- Reklama -

Inteligentní a loajální, hodnotí v zámoří nového GM New Jersey

- Reklama -

Ďáblové vstoupí od příštího ročníku do zcela nové éry. Ve funkci generálního manažera skončí Lou Lamoriello, který sice v klubu zůstane, ale stáhne se do pozadí. Funkci konstruktéra mužstva dostane Ray Shero a uznávaný hokejový analytik Pierre McGuire vysvětlil na stránkách nj.com, proč je právě bývalý generální manažer Pittsburghu tak dobrá volba.
„Tak především, Ray je velmi inteligentní,“ začíná McGuire. „Je také velmi spořádaný a extrémně loajální. To jsou charakterové rysy, o které stojíte, pokud chcete být úspěšní v National Hockey League na dlouhodobé bázi. Myslím, že Lou Lamoriello ty vlastnosti jasně rozpoznal.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Lamoriello za sebou nechává úspěšnou éru. New Jersey pod jeho vládou od roku 1987 vyhrálo tři Stanley Cupy. Zlaté časy jsou však minulostí, tým totiž pod jeho vedením v posledních třech letech vůbec nepostoupil do play off. Za posledních pět let se mu to povedlo jen jednou.
„Ray jde do organizace s novým vedením a velkou fanouškovskou základnou. Ray bude agresivní, fanoušky si tím získá. Dokázal to už v minulosti a dokáže to i tady. Bude to vzrušující, těším se,“ dodává komentátor.
Devils se pod vedením Lamoriella prezentovali hlavně defenzivním stylem. To by se teď mohlo změnit, Shero už se nechal slyšet, že bude cílit na ofenzivní typy hráčů. Bude to ale chtít svůj čas. Změnit týmovou kulturu chvíli potrvá a ta změna se bude odvíjet od toho, jaké hráče Shero přivede.
„Stačí se podívat zpátky do minulosti,“ připomíná McGuire. „Na prvního hráče, kterého draftoval jako generální manažer Pittsburghu. Tím byl Jordan Staal. Vynikající ofenzivní hráč, ale taky vynikající defenzivní hokejista.“
Změnit styl hry nebude úkol jen pro manažera. Záviset bude především na trenérovi, který ještě není pro nadcházející ročník jmenován. V zámoří už se spekuluje, že by mohlo dojít k obnovení spolupráce Shero – Bylsma, která fungovala v Pittsburghu.
Pokud jde o složení týmu, bude záležet na hráčských výměnách, na tom, koho se povede získat na trhu volných hráčů a koho se povede draftovat. Teprve pak se uvidí, kam bude nový tým směrovat. Pokud to ale bude půl na půl, nemusí to být vůbec na škodu.
„Určitě to nebolí být trochu hybridní. Mít vyváženou ofenzivu i defenzivu. Chicago Blackhawks jsou typickým příkladem takového složení,“ dává McGuire za příklad jeden z nejlepších týmů současnosti.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -