- Reklama -

Je jako švýcarský armádní nůž, popisoval Frolíkovu všestrannost manažer Calgary

- Reklama -

Když se mužstvo Winnipegu Jets nedobrovolně rozloučilo s letošními vyřazovacími boji, nezbývalo Michaelu Frolíkovi nic jiného, než sledovat další průběh play off už jenom z pohodlí svého domova. Český útočník si tak naladil sérii mezi Kačery z Anaheimu, kteří ukončili jeho týmu sezónu a mužstvem Calgary Flames, největším překvapením letošního ročníku. „Chtěl jsem vidět, jak si Calgary povede. Fandil jsem jim, ale bohužel to nevyšlo.“
Kanadský klub si připsal jediné vítězství a po pěti zápasové sérii byl vyřazen, přesto odolával Ducks déle než Tryskáči, kteří byli eliminováni v nejrychlejším možném čase. Co je ale nejdůležitější, zápolení mezi Ducks a Flames se zařadilo k důvodům, proč Michael Frolík před dvěma dny změnil působiště.
To a pětiletý kontrakt na 21,5 miliónů dolarů, který podepsal český útočník s vedením Calgary již první den po otevření volného trhu.
„Je to tým nabitý mladými talenty s výbornými vyhlídkami do budoucna, což sehrálo velkou roli při mém rozhodování. Chtěl jsem se stát součástí toho všeho. Zajímalo se o mě několik týmu, takže jsem si projížděl jejich soupisky a dumal nad tím, se kterým z nich mám podepsat smlouvu. Znám se s Jiřím Hudlerem a než jsem se definitivně rozhodl, tak jsem ho kontaktoval. Je skvělé mít v týmu českého spoluhráče,“ vysvětloval Frolík.
„Všichni jsme viděli, co tento tým dokázal v uplynulé sezóně. Myslím si, že vedení klubu dobře ví, co dělá a dokazuje to každým svým krokem. Kádr je nabitý mladými talenty a má před sebou skvělé vyhlídky,“ dodal český útočník.

V šatně kanadského klubu se potká nejenom s Jiřím Hudlerem, ale i s dalšími krajany Ladislavem Šmídem a Jakubem Nakládalem. Frolík se do Calgary stěhuje krátce poté, co mužstvo získalo formou výměny bostonského obránce Dougieho Hamiltona a prodloužilo smlouvu s gólmanem Karri Rämem.
Generální manažer Brad Treviling pak musel vyřešit nejpalčivější problém svého týmu – sehnat kvalitního útočníka, který by se postavil na pravou stranu druhé, potažmo třetí útočné formace. A sedmadvacetiletý český forvard, který v letošní sezóně posbíral 42 bodů za 19 branek a 23 asistencí, se jevil jako ideální volba. Zástupci kanadského celku se s ním setkali už během draftu, který se letos konal na Floridě.
„Pokud by se nám nepodařilo Michaela získat, neměli jsme žádný plán B nebo C, jeho příchod byl pro nás prioritou,“ řekl generální manažer Calgary Brad Treliving. „Naštěstí jsme našli společnou řeč. Hodně našich nejlepších hráčů patří k mladší generaci a to se mu zamlouvalo.“
Frolík by spolu s Hudlerem a Kanaďanem Davidem Jonesem měl utvořit základní trio hráčů, kteří budou hrát na pravém křídle ofenzivních formací. Kladenský rodák je však schopný hrát na všech útočných postech, což trenér Bob Hartley určitě s povděkem ocení.
„Je jako švýcarský armádní nůž – asi tak lze nejlépe charakterizovat jeho herní flexibilitu. Dokáže se přizpůsobit kterékoliv pozici ve vašich útočných formacích. Navíc hraje excelentně při hře v oslabení,“ liboval si Treviling.
„Beru ho jako jednoho z řady nedoceněných hráčů. Odvede spoustu černé práce. Asi se mu nikdy nedostane takového ocenění za jeho hru, jaké by si zasloužil, přesto je to kluk, jehož výkony jsou nesmírně důležité pro úspěch celého týmu,“ dodal manažer Calgary.

Frolík byl draftován v roce 2006 jako celkově desátý v pořadí. Čekalo se od něj tedy především střílení branek a sbírání bodů. V prvních dvou sezonách se mu to skutečně dařilo, dvakrát po sobě nastřílel 21 gólů a posbíral přes 40 bodů. Ale třetí rok u Panterů se trápil a následoval dost možná zlomový moment jeho kariéry – přestup do Chicaga.
Když v roce 2013 vybojoval s americkým klubem Stanley Cup, nebyla jeho hra postavena na ofenzivním šílenství, ale především na poctivé hře dozadu. Společně se Švédem Marcusem Krugerem tehdy vytvořili nejlepší ligový tandem útočníků pro hru v oslabení. Po přestupu do Winnipegu dostal Frolík více prostoru na ledě a stal se z něj plnokrevný všestranný útočník.
S přibývajícími léty se změnil i jeho osobní život. Založil rodinu a i proto chtěl letos v létě podepsat dlouhodobý kontrakt, aby se nemusel pořád stěhovat z místa na místo.
„Jednoho dne dospěje vaše kariéra do bodu, kdy se porozhlížíte po stabilnějších podmínkách kontraktu. Přesně to jsem chtěl i já a jsem šťastný, že Flames mi takovou možnost nabídli,“ řekl Frolík, jehož dcera Ella je zhruba ve stejném věku, jako dcera Jiřího Hudlera.„Bude hezké vyrazit někam s rodinami. Jiří mi popisoval, jak je Calgary krásné město a jak skvělé fanoušky má zdejší klub,“ dodal kladenský rodák.
Foto: Icon Sportswire
Zdroje: Calgary Sun, vlastní

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -