- Reklama -

KOMENTÁŘ: Soumrak Blackhawks na obzoru. Stanou se v Chicagu opět neviditelnými?

- Reklama -

Fanshop týmu
Mnoho zámořských komentátorů se shodne na tom, že Blackhawks patří v tomto offseason mezi poražené či přinejmenším nevýrazné celky. Žurnalisté upozorňují, že po matných volbách v draftu a (ne)činnosti na trhu s volnými hráči mohou přijít další herní neúspěchy. Na jeden aspekt se ale v tomto směru zapomíná. Úpadek Černých Jestřábů může vyústit ještě v něco horšího.
Po zisku prvního Stanley Cupu v moderní éře (2010) se začali jejich fanoušci dělit na staré věrné a ty nové početnější, kteří naskočili na vlnu euforie. S přibývajícími Poháry (2013, 2015) a tím, jak se Blackhawks vtiskávali do duše města, se mezi nimi začaly rozdíly stírat.
Z TÁBORA HAWKS: Chicago se zbavilo Hossova přízraku
Chicagští novináři titulovali hokejisty sportovními vládci města, kteří usedli na trůn po boku nedotknutelných Bears (NFL). Sportovních přílohy tamních novin se naučily zobrazovat vedle fotbalu, baseballu a basketbalu také lední hokej.


Kšiltovky a čepice NHL, které musíš mít? Klikni ZDE


Nejpopulárnější tým v metropoli? Ano, Bears, ale hned za nimi úžasní Jestřábi, kteří svými fantastickými výkony strhli pozornost celého státu Illinois. Vznikla dynastie! hlásaly titulky. Televizní sledovanost play-off NHL trhala rekordy díky hokejovému nadšení na americkém Středozápadu.
Hokejová radost na domovském stánku baseballových Cubs během bojů o Stanley Cup:


Nic ale netrvá věčně a poslední tři neúspěšné sezóny odkryly odvrácenou stranu fanouškovské základny Hawks. Ve městě, které bude vždy milovat fotbal, baseball a basketbal, čekají hokej těžké časy.
Obyvatelé Chicaga více než nejrychlejšímu kolektivnímu sportu podlehli kouzlu fandění vítězům. Měli rádi Blackhawks, ne hokej jako takový. Při triumfálním tažení v play-off 2010 se mnoho z nich teprve učilo hokejová pravidla. Před tím je neznali a ani neměli důvod znát.
Euforie v ulicích města po zisku Stanley Cupu v roce 2015:


Jakmile začali Blackhawks opět více bodů ztrácet než získávat, vracejí se Chicagané ke svým osvědčeným kratochvílím. Ano, ani Bulls (NBA) neprožívají zdařilé období, mají ale za sebou příběh. Pohádku v podobě šesti prvenství v 90. letech. Ničím takovým se jejich hokejové protějšky pochlubit nemohou. Stanley Cup z roku 1961 je pradávnou historií, o které drtivá většina příznivců Jestřábů nemá ponětí.
V Chicagu se fandilo mužstvu, kterému se daří. Nikoliv borcům, na jejichž titul se čekalo desetiletí, jak tomu bylo v případě baseballových Cubs před dvěma lety.
NEPŘEHLÉDNĚTE: Fotbal vládne všem. I nejlepší hráči NHL berou jen zlomek Ronaldova platu
Organizaci Blackhawks čeká těžká práce. Musí přesvědčit své okolí, že se vyplatí za nimi stát i v krušnějších časech. Zatím se jim moc nedaří. Televizní sledovanost přenosů základní části byla v Chicagu v uplynulé sezóně nejnižší za posledních devět let. Nadšení se vytrácí a k tomu přicházejí noví hrdinové.
Zázračná dekáda může skončit tím nejhorším možným způsobem – nezájmem. A návrat do období před rokem 2010, kdy byli chicagští hokejisté z hlediska popularity na úrovni jakéhokoliv mančaftu třetího sledu, jim snad nepřeje ani ten nejzarytější odpůrce.

- Reklama -

VELKÁ LETNÍ SOUTĚŽ PRO NAŠE ČTENÁŘE: VÝHRA ČEKÁ TADY!

Titulní foto: TeresaPeek / flickr.com

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -