- Reklama -

To je kapitán! Toews dvěma góly v závěru vykřesal naději

- Reklama -

Domovský stánek Kačerů z Anaheimu, Honda Center, byl včerafb-chicago svědkem dalšího napínavého dramatu. Po první třetině, v níž si Ducks vypracovali luxusní tříbrankový náskok, by si na podobnou zápletku asi vsadil málokdo.Vždyť Blackhawks v úvodní dvacetiminutovce vyprodukovali pouhé tři střely na branku, tedy stejný počet střel, jako měli domácí branek.
„Nebyli jsme dostatečně připraveni a pustili jsme je do mnoha šancí. Oni odvedli dobrou práci, hodně stříleli, clonili, chodili před branku. A najednou ztrácíte tři góly,“ popisoval hostující kapitán úvodní třetinu.
V prostřední části ale Hawks dvěma zásahy manko umazali a dostali se do kontaktu. O vyrovnání se dlouho snažili marně, a když pět minut před koncem našel nádhernou přihrávkou Vatanen Maroona a Kačeři odskočili opět do dvoubrankového vedení, zdálo se, že je rozhodnuto. Hráč hostů s devatenáctkou na zádech měl ale jiné plány.
Když minutu a padesát vteřin před koncem snížil Toews dělovkou po přihrávce Mariána Hossy na 3:4, vypadalo to, že to hostům už nebude nic platné. Času zbývalo poměrně málo. Toews se na střídačce krátce vydýchal, šel znovu na led a…vyrovnal!


Sedmatřicet vteřin před třetí sirénou překvapil Frederika Andersena v domácí brance prudkým nahozením z rohu kluziště, prakticky z brankové čáry, z nulového úhlu. Puk se odrazil od brusle překvapeného gólmana do branky. Prodloužení! Jako by tahle série byla stvořena pro to, aby se zápasy rozhodovaly až v nastaveném čase.
„I když to s námi nevypadá dobře, jsme vždycky klidní. Věděli jsme, že stále zbývá spousta času a že pro ně (Anaheim) bude hodně těžké, aby nás v dalších dvou třetinách po celou dobu udrželi na uzdě,“ vysvětlil Toews, kde se v jeho týmu vzala síla na stíhací jízdu.


Od roku 2007, kdy se členy chicagské organizace stali Patrick Kane a Jonathan Toews, se Hawks sedmkrát dostali v play-off do situace, kdy byl stav série srovnaný 2:2 na zápasy. Ve všech sedmi případech Chicago sérii nakonec vyhrálo, a to vždy poměrem 4:2. V sériích, které jsou po čtyřech duelech vyrovnané, tak mělo před včerejším zápasem Chicago neuvěřitelnou zápasovou bilanci 14:0!
Včera si Hawks tuhle bilanci malinko pokazili, což je nakonec může přijít hodně draho. Z prodloužení uteklo pouhých 45 vteřin, když domácí Matt Beleskey v situaci dva na jednoho dorazil za záda Coreyho Crawforda Keslerovu střelu. Ducks tak chybí jediné vítězství k postupu do finále Stanley Cupu, Blackhawks budou ve středu na domácím ledě odvracet hrozbu vyřazení.
„Musíme teď čerpat ze všech zkušeností, které jsme až doposud nasbírali. Víme, jak jsou dobří a jak jsou odhodlaní. Ale já věřím tomu, že my jsme sebevědomí a máme charakter potřebný na to, abychom vyhráli příští zápas a udrželi se v této sérii naživu,“ burcuje své spoluhráče Toews.
„Cítíme, že jsme týmem, který je těžké odklidit z cesty. Příští zápas je pro nás pochopitelně otázkou života a smrti. Víme, že musíme zvítězit,“ uvědomuje si, že se jeho tým nachází na okraji propasti a jediný nepovedený duel jej dělí od konce sezóny.
Již před pátým utkáním Toews prohlásil, že se tahle série stává poněkud osobní záležitostí. Včera předvedl, že se s porážkou nehodlá smířit a v závěru dodal dvěma góly svému týmu naději. Dokáže jako lídr dotáhnout Chicago přes nepříjemné Kačery do třetího finále od roku 2010? Uvidíme. Ducks jsou mimořádně kvalitním protivníkem, ale Blackhawks rozhodně neskládají zbraně.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -