- Reklama -

Náklady na účast hráčů v Pchjongjangu odmítáme nést sami, vzkázal důrazně Bettman

- Reklama -

Pravděpodobnost startu hráčů NHL na olympiádě v Pchjongjangu 2018 roste nebo klesá s tím, zda budou Mezinárodní olympijský výbor a Mezinárodní hokejová federace ochotny přispět na náklady, které budou s účastí hokejistů na hrách pod pěti kruhy spojené. V tomto duchu informoval veřejnost komisař NHL Gary Bettman.
Svá slova pronesl spolu se svou pravou rukou Billem Dalym krátce před zahájením finálové série bojů o Stanley Cup mezi Pittsburghem a San Jose v Consol Energy Centeru. Podle jeho názoru nebudou ligoví majitelé chtít nést náklady na uvolnění hráčů NHL na olympiádu uprostřed sezóny.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Ligový komisař odhadl jejich výši na „mnoho, mnoho, mnoho miliónu dolarů“, které budou muset pokrýt transport, pojištění a ubytování přibližně 150 nejlepších hokejistů planety, jež jsou smluvně vázáni s kluby NHL. Olympiáda se koná na druhé straně planety, což nebude moc příznivé ani pro severoamerické diváky z hlediska vysílacích časů.
Podle Dalyho mínění padne rozhodnutí o uvolnění nebo neuvolnění hráčů do konce tohoto roku.
„Chci připomenout, že Mezinárodní olympijský výbor a IIHF se podílely na krytí nákladů na předešlých pěti olympiádách, které ale byly výrazně nižší,“ upozornil Bettman.
„Pokud Thomas Bach z IOC a René Fasel z IIHF nebudou schopni rozhodnout o nákladové otázce, nepochybuji, že to bude mít význam dopad na naše rozhodnutí. Jsem si jistý, že naše kluby nebudou chtít platit za to, že se jim přeruší sezóna, nicméně uvidíme, jak se rozhodnou.“
Bettman si myslí, že šéf Olympijského výboru IOC pan Bach nejeví od svého zvolení v roce 2013 velkou ochotu poskytovat různých sportům podporu, Fasel se s ním prý ale snaží hokejovou otázku řešit velmi intenzivně. „Fasel určitě chce najít řešení,“ myslí si šéf zámořského hokeje.
Liga nečeká, že by Hráčská asociace NHLPA situaci nějak výrazně komplikovala. Podle Dalyho slov spíše naopak. „Dokonce si myslím, že pokud nebudou náklady rozděleny, Donald Fehr, výkonný ředitel NHLPA, nedoporučí hráčům jejich účast na olympiádě.“
„Můžeme mít s Hráčskou asociací na leccos různé pohledy, nicméně je to společné rozhodnutí,“ přidal se Bettman. „Žádnou diskusi ale ani nezačneme, pokud nebudou náklady pokryty. Každý snad rozumí, co nás odlišuje od ostatních sportů. Přichází to právě uprostřed sezóny a s účastí jsou spojeny vysoké výdaje. Odesíláme tam zhruba 150 hráčů, což samozřejmě bude něco stát.“
Ať už dopadne účast hráčů v Pchjongjangu jakkoli, možnosti vyslat hokejisty na další olympijský turnaj v roce 2022 v čínském Pekingu se liga nezříká. Obrovský čínský trh ji zřejmě láká víc. „Ten dialog teprve povedeme. Ještě nejsme ve stádiu, že bychom to řešili, ale určitě se na to budeme soustředit a budeme to zvažovat,“ slíbil Bettman.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -