- Reklama -

Novým trenérem Calgary je Glen Gulutzan

- Reklama -

Všechny trenérské židle v NHL už jsou znovu obsazené. Na poslední volné místo, tedy v Calgary, byl dnes jmenován Glen Gulutzan, který v minulosti vedl Dallas a poslední tři sezóny strávil ve Vancouveru jako asistent.
„Proces hledání byl velice důkladný, protože jsme potřebovali obsadit důležitou pozici v našem klubu. Nejprve jsme si museli vyprofilovat, jaký typ kouče hledáme, na jaký je tým připraven,“ líčí generální manažer Brad Treliving. „Zkoumáte spoustu atributů, než vůbec začnete hovořit s vhodnými lidmi.“
44letý Gulutzan už se v organizaci Flames pohyboval, v období 2003-09 vedl jejich záložní tým v Las Vegas v ECHL. Poté se stal na dvě sezóny koučem mužstva Texas Stars, odkud byl po postupu do finále Calder Cupu povolán k prvnímu týmu Dallasu. Tam už se mu tolik nedařilo, ani v jedné ze dvou sezón pod Gulutzanovým vedením Hvězdy nevybojovaly play off.
„V tomhle klubu jsem začínal, když to tady vedl Darryl Sutter. Viděl jsem Marka Giordana, Deryka Engellanda a Dennise Widemana, když přišli jako volní hráči do nováčkovského předpřípravného kempu. Tehdy jsem vkročil do těchhle dveří,“ vzpomíná trenér, který si v době aktivní kariéry krátce zahrál v nižší IHL a ve druhé nejvyšší finské soutěži. „Nikdy bych si nepomyslel, že jednou tohle mužstvo povedu. Je pro mě ctí stát tu a být trenérem tak uznávaného klubu.“
Výkony Flames v nedávné době jsou podobné těm, jaké pod Gulutzanovým vedením předváděli Stars. Od roku 2009 se do play off podívali pouze jednou (loni vypadli ve druhém kole s Anaheimem), což v posledních čtyřech rocích připadá také na vrub nedávno propuštěnému Bobu Hartleymu. Letos jim k postupu chybělo deset bodů, trápí se především v defenzívě.
„Určitě trochu změníme předváděný styl. Chci, aby se do hry ve všech pásmech zapojila celá pětice. Chceme a musíme být rychlí při bránění a využít aktiv, která máme. Bude mě zajímat, jak rychle jsme schopní přejít z obrany do ofenzívy, jak se nám bude dařit držet puk a přitom stále hrát rychle, jak dokážeme využít silných stránek našich hokejistů,“ nabízí svoji filozofii čerstvě jmenovaný kouč Plamenů.
GM Treliving věří, že s ní jeho nový podřízený prorazí. „Glen je chytrá osobnost. Pokud jde o hokej, nechybí mu inteligence a taktická vyzrálost. Líbí se mi také jeho schopnost komunikace, umění vést hráče a vytěžit maximum z jejich schopností.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -