- Reklama -

Další česká stopa v NHL: Simon se uvedl asistencí

- Reklama -

Na ledě strávil jen osm minut, ale během nich si chvíli zahrál i po boku Sidneyho Crosbyho a také asistoval u vítězné branky. A ještě jedna věc potěšila Dominika Simona debutujícího včera za Pittsburgh v NHL.
„První zápas, navíc v Madison Square Garden, bylo to neuvěřitelné. Nic lepšího jsem si  nemohl přát,“ svěřoval se jednadvacetiletý mladík, kterého si Penguins vybrali před rokem v pátém kole. „Přál jsem si, abychom zvítězili, a to se povedlo.“
Z loni draftovaných hokejistů je odchovanec pražské Sparty teprve šestým, který dostal šanci ve slavné zámořské soutěži. Předběhli ho jen hvězdní Connor McDavid (Edmonton) s Jackem Eichelem (Buffalo), další dva hoši z prvního kola Noah Hanifin (Carolina) a Mikko Rantanen (Colorado) a spoluhráč Daniel Sprong, jehož jméno zaznělo při draftu jako čtyřicáté šesté. Stabilního člena českých mládežnických výběrů „poslalo“ mezi hokejové hvězdy zranění Jevgenije Malkina.
„Potěšilo mě, když mě povolali z farmy. Včera jsme hráli doma, takže do New Yorku to bylo jen dvě hodiny autem,“ říká. „Ze začátku jsem byl nervózní, ale těšil jsem se.“
Zpočátku nastupoval po boku dalšího povolance Conora Shearyho a Erica Fehra. Sheary byl při výhře 5:3 hlavním hrdinou večera, vstřelil dva góly, ale to už bylo v době, kdy se Dominik Simon přesunul k Mattu Cullenovi a Bryanu Rustovi. Po akci prvně jmenovaného padla v 52. minutě vítězná branka Tučňáků.

Simon podržel kotouč u mantinelu, americký veterán ho od něho převzal a zpoza klece ho zkusil poslat některému z najíždějících kolegů. Černý kus pryže se sice dostal pouze k bránícímu Marku Staalovi, ale po odrazech od obou jeho bruslí skončil tam, kde si ho hosté přáli vidět nejvíce – mezi Lundqvistovými betony.
„Byl to takový ušmudlaný gól, ale to nevadí, berete všechno. Navíc to byla vítězná branka. Bylo skvělé být v tu chvíli na ledě. Cully to za brankou zahrál chytře, pomohlo nám štěstí, ale to se někdy stává,“ popisuje český debutant klíčový moment.
Kotouč, kterým padl gól, mu kustodi schovali. Možná do sbírky Dominika Simona brzy přibyde i další, za vstřelenou branku. Malkin bude v sestavě Penguins chybět minimálně do konce druhé dubnové dekády, takže na bývalého hráče Plzně by se mohlo ještě párkrát dostat nejen v základní části, ale třeba i v play off.

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -