- Reklama -

Richardsův vyhazov byl neoprávněný, NHLPA podává stížnost

- Reklama -

Na konci června se Los Angeles Kings rozhodli předčasně ukončit spolupráci s útočníkem Mikem Richardsem. Ne však obvykle používanou metodou, tedy vyplacením hráče ze smlouvy, nýbrž vypovězením, které nijak nezasáhne do jejich finančního hospodaření.
„Využili jsme svého práva a ukončili kontrakt s Mikem Richardsem na základě hmotného porušení podmínek jeho standardní hráčské smlouvy,“ vysvětlil tehdy kalifornský klub svůj krok. „Nejsme připraveni poskytnout další detaily a nehodláme diskutovat o důvodech, které nás k tomu vedly.“
Neoficiální příčiny jsou jasné. Richardsova smlouva měla vypršet až v roce 2020, přičemž třicetiletý útočník si měl do té doby vydělat ještě 22 miliónů dolarů. Z platového stropu by se týmu odčítala částka 5,75 mil. dolarů. I v případě vyplacení hráče by za sebou Králové ještě dlouho táhli dost těžkou kouli. Zkušený útočník už navíc nepředváděl takové výkony, jaké od něho byly očekávány. Z 53 startů vytěžil pouze šestnáct bodů, celý únor a první polovinu března strávil na farmě v Manchesteru, závěr základní části sledoval pouze z tribuny.
Generální manažer Dean Lombardi už měl rozjednané výměny s Edmontonem nebo Calgary, jenže v polovině června přišla událost, která veškerá jednání ukončila. Richards byl údajně přistižen na kanadsko-amerických hranicích, jak převáží větší množství oxycodonu, tedy silného opiátového přípravku na tišení bolestí.
Kings využili této situace jako záminky k nestandardnímu ukončení kontraktu, což ovšem napadly hokejové odbory NHLPA. Vzhledem k tomu, že Richards nebyl policií obviněn z porušení zákona, považuje hráčská asociace postup klubu za nepřístojný a podala proti němu stížnost. Záležitost by měla být vyřešena u arbitráže.
Pokud rozhodne v útočníkův neprospěch, Richards si na slíbené peníze může nechat zajít chuť, ale získá status nechráněného volného hráče a může si hledat práci jinde. Pokud se nezávislý soudce přikloní na stranu kanadského olympionika, budou muset Králové hledat jiný způsob, jak regulérně ukončit vztahy s rodákem z Kenory.
Foto/Photo by: Kasey Spatz

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -