- Reklama -

Kauza Richards aneb jak si Kings uvolnili peníze i ruce

- Reklama -

V polovině června byl Mike Richards z Los Angeles zadržen na kanadsko-amerických hranicích s větším množstvím oxycodonu. O půl měsíce později vypověděl kalifornský klub svému útočníkovi smlouvu kvůli „porušení hmotných podmínek“. V srpnu tohle rozhodnutí napadla hráčská asociace NHLPA. Tento pátek, pár dnů po zahájení nové sezóny, dospěly všechny strany (tedy unie, liga, Richards a Kings) k dohodě řešící problém.
Z třicetiletého forvarda je nyní definitivně nechráněný volný hráč a může si hledat práci kdekoliv. Králové sice nevyvázli ze sporu s čistým štítem (tj. bez zásahu do svých ekonomických poměrů), ale nemusí Richardsovi posílat tak tučné šeky jako při klasickém vyplacení ze smlouvy a především je postihnou mnohem menší škrty z prostoru pod platovým stropem.
Jak zjistili reportéři televizní stanice TSN, Králům se bude v příštích pěti sezónách započítávat do platového stropu částka 1,32 mil. dolarů a poté bude celá záležitost uzavřena. V případě normálního vyplacení ze smlouvy by byla letos částka sice nižší, ale postupně by rostla a ve čtvrtém a pátém roce by dosáhla až 4,2 mil. dolarů. Škrtání by se navíc protáhlo ještě o dalších pět sezón, v nichž by se klubu odečítalo 1,47 miliónu dolarů.
Kings dosáhnou úspor také na odstupném, které musí rodákovi z Kenory vyplatit. Richardsovi zbývalo odsloužit ze smlouvy ještě pět let, během nichž měl zinkasovat 22 miliónů dolarů. Při klasickém vyplacení ze smlouvy by se dvě třetiny z této částky rozpočítaly na deset roků, což by Krále vyšlo na 1,466 mil. dolarů ročně, podle nové dohody se suma rozpočítá na patnáct let.
Jak ovšem upozorňuje vedení NHL, Richardsův případ nemůže v žádném případě sloužit jako precedens při případných dalších sporech. Zástupce komisaře Bill Daly zároveň sdělil, že liga celou situaci monitorovala a neshledala žádné pochybení, pokud jde o dodržování kolektivní smlouvy.
„Sledovali jsme všechny fáze sporu od prvotního ukončení kontraktu až do chvíle, kdy byl případ rozhodnut, a byli jsme ve stálém kontaktu s klubem i s NHLPA,“ říká Daly. „Pokud by dohoda byla jen zastíracím manévrem, jak využít kolektivní smlouvu, považovali bychom to za její obcházení a jednali bychom podle toho. Ale nebylo tomu tak. Nemáme pochyb, že by byla kolektivní smlouvy jakýmkoliv způsobem obejita. Pokud někdo věří v opak, není zasvěcen do všech skutečností.“

Lombardi: Všichni mí blízcí vědí, jak jsem Richardse miloval

Největší újmu tak utrpěl generální manažer LA Kings Dean Lombardi, a to citovou. V emocionálním dopise zveřejněném v listu Los Angeles Times označil událost za malou osobní tragédii jak pro sebe, tak pro Richardse.
„Když jsem zjistil, co se Mikeovi stalo, bylo to jedno z největších traumat mé kariéry. Byly chvíle, kdy jsem si myslel, že se z  něho nikdy nevzpamatuju. Je pro mě teď těžké někomu věřit a začínám se ptát, zda můžu věřit svému úsudku. Za horší bych asi pokládal jen situaci, kdy bych měl pět roků podezření, že mě manželka podvádí, a potom bych zjistil, že je to pravda,“ nabídne Lombardi hodně zvláštní přirovnání.
„Všichni mí blízcí vědí, jak jsem Mikea Richardse miloval. Bohužel bylo skutečností, že se nikdy nepřiblížil svým nejlepším sezónám 2008-09 a 2009-10 ve Philadelphii. Jeho produkce spadla o padesát procent. Z hráče, který byl jedním z klíčových mužů při cestě Kanady za olympijským zlatem v roce 2010, byl v roce 2014  – když měl být ještě na vrcholu – najednou hokejista, o němž se ani neuvažovalo při nominaci,“ pokračuje Lombardi.
„Zkusil jsem s Mikem všechno. Pravidelně jsem se s ním scházel, posílal ho na vyšetření ke specialistům na otřesy mozku, v létě jsem ho navštěvoval doma – a všechno selhalo. Slyšel jsem zvěsti, že Mike má nějaké osobní problémy, ale i přes některé viditelné příznaky jsem jim odmítal věřit,“ přiznává šéf LA Kings. „Byl jsem obelháván, ale lituji jen toho, že Mike nebyl schopný za mnou přijít se svými problémy. To byla také poslední zpráva, kterou jsem mu poslal, když jsem se dozvěděl o jeho incidentu a všem, co k němu vedlo.“
Foto/Photo by: Bridget Samuels

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -