- Reklama -

Hráči draftovaní s Jágrem v roce 1990 obdivují jeho dlouhověkost. Je to stroj, říká Craig Conroy

- Reklama -

Kustod Calgary Flames Corey Osmak se v této sezóně pyšní tím, že už není jediným v klubu Flames, kdo byl draftován v roce 1990. Druhým mužem u Flames, který prošel draftem do NHL ve stejný rok, je Jaromír Jágr.
Jágr byl draftován z pátého místa onoho roku k Pittsburgh Penguins. Pro letošní sezónu se stal novou posilou Calgary Flames.
Nejlépe Jágrovu dlouhověkost dokládá fakt, že žádný z 251 hráčů draftovaných toho roku ve vancouverském BC Place Stadiu, v NHL už dávno nepokračuje.
„Je neuvěřitelné, že Jágr stále pokračuje,“ říká Craig Conroy, který jako jeden ze třinácti hráčů draftovaných roku 1990, dosáhl na metu 1000 odehraných utkání. „Hrál jsem do 39 let a jsem za to velmi šťastný a pyšný. Ale on hraje ve svém věku na tak vysoké úrovni. To je opravdu impozantní.“
Do zatím posledního zápasu nastoupil Jágr ve věku 45 let a 238 dní, čímž se stal nejstarším hráčem, který kdy oblékal dres Flames. Tuto metu dokonce navýšil téměř o 5 let.
Curtis Joseph měl šest dní do svých 41. narozenin, když se naposledy postavil mezi tři tyče v dresu Calgary.
Většina hráčů NHL vydrží maximálně do svých 35 let. To není případ nové posily týmu z Alberty, která podepsala novou roční smlou. Měl by to být poslední ročník Jaromíra Jágra. Ale bude to opravdu tak?
„Můj bože. Myslím, že může hrát tak dlouho, protože po fyzické stránce je to opravdu ukázkový exemplář. Je velmi silný také mentálně a má opravdovou vášeň pro hru. Třetí věcí je jeho hokejové myšlení, v němž patří mezi elitu speciálně po útočné stránce. Když se tohle spojí s jeho fyzickými atributy, je to důvod proč může hrát tak dlouho,“ říká trenér Glen Gulutzan.
Všichni z top pěti hráčů draftu NHL zažili velmi úspěšné kariéry. Prní volbou se stal Owen Nolan (Quebec Nordiques), následovaný Petrem Nedvědem (Vancouver Canucks), Keithem Primeauem (Detroit Red Wings), Mikem Riccim (Philadelphia Flyers) a Jaromírem Jágrem (Pittsburgh Penguins)
Calgary Flames si z 11. místa zvolili brankáře Trevora Kidda a Keith Tkachuk, jehož syn Matthew je nyní spoluhráč Jaromíra Jágra, se stal členem Winnipeg Jets.
Nikdo z nich ale nedosáhl čísel srovnatelných s českým borcem.
„Pamatuji si že se o tom všude mluvilo, protože se jmény jako Nolan, Nedvěd, Jágr, nebo Primeau, každý očekával, že přijdou do jejich týmu a vydrží tam hodně dlouho. Bylo skvělé tam být a cítit tu atmosféru,“ říká Brad Pascal, který byl toho roku draftovaný ze 103. pozice.
„Lidé věděli, že prvních pět, nebo deset hráčů bude opravdu skvělých, ale kdo mohl vědět, že jeden z nich bude hrát v NHL ještě dnes? To by nikdo neřekl,“ dodává.
„Connie a já jsme o tom mluvili a říkali si ‚Jen si představ, že bychom ještě hráli.'“
„Tenhle kluk je stroj. Jeho pracovní morálka a to co všechno dokázal…myslím, že to je prostě legendární,“ říká Conroy.
Druhým nejstarším hráčem je centr Minnesoty Matt Cullen, který v listopadu oslaví 41. narozeniny.
Pouze Gordie Howe (52) a Chris Chelios (48) hráli v pozdějším věku než Jágr.
„Já se na to dívám tak, že nezáleží na tom, jak jste hráli před dvaceti lety. Ukažte, co umíte právě teď,“ říká číslo 68.
 
 

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -