- Reklama -

Karmanos financoval Hurricanes z rodinného fondu, synové ho žalují o 105 miliónů

- Reklama -

Krátce před začátkem sezóny 2013-14 rozhodl majitel Caroliny Peter Karmanos o propuštění svého syna Jasona z pozice asistenta generálního manažera. V těchto dnech dospěla rodinná rozepře do dalšího stádia – Jason spolu se svými bratry Nickem a Peterem žalují otce o 105 miliónů dolarů.
Příčinou soudního sporu jsou peníze, které si Peter (v rodokmenu druhý toho jména) půjčil na provoz hokejového klubu v Raleigh z fondu, založeného na podporu potomků z prvního manželství. Karmanos tak v minulosti učinil už dvakrát, ale své závazky z let 1999 a 2009 bez problémů a s předstihem vyrovnal. Ze třetí půjčky ve výši 101 mil. dolarů sjednané v roce 2013 se ale v účetnictví fondu dosud neobjevila ani jedna splátka.
Celková suma je sice splatná až k 29. červnu 2022, ale mladí Karmanosové už několikrát otce varovali, že pokud se nebude držet splátkové kalendáře, podají proti němu žalobu. Nakonec tak učinili před týdnem u okresního soudu v Pontiacu nedaleko Detroitu, kde majitel Hurikánů žije.
42letý Jason, který rok po odchodu z Caroliny našel práci jako viceprezident pro hokejové operace u Pittsburgh Penguins, i o pár roků mladší Nick a Peter III. pocházejí z prvního Karmanosova manželství s Barbarou Ann, která v roce 1989 zemřela na rakovinu. Karmanos se poté oženil ještě dvakrát, se svojí třetí partnerkou má čtyři další syny.
K celé záležitosti se pochopitelně vyjádřilo i vedení NHL, ze slov zástupce komisaře Billa Dalyho ale není znát znepokojení. „Víme o dění v Carolině mnohem víc než obyčejní lidé a než bylo zveřejněno. Považujeme tenhle veřejný spor spíš za rodinnou rozepři než za něco, co by mělo ligu zneklidňovat z materiálního hlediska. Musíte porozumět celé situaci, a té my rozumíme, abyste pochopili, co se děje,“ říká Daly.
Foto: Thomas Hawk / Flickr.com

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -