- Reklama -

1564 zápasů. Jágr už patří k desítce nesmrtelných

- Reklama -

Nebýt ruského dobrodružství, byl by asi Jaromír Jágr už rekordmanem NHL v počtu odehraných zápasů (samozřejmě za předpokladu, že by ho v období 2008-11 nepostihly vážnější zdravotní komplikace). Takhle je „až“ desátý – od včerejška, kdy 1564. startem vyrovnal novopečeného člena Hokejové síně slávy Nicklase Lidströma. Není divu, že v nedávném rozhovoru pro ESPN označil zranění prakticky za jedinou vážnou překážku na cestě k hokejové dlouhověkosti.
„Když jste dostatečně zdravý, věřím tomu, že ostatní je jen na vás. S ostatním se nechá bojovat. Jak stárnete, jste více unavení, ale teprve když to vzdáte a přestanete bojovat, jste v koncích,“ rozvíjí Jágr úvahy o mentální síle.
„Je to jen na vás. Nejde o věk, jde o ochotu dál makat. S tím nemá věk nic společného, je to otázka životního postoje. Když stárnete, váš přístup se mění. Některé věci už pro vás nejsou tak důležité, některé necháváte plavat. Vymlouváte se, že to se stalo každému, že stárnete, ale není to pravda. Je to jen výmluva pro všechny ostatní. Já věřím, že dokud jste zdraví, můžete dělat cokoliv,“ říká 43letý útočník.
Na vizitku nejstaršího hokejisty v lize může nadále připisovat: lídr kanadského bodování Panterů. Ve čtvrtečním zápase s Buffalem přidal další asistenci, takže z úvodních čtrnácti utkání sezóny má bilanci 7+6. V historických tabulkách NHL ho dělí 35 bodů od třetího Gordieho Howea (který vévodí kolonce, o níž byla řeč v úvodu, se 1767 zápasy v základní části). Dvě branky chybí Jágrovi k vyrovnání Marcela Dionnea na čtvrtém místě střeleckých tabulek. Když se poté trefí ještě jedenáctkrát, sesadí z bronzového stupínku Bretta Hulla.
Čeho už nemůže ve svém věku dosáhnout rychlostí, dohání fyzickou hrou. „Sílu neztratíte tak rychle jako rychlost,“ tvrdí. „O rychlost v rukou, v nohou i v celém těle přijdete rychle. Pokud je vaše hra založená na rychlosti a vy ztratíte krok nebo půl kroku, už nejste ten samý hokejista. Ale moje hra nikdy nebyla o rychlosti, byla víc o síle a rukách. A tam nedochází k útlumu tak rychle.“
Silnější tělesná schránka také více vydrží. Ačkoliv drobné bolístky se u hokejového veterána objevují takřka neustále, faktem je, že během jednadvaceti sezón strávených v NHL se jen dvakrát stalo, že výrazně absentoval – v sezónách 1996-97 a 1999-2000 v Pittsburghu vynechal shodně devatenáct utkání. Celkově ve své zámořské kariéře Jágr „plnil docházku“ skoro na 94 procent.
„Když se podívám na svůj draftový ročník, myslím, že hodně kluků by ještě hrálo, kdyby je nezradilo tělo,“ hájí silnou skupinu hokejistů, které si kluby vybíraly v roce 1990. „Petr Nedvěd ukončil kariéru loni. Owen Nolan měl špatná kolena, to je zdravotní problém. Keith Primeau trpěl otřesy mozku, to je zdravotní problém. Byli to skvělí hráči, jenže pokud máte problémy se zdravím, nezáleží na tom, kolik vám je.“
Na závěr rozhovoru Jaromír Jágr zopakuje myšlenku, kterou pronesl už minulý týden, když se vracel po krátké pauze způsobené bolestmi v oblasti třísel. „Jsem tu proto, že hokej miluju. Nikdy jsem nesledoval, kolik času uběhlo od mého vstupu do NHL. Každý den, kdy jsem tu mohl hrát, jsem bral jako velkou poctu. Děkuji bohu, že můžu hrát hokej tak dlouho.“

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -