- Reklama -

Toews a Yzerman si před finále vyměňují komplimenty

- Reklama -

Tomu srovnání se vážně nejde vyhnout, zvláště při letošním složení finálové dvojice, která se utká o Stanley Cup. Na straně jedné kapitán Jonathan Toews, na té druhé pak generální manažer Steve Yzerman. S oběma je neodmyslitelně spjato číslo devatenáct a pozice centra, oba jsou všestranní hokejisté, kteří na ledě zvládají vše. Umí dát gól, vymyslí kouzelnou přihrávku, zodpovědně brání, jsou vidět ve chvílích, kdy je jejich tým nejvíc potřebuje.
Jsou skvělými lídry a těmi nejlepšími kapitány. Vždyť Yzerman býval ztělesněním slova kapitán a Toews za ním v tomto ohledu příliš nezaostává. Také se jim vyhýbají skandály a jsou dáváni za vzor malým dětem. Ale je toho mnohem víc, co mají tito pánové společného. Je tedy logické, že se před nadcházejícím soubojem Chicaga a Tampy Bay množí úvahy o tom, kdo z nich je vlastně lepší hokejista.
„Jonathan,“ odpověděl bez sebemenšího zaváhání Yzerman. Buďte si jisti, že tenhle chlapík to myslel upřímně, jeho skromnost a pokora jsou všeobecně známé. Generální manažer Lightning vzápětí uvedl své důvody k tomuto tvrzení. „Realita je prostě taková, že Jonathan je větší, silnější a lepší než já. Tak to prostě je,“ překvapil možná některé Yzerman svou upřímností.
Tohle jsou slova chlapa, který byl jedním z nejlepších hráčů a nejuznávanějších kapitánů dlouhé historie NHL. Jako hráč vybojoval třikrát Stanley Cup, má zlato z olympiády, je držitelem ceněné Conn Smythe Trophy za výkony v play-off. Může se s ním Toews, jenž se nachází řekněme v prostřední fázi své kariéry, už rovnat?
Kapitán Jestřábů pravděpodobně nikdy nedosáhne na Yzermanova ofenzivní čísla, pokud však zůstane zdráv, měl by s přehledem dosáhnout na magickou metu tisíce bodů. Stejně jako jeho předchůdce už má ve sbírce Conn Smythe Trophy, stejně jako Yzerman je držitelem Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka. Olympiádu vyhrál dokonce dvakrát a podobně jako Steve Y je respektován jako skvělý lídr, uznávaná osobnost a vynikající kapitán.Yzerman vyhrál svůj první pohár až po dvaatřicátých narozeninách, v tomhle věku by jich mohl mít stále teprve sedmadvacetiletý rodák z Winnipegu klidně třeba pět. Vždyť za pár dnů může přidat do sbírky už třetí prsten.
„Během kariéry se má hra vyvíjela. Všichni jsme začali být více orientovaní na defenzivu,“ připomněl Steve svůj přerod z produktivního útočného esa v jednoho z nejkomplexnějších útočníků historie. „Jonathan je naprosto komplexním hráčem od prvního dne, kdy do ligy přišel. Je větší, silnější a pravděpodobně také rychlejší než já, takže je prostě lepší hokejista,“ zopakoval Yzerman, kterého můžete sotva považovat za vykutáleného taktika, který se jen snaží vychválit soupeře do nebes a přišít mu nálepku favorita.
Jako hráči se nikdy na ledě nepotkali, přesto se jejich cesty setkaly již dříve. V roce 2007 vzal Yzerman Toewse, tehdy ještě devatenáctiletého hráče univerzity v Severní Dakotě, na světový šampionát do Moskvy, kde společně vybojovali zlato.
Pro nyní padesátiletého rodáka z Cranbrooku v Britské Kolumbii se jednalo o první turnaj v roli funkcionáře a rozhodl se vložit důvěru do mladičkého studenta, který jej v mládí obdivoval. Zrodil se tak vztah založený na vzájemném respektu. Od té doby měl Yzerman spoustu příležitostí obdivovat Toewsovu pracovní morálku.
V roce 2010 vzal Yzerman Toewse na ZOH do Vancouveru původně jako třináctého útočníka, kapitán Blackhawks ale na turnaji rozkvetl a vysloužil si ocenění MVP pro nejužitečnějšího hráče. Loni se oba v olympijském týmu sešli znovu a Toews byl při obhajobě v Soči opět jedním z klíčových mužů.
Druhá strana však komplimenty vrací. „Chtěl bych ho oslovovat pane Yzermane, ale vím, že by ho to pravděpodobně štvalo. Steve je velmi zdvořilý chlap, ale každý ví, že tohle není pravda. Slyšet něco takového od člověka, jako je on, pro mne moc znamená,“ říká k tomu mladší z dvojice.
„Byl jsem už ve dvaceti jmenován kapitánem a snažím se být rok od roku lepším hráčem. Postupem času si uvědomíte, že nezáleží jen na tom, co se odehrává na ledě,“ říká Toews. Dvojnásobný olympijský vítěz patří k těm hráčům, které mají trenéři nejraději. Koho jiného byste chtěli poslat na led, když se v závěrečných vteřinách důležitého zápasu láme chleba?
„Už jsem to říkal poté, co jsme vyřadili Anaheim. Nechtěl bych mít za kapitána nikoho jiného. V téhle lize nenajdu nikoho, koho bych měl po svém boku raději, než Jonathana,“ klaní se svému spoluhráči Duncan Keith.
Co konkrétně na Toewsovi Yzerman oceňuje nejvíce? „Mentální sílu. Není náhoda, že Jonathan vyhrál všechno,“ má jasno GM Tampy Bay. Je trochu ironií, že hráč známý jako „Captain Serious“, tedy vážný kapitán, je do hokeje po všech výhrách a  trofejích stále zapálený jako dítě. Když se dozvěděl o tom, co o něm Yzerman pronesl, bylo poznat, jak ho to hřeje u srdce a jakou má radost. Inu, jako malý kluk.
Není náhoda, že na zádech nosí Toews číslo devatenáct. Jeho oblíbenými hrdiny byli právě Steve Yzerman a Joe Sakic. V případě letošního triumfu by Toews předstihl druhého jmenovaného v počtu vyhraných Stanley Cupů, tomu prvnímu by se vyrovnal. A je téměř jisté, že v tom případě bude před United Center jednou stát jeho socha.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -