- Reklama -

Chicago Blackhawks: Smutné odcházení vítězné dynastie nebo návrat mezi elitu?

- Reklama -

Generální manažer:
Stan Bowman
Hlavní kouč:
Joel Quenneville
Kapitán:
Jonathan Toews
Umístění v ročníku 2017-18:
7. místo v Centrální divizi (76 bodů)
Play-off 2017-18:
neúčast
Nejproduktivnější hráči 2017-18:
76 – Patrick Kane (27+49)
52 – Alex DeBrincat (28+24)
52 – Nick Schmaltz (21+31)
52 – Jonathan Toews (20+32)
Nejlepší střelec 2017-18:
28 – Alex DeBrincat
Nejlepší hráč v hodnocení plus/mínus:
+13 Michal Kempný
Nejtrestanější hráč:
Ryan Hartman – 58 trestných minut
Příchody:
Cam Ward, Chris Kunitz, Brandon Manning, Marcus Krüger, Dominic Kahun
Odchody:
Patrick Sharp, Anthony Duclair, Jordan Oesterle, Tomáš Jurčo, Vinnie Hinostroza, Jeff Glass
Předpokládaná sestava:
Brankáři:
Corey Crawford, Cam Ward
Obrana:
Duncan Keith – Brent Seabrook
Connor Murphy – Erik Gustafsson
Brandon Manning – Jan Rutta
(Carl Dahlström, Henri Jokiharju, Gustav Forsling, Adam Boqvist)
Útok:
Brandon Saad – Jonathan Toews – Alex DeBrincat
Nick Schmaltz – Arťom Anisimov – Patrick Kane
Victor Ejdsell – David Kämpf – Dylan Sikura
Chris Kunitz – Marcus Krüger – Matthew Highmore
(John Hayden, Dominic Kahun, Andreas Martinsen)
Shrnutí:
Na minulý ročník by v Chicagu nejraději zapomněli. Poprvé za posledních devět let sledovali Blackhawks souboje v play-off pouze v televizi. Ve své divizi skončili úplně poslední a v celé Západní konferenci patřili ke třem nejhorším celkům. Sezóna 2017-18 se svěřencům Joela Quennevillea opravdu nepovedla.
Fanshop týmu
Otázka tedy zní – jednalo se o výjimku nebo odraz skutečné síly týmu, na který si budou muset fanoušci zvyknout? Má celek okolo Toewse a Kanea na to, aby se po roce vrátil do bojů o pohár, nebo jsme svědky postupného úpadku této vítězné dynastie, která vybojovala tři Stanley Cupy během šesti let?
Asi nikdo nečekal, že by Chicago mělo být neohroženým a suverénním týmem jako v nedávné minulosti, takhle rychlý a tvrdý pád až do ligového suterénu byl ale přece jen překvapivý. Jedním z hlavních důvodů výrazného propadu bylo zranění brankářské jedničky Coreyho Crawforda, který byl mimo hru po značnou část sezóny. Problémy v brankovišti Blackhwaks ani poté nebraly konce a situace došla dokonce tak daleko, že v jednom utkání musel mezi tyčemi zaskočit Scott Foster, který se v civilním životě živí jako účetní. Foster kryl všech sedm střel, jež na něj mířily, a skončil se stoprocentní úspěšností zásahů. Takovým číslem se pochopitelně žádný jiný gólman pochlubit nemohl. S velkou nadsázkou lze tedy konstatovat, že byl loni nejspolehlivějším gólmanem týmu. Byl to zkrátka jeden z těch úsměvných příběhů, na které se bude dlouho vzpomínat.
Jinak už to ovšem tak veselé nebylo. Hawks měli, poněkud překvapivě, mizernou úspěšnost přesilových her. Odchod Artěmije Panarina, který si náramně rozuměl s Patrickem Kanem, se na týmu podepsal více, než si asi v Chicagu připouštěli. Statisticky velmi nepovedenou sezónu prožil kapitán Jonathan Toews a nedařilo se ani dalším obvyklým oporám. Za očekáváním zůstal po návratu z Columbusu také Brandon Saad.
Jednou z mála světlých výjimek byl maličký křídelník Alex DeBrincat, který ve své nováčkovské sezóně nasázel osmadvacet branek a byl nejlepším střelcem a druhým nejproduktivnějším hráčem týmu. Solidní standard kromě něj udržel snad už jenom Patrick Kane, se 76 body jasně nejproduktivnější hráč Quennevilleovy party. Byť i od něj jsme byli zvyklí vídat o něco oslnivější výkony.
S bohatou kariérou se po sezóně rozloučil Patrick Sharp, kabinu Chicaga opustili rovněž útočníci Vinnie Hinostroza, Anthony Duclair a Tomáš Jurčo, zadák Jordan Oesterle nebo gólman Jeff Glass.
Pokud jde o letní posily, generální manažer Stan Bowman vsadil na veterány. Jako zálohu do brankoviště přivedl z Caroliny vítěze Stanley Cupu z roku 2006 Cama Warda. Do obrany získal Brandona Manninga, do ofenzivy zase čtyřnásobného šampiona Chrise Kunitze. Do starého známého prostředí se vrací defenzivní specialista Marcus Krüger, smlouvu ve Windy City podepsal i německý reprezentant Dominic Kahun.
Kromě již zmiňovaných zkušeností (Kunitz, Ward, Manning, Krüger) by se měla soupiska dočkat také částečného omlazení. O místo zabojují mladíci jako Dylan Sikura, Victor Ejdsell nebo David Kämpf. Do obrany draftovali Blackhawks Adama Boqvista, velmi dobře se jeví také další talentovaný zadák Henri Jokiharju.
Postoupí Blackhawks do play-off? Za favority Centrální divize ani letos platit nebudou. Tuto nálepku od nich převzal Winnipeg a Nashville, mocně posilovalo také St. Louis. Colorado loni příjemně překvapilo a ambicemi se netají ani Dallas nebo Minnesota.
Odborníci se shodují, že Chicago bude opět až příliš závislé na Coreym Crawfordovi. Opory zadních řad jako Duncan Keith a Brent Seabrook stárnou, a pokud nezačne Jonathan Toews opět hrát jako hvězda a nevytáhne nahoru také Brandona Saada, nebudou vyhlídky Hawks příliš růžové. Ještě před pár lety mělo Chicago nejsilnější čtyřku beků v lize a k tomu mimořádně kvalitní a široký kádr v útoku, to už ale dávno neplatí. Přesto má ve svém středu stále několik elitních hráčů, kteří by jej měli vytáhnout výše než loni.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -