- Reklama -

Boston je nejúspěšnější americké sportovní město posledních 50 let

- Reklama -

V Bostonu nepadají z nebe trakaře, tam padají rovnou zlaté poháry. Asi tak nějak bychom mohli obrátit naruby známé přísloví a aplikovat jej na vítěznou gloriolu, kterou kolem sebe americké město v posledních 15 letech buduje.
Od počátku nového tisíciletí získaly čtyři tamější majoritní kluby celkem 10 titulů a to ve všech čtyřech největších severoamerických sportovních soutěžích. Odvrátily tak zkázonosnou neúrodu z let devadesátých a měrou vrchovatou se zasloužily o to, že Boston byl označen za nejúspěšnější americké sportovní město posledních 50 let.
K takovému verdiktu dospěl David Leonhardt ve své analýze pro New York Times. Jednoduše propočítal, jak úspěšné byly sportovní organizace ve svých soutěžích počínaje rokem 1965. Věnoval se přitom pouze týmům, které jsou součástí jedné ze čtyř největších severoamerických lig – NBA, NHL, NFL nebo MLS.
Kupříkladu bostonské kluby – Celtics (basketbal), Bruins (hokej), Patriots (americký fotbal) a Red Sox (baseball) – měly v posledních 50 letech dohromady celkem 200 příležitostí k tomu, aby zaútočily na mistrovský titul. Ve dvaceti případech se jim to povedlo, což činí procentuální úspěšnost 10 procent.
Technicky vzato by Bostonu mělo uzmout první příčku texaské San Antonio, jehož úspěšnost je ještě vyšší – 10,6 procenta. Nicméně studie NY Times se zaměřovala na města, kde sídlí minimálně dva kluby zastupující majoritní sportovní soutěže. V San Antoniu se na té nejvyšší úrovni hraje pouze basketball (zastoupený týmem Spurs, loňskými vítězi NBA).


Je-li Boston na první příčce, pak na samotném dně se krčí kalifornské San Diego a Cleveland, nejlidnatější město státu Ohio. Ani jedno z těchto měst si v posledních 50 letech neužilo mistrovské oslavy. Pokud však skutečně toužíte znát ten nejhorší z nejhorších sportovních zapadákovů, pak tento minisouboj „vyhrává“ Cleveland, kde mají místní kluby své zastoupení celkem ve třech výše uvedených ligách, zatímco ty v San Diegu pouze ve dvou.
Už brzy se to ale může změnit. Léta bídy a utrpení mohou již za pár dní ukončit basketbalisté Clevelandu Cavaliers, kteří momentálně zápasí ve finále NBA s vítězem Západní konference, mužstvem Golden State Warriors. Na cestě za vysněným titulem pomáhá Kavalírům i ligová ikona LeBron James.
Studie se zabývala i tím, které kluby (či města) jsou úspěšnější v „dokončování práce.“ Kupříkladu týmy sídlící v San Francisku se v 39 procentech případů staly vítězem své ligy, pokud to v minulých 50 letech dotáhly minimálně do semifinále (chcete-li konferenčního finále). Na opačné straně spektra jsou mužstva z Philadelphie, která v totožných situacích uspěla jen ve 14 procentech případů.
Nejlepší z nejlepších
Boston tedy dominuje, ale kdo vládne v samotném městě? V tomto ohledu je odpověď zcela jednoznačná – basketbalový klub Celtics. Počínaje rokem 1965 získala tato organizace deset ligových titulů. Celkově jich má na svém kontě sedmnáct, takže můžeme Keltům směle přiřknout nálepku neúspěšnějšího klubu v historii NBA.

Čtyři poháry přidali do městské pokladny New England Patriots (americký fotbal), kteří zvítězili ve finále Super Bowl i minulý rok. Třikrát se radovali z úspěchu baseballisté Red Sox, jejichž tituly se stejně jako v případě Patriots datují již do tohoto tisíciletí.

V tomto ohledu se od nich odlišuje poslední tým, který nám chybí na seznamu – hokejový Boston Bruins. Medvědi dosáhli na Stanley Cup v letech 1970 a 1972, ale na další si museli počkat dlouhých devětatřicet let. Teprve v roce 2011 dokázalo mužstvo vedené slovenským obrem Zdenem Chárou triumfovat znovu.

- Reklama -

Úvodní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -