- Reklama -

Asi se nerozbrečím, ale emoce v tom budou, říká Bylsma k návratu do Pittsburghu

- Reklama -

Bude to jiné, až Dan Bylsma nastoupí ve čtvrtek proti Pittsburghu. Už jenoFB pittsburghm letiště Pittsburgh International Airport zná velmi dobře, jenomže teď na něm přistál jako host. Miluje ten pohled na město, po dlouhé době si ho oživí. Čeká ho tu zápas s Buffalem, které aktuálně vede.
Na letišti byl zklamán, že si obvyklý pohled neužil. „Mrzelo mě to,“ přiznal novinářům. „Tunel byl zavřený, něco tam dělali ohledně nějaké konstrukce, takže jsem trošku zklamaný, že jsme skrz něj nešli.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Změn bude víc, až večer nastoupí s Buffalem k utkání v aréně Consol Energy Center. Z Pittsburghu ho vyhodili 6. června 2014. Rok byl bez práce, kterou znovu našel v Buffalu. Má za úkol dotáhnout talentovaný celek plný nových posil do vyšších pater tabulky, než se Buffalo pohybovalo loni.
„Budou v tom emoce,“ říká k prvnímu návratu do města oceli. „Nevím, jestli ty emoce budou znamenat, že se rozbrečím, ale emoce v tom budou. Když se podívám do hlediště, budu tam znát hodně tváří. U takových padesáti lidí budu vědět, kde přesně sedí. Vím, kde sedávala moje rodina, když jsem tu trénoval. Určitě v tom budou emoce…“
V roce 2009 dovedl Bylsma Tučňáky ke Stanley Cupu. Zatím jedinému v kariéře Sidneyho Crosbyho a Jevgenije Malkina, kteří patří pořád k oporám Pens. Také bývalého trenéra mrzelo, že mu s talentovaným mužstvem nepovedlo tento úspěch v příštích pěti letech zopakovat.
„Je to mnohem těžší dokázat než jenom dokola říkat: ‚Hej, tenhle tým by měl vyhrát tři nebo čtyři Stanley Cupy…‘,“ zdůrazňuje kouč rozdíl mezi očekáváními a realitou. „Je opravdu těžké toho dosáhnout. Nepovedlo se to. Nerad mluvím o tom, že jsme byli blízko. Byli jsme často v pozici, že jsme vyhráli sérii a mohli jít dál, ale nepovedlo se to…“

Penguins vyhodili v létě 2014 jak generálního manažera, tak trenéra. První se pakoval GM Ray Shero, to bylo 16. května 2014. Bylsma ve funkci zůstal, ale jen další tři týdny. Samozřejmě byl trochu překvapený, proč nebyl odvolán současně, zpětně však nepříjemné napínání nikomu nevyčítá.
„Nedívám se zpátky, abych někoho vinil,“ říká. „Vím, že po vyřazení od Rangers ve druhém kole v play off 2014 bylo jasné, že budu vyhozený. Bylo jedno, jestli to bude hned nebo o pár týdnů později. Potřebovali jsme vyhrát Stanley Cup a to se nepovedlo. Přišel prostě můj čas.“
Bylsma je a ještě dlouho bude v Pittsburghu držitelem řady trenérských rekordů. Nyní ale začíná novou éru. K ruce má mimořádně talentovaného Jacka Eichela, z Colorada přišel Ryan O’Reilly. Také v Buffalu se od něj čeká hodně. Ve čtvrtek si bude moci svůj nový tým otestovat proti tomu strarému.
Foto: West Point – U.S. Military Academy

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -