku, kdo byl tím úplně cesivnhl-logo-150x150-3nejlepším hráčem v bohaté historii této krásné hry. Nejčastěji je v této souvislosti zmiňováno jméno nedostižného Waynea Gretzkyho. Sám „The Great One“ a většina jeho starších krajanů by jistě volila Gordieho Howea a třeba takový Don Cherry by vám řekl, že tím nejlepším z nejlepších byl jedině Bobby Orr.
Corey Masisak z oficiálního ligového webu nhl.com se minulý týden pustil do srovnání čísel slavných útočníků, aby zjistil, kdo je třetím nejlepším forvardem všech dob. O prvních dvou místech prý není pochyb, na Waynea Gretzkyho a Maria Lemieuxe nikdo nemá. Kdo je ale číslo tři? Na tuhle zapeklitou otázku našel zajímavou odpověď: Jaromír Jágr.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


To je dost odvážné tvrzení a tak trochu nečekaná chvála na hokejistu z Evropy. Však se také pravděpodobně najde dost pochybovačů, kteří s ním souhlasit nebudou, zejména v zámoří. Zřejmě celá Kanada by namítla, že Jágr nepatří výše, než velikáni jako Gordie Howe nebo Maurice Richard. Ve Washingtonu, kde Jágr během svého působení tak úplně nenaplnil očekávání, by tohle tvrzení taky nejspíš považovali za vtip. Masisak ale svůj názor dokládá důkladným rozborem statistik.
Česká legenda i ve třiačtyřiceti letech neustále udivuje svou stabilitou na bruslích, krytím puku a chytrými přihrávkami. I přes svůj věk Jágr dokazuje, že na nejvyšší úrovni stále může hrát, a neustále stoupá historickým pořadím. Konec jeho kariéry se ale pomalu blíží. Masisak se tak ohlíží za působením kladenského patriota v NHL a přemýšlí, jaké místo v hokejové historii české osmašedesátce vlastně náleží.


Jágrmánie na NHLnews:

- Reklama -

„Určitě nepatří mezi tři největší ikony, ani není tím nejoblíbenějším.Ale ve svých nejlepších letech naprosto dominoval. A uvědomte si, že pro útočníky to bylo jedno z nejtěžších období v historii. S přihlédnutím k jeho vysoké výkonnosti na prahu čtyřicítky si prostě zaslouží být zmiňován hned za Gretzkym a Lemieuxem,“ píše Masisak.
„Ve svém nejlepším období byl Jágr ztělesněním síly a šikovnosti. Využíval svou sílu v nohou, nikdo jiný si nedokázal pokrýt puk jako on. Jeho kousky byly ozdobou highlightů,“ pokračuje ve chvále dopisovatel nhl.com. „Dokonce i nyní, v roce 2015, kdy je jedním z nejstarších hráčů, kteří kdy tuhle ligu hráli, je silný u mantinelu jako málokdo.
„Jeho výdrž je neuvěřitelná, vzhledem k tomu, jak fyzická hra se během jeho kariéry praktikovala. Ve druhé polovině devadesátých let bylo mnohem těžší skórovat, než je tomu dnes. Jágr byl neustále hákován, krosčekován a držen, to se hráčům před ním ani těm, co přišli po úpravě pravidel v roce 2005, nestávalo,“ pokračuje.

HráčStanley CupHart TrophyRoss TrophyRichard TrophyNHL All-Star Team
Jaromír Jágr21507
Gordie Howe466512
Mark Messier62004
Maurcie Richard81058
Bobby Hull123710

Většina ostatních hráčů, o kterých by se dalo uvažovat, že patřili mezi největší z největších, hrála v době, kdy brankářské vybavení a defenzivní systémy nebyly zdaleka na takové úrovni jako dnes.
Pochopitelně je obtížné porovnávat různé hokejové éry. Na rozdíl třeba od baseballu, který se za posledních osmdesát let změnil jen minimálně, prošel hokej ohromným vývojem. Během jednadvaceti sezón, které Jágr strávil v NHL, byl gólový průměr 2,92 branky na zápas. To třeba průměr gólů na utkání během kariéry Marka Messiera činil 3,36, na čemž má pochopitelně svůj podíl fakt, že „Mess“ odehrál značnou část kariéry v ofenzivních osmdesátých letech.
Žádný z dalších „uchazečů“ o medailové posty také nepřišel během doby, kdy byl na vrcholu sil, o tolik zápasů, jako právě Jágr. Ten na tři sezóny zmizel do KHL, další dvě sezóny mu značně poznamenala výluka.
HráčNHL goals/gameNHL points/gameTOTAL GPTOTAL goalsTOTAL points
Jaromír Jágr0.471.1718638672132
Gordie Howe0.451.0521869752358
Mark Messier0.41.0718086951898
Maurice Richard0.560.99978544965
Bobby Hull0.571.1014749131808

Legenda k tabulkám:
TOTAL GP, TOTAL goals, TOTAL points – zápasy, góly a body v NHL, WHA a elitních evropských ligách
Richard Trophy – nejlepší střelec NHL (i před zavedením Richard Trophy)
NHL All-Star Team – první tým hvězd NHL

Gordie Howe a Jean Beliveau patří nejen mezi hokejové ikony, ale jsou to legendy sportu všeobecně. Maurice Richard a Bobby Hull byli páni střelci, Steve Yzerman a Mark Messier jsou zase dáváni za příklad jako vynikající kapitáni a lídři.
„Jaromír Jágr určitě není v zámoří všemi milován. Ale měl by být respektován jako jeden z největších hráčů všech dob. Označit ho za třetího nejlepšího útočníka historie mi přijde fér,“ uzavírá svou úvahu Corey Masisak z nhl.com.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -