- Reklama -

Kojoti plánují comeback se vším všudy. Příští rok play off, do tří let boje o Stanley Cup

- Reklama -

Západní konference byla letos nebývale vyrovnaná. Celkem 12 týmů bojovalo až do posledních týdnů o osm postupových pozic, zaručujících účast v play off. Pouze dva týmy z tohoto zápolení vypadly už v úvodu sezóny – Edmonton a Arizona. Kojoti prožili jednu z nejhorších sezón v historii klubu. Na své konto si připsali pouhých 56 bodů, skončili na samotném dně Západní konference a v ligovém měřítku se horšími výsledky prezentovalo pouze Buffalo.
Ale když se toto pondělí sešli hráči s generálním manažerem Donem Maloneym a trenérem Davem Tippettem, bylo jim sděleno, že jejich klub se už příští sezónu chce pokusit o návrat do vyřazovacích bojů. Alespoň taková je vize majitelů Arizony, přestože jejich mužstvo letos dělilo od postupových příček propastných 41 bodů.
„Chceme se vrátit do bojů o play off, ale zároveň dělat správné kroky při stavbě našeho kádru, abychom se v horizontu několika let zařadili mezi týmy aspirující na Stanley Cup. Tohle bude Donův úkol. Musí přijít s jasnou vizí, jak naplnit oba tyto předpoklady,“ řekl Anthony Leblanc, spolumajitel a zároveň prezident arizonského klubu.
Do konce dubna by mělo být jasné, s jakým rozpočtem bude americké mužstvo v příští sezóně operovat. I přes plány na posílení kádru zůstává krajně nepravděpodobné, že by se Kojoti mohli dostat do těsné blízkosti platového stropu. „Chceme dát dohromady takový rozpočet, který z nás učiní adepty na postup do vyřazovací části,“ podotkl LeBlanc.
Takový plán počítá s agresivní přestupovou politikou, ať už se bude jednat o „lovení“ hráčů na volném trhu nebo získávání posil prostřednictvím výměn. Otázkou zůstává, jestli u toho všeho bude i trenér Dave Tippett. Třiapadesátiletý Kanaďan má sice smlouvu ještě na příští tři sezóny, spekulace o jeho odchodu z mužstva ale přetrvávají. „Don je inteligentní chlapík a dobře ví, že tak kvalitních trenérů mnoho není. I proto chce udržet Davea v našem týmu,“ řekl LeBlanc.

Nejistý je i návrat kapitán Shanea Doana (na snímku). „Můj nápad to nebyl. Není to ideální situace. Žádný hráč, kterému je 38 let, vám neřekne: teď je ideální čas na přestavbu kádru,“ řekl kanadský útočník začátkem března, když reagoval na rozprodej hráčů před uzávěrkou přestupů (Coyotes opustili Antoine Vermette, Keith Yandle, Zbyněk Michálek a další). Jestli jej plán na bleskovou reorganizaci mužstva přesvědčí, aby zůstal věrný arizonským barvám, to se asi dozvíme až v létě.
LeBlanc uvedl pouze to, že jeho mužstvo nadále počítá jak s trenérem Tippettem, tak s manažerem Maloneym. „Nemyslím si, že je správné házet vinu na Dona nebo Tipa za letošní nepovedenou sezónu. Stále cítím, a v tom jsme s mými partnery za jedno, že ti dva patří k nejlepším lidem ve svém oboru.“
Jak ukazují příklady Calgary nebo Ottawy, přestavba kádru a boje o play off jsou dva pojmy, které se navzájem nevylučují. A to je teprve začátek cesty, která by měla Kojoty dovést až ke Stanley Cupu.
„Když se podíváte na náš stávající kádr a přidáte k tomu jména mladých hráčů, které jsme draftovali, nebo kteří budou k dispozici tento rok, pak musím souhlasit s názorem Dona Maloneyho, že do dvou-tří let budeme mít tým, jež bude schopný bojovat o Stanley Cup,“ řekl LeBlanc.
foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -