- Reklama -

Henrik Lundqvist bořil milníky

- Reklama -

Několik milníků si ve čtvrtečním zápase NHL proti St. Louis připsal brankář New York Rangers Henrik Lundqvist. Od nynějška má na kontě nejvíce brankářských zákroků v historii klubu (17.404), čímž překonal Mikea Richtera.
A také se posunul na třetí místo v celé NHL, která sleduje brankáře, kteří během let nasbírají 30 nebo více výher. To se Lundqvistovi povedlo podesáté. A celkovým počtem výher (369) se v historické tabulce NHL vyrovnal Tomu Barrassovi na 16. příčce.
„Být mezi takovými jmény je velká pocta. Když jsem vyrůstal, tak jsem tyto hráče sledoval a najednou jsem mezi nimi,“ radoval se po zápase Lundqvist. „Měl jsem před lety štěstí, když jsem se dostal do organizace jako jsou Rangers. Měl jsem příležitost hrát s mnoha dobrými hráči a chytat za hodně soutěživý tým každý rok. Jsem za to opravdu vděčný.“


Proti St. Louis předvedl 35 zákroků a některé byly opravdu skvostné. Ve druhé třetině předvedl parádní semafor proti střele zadáka Colotona Parayka, ve třetí části zase vychytal Dmitrije Jaškina. Český útočník se objevil sám před brankou, ale Lundqvist jeho pokus vytěsnil pravým betonem.
„Každý jde do zápasů předvést to nejlepší a je na to skvěle připraven a o Henrikovi to platí stoprocentně. Pokaždé nám dává šanci na vítězství. A to je přesně to, co od svého brankáře chcete,“ vysekl poklonu kouč Rangers Alain Vigneault.
S pochvalami nezůstal pozadu ani jeho protějšek Ken Hitchcock. „Jejich brankář nás prostě všechny překonal. Byl více soustředěný a lepší než my. Měli jsme řadu příležitostí kolem branky, jenže on nás prostě všechny přehrál,“ uznal lodivod Blues.

„To, co v předchozích zápasech na jiné brankáře stačilo, nám tentokrát góly nepřineslo. Rangers byli dobře připravení a jejich brankář maximálně soustředěný. Příště budeme muset být víc agresivnější,“ dodal.
„V každém zápase ze sebe musíte vydat co nejvíc. Nikdy si nemůžete myslet, že máte něco jistého. Proto se v poslední době snažím připravovat tak, jako bychom už hráli zápasy play off,“ prozradil tajemství své aktuální formy Henrik Lundqvist.
Třiatřicetiletý švédský gólman má na kontě olympijské zlato z Turína 2006 a dvě stříbrné medaile z mistrovství světa. Do NHL přišel gólman přezdívaný „Král Henrik“ v roce 2005 a od té doby chytá jen za New York Rangers, kde je už nyní legendou.

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -