- Reklama -

Dokud budu zdravý a hokej mě nepřestane bavit, chci hrát, slibuje Marián Hossa

- Reklama -

fb-chicagoV 36 letech už je zasloužilým veteránem. Už má i právo trochu se nudit. V základní části NHL odehrál 1175 utkání, v play off 194. Hned pětkrát si zahrál finále Stanley Cupu, což stihl v osmi posledních sezónách!
Třikrát odešel z finálového klání jako vítěz. Asi by se dalo pochopit, kdyby pro některé říjnové zápasy NHL tolik nehořel. Dalo by se mu to odpustit. Ale to neznáte Mariána Hossu!


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Pořád maká,“ řekl na adresu slovenského veterána spoluhráč Bryan Bickell. „Pořád vypadá, jako by mu bylo 25, za což vděčí hlavně tomu, jak tvrdě pracuje a jak se připravuje. Sedím za ním posledních pět let a vzhlížím k němu, k tomu, co dělá, přestože mi je skoro třicet. Je to chlap, který hraje každou noc na 110 procent, je připravený na každý zápas!“
V prvních letech Hossu motivovalo střílení branek. Pak toužil po Stanley Cupu. V zoufalé snaze neuspěl ve finále 2008 jako hráč Pittsburghu, kdy prohrál s Detroitem. O rok později přeběhl a zažil další smůlu, s Detroitem nestačil na Pittsburgh. V roce 2010 už to s Chicagem vyšlo. Pak znovu v roce 2013 a znovu letos. Nyní už se hokejem hlavně baví.
„Vezměte to takhle… Už jen být v tomhle týmu je vzrušující. Mámě a měli jsme tu hodně chlapů, kteří jen vysedávají na lavičce. Je tu skvělá atmosféra. Možná jinde by to takové nebylo, ale právě teď se tady pořád bavím,“ tvrdí Hossa.
Všimli si toho i spoluhráči. „Je rád obklopený lidmi,“ vypráví Jonathan Toews. „Miluje tuhle hru. Rád chodí do haly. Myslím, že to je hnací motor číslo jedna v téhle fázi kariéry. Když jste v takhle skvělé partě, nemyslím, že někdy zestárnete.“

Hossa je ale i ve svém věku pořád skvělým hráčem. Pořád na vrcholu sil. Schopný pomoct v útoku i v obraně. Fascinuje rychlostí a uměním bekčekingu, je úspěšný v rozích. Přitom už v roce 2013 se zdálo, že ho začíná zdraví dohánět. Trápila ho bolavá záda, polovinu sezóny 2012-13 vynechal.
O rok později však znovu zvládl 72 utkání s bilancí 60 bodů (30+30). Loni nechyběl v jediném zápase, opět se dostal na pěkných 61 bodů (22+39). „Hrát víc zápasů je vždycky lepší, protože nemáte pauzy,“ říká Hossa. „Když máte dlouhou pauzu, je to těžší. Naskočit do rozjetého vlaku je pro starší chlapy náročnější.“
Příklad si může brát z Jaromíra Jágra, který hraje na vysoké úrovni i ve 43 letech. Také Hossa chce vydržet, dokud to půjde. „Je to neuvěřitelné, co ve svém věku předvádí,“ kroutí hlavou Hossa. „Není moc hráčů, co by něco takového dokázalo. Jak dlouho mi vydrží zdraví a budu se hrou bavit, tak dlouho bych chtěl hrát,“ slibuje za sebe slovenský útočník.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -