- Reklama -

Veterán Patrick Marleau touží projít se San Jose poprvé do finále a vyhrát Stanley Cup

- Reklama -

Hokejisté San Jose mají od pondělí nakročeno k tomu, aby si vůbec poprvé zahráli ve finále play off National Hockey League. Zvládli totiž pátou bitvu se St. Louis, které tentokrát porazili na jeho ledě 6:3 a už dnes v noci mohou sérii ukončit.
„Takové příležitosti nepřicházejí každý rok a měli byste se z toho pokusit vytěžit co nejvíc,“ nabádá zkušený útočník Sharks Patrick Marleau. Právě on moc dobře ví, o čem mluví. Žraloci ho draftovali v roce 1997 a rodák ze Swift Current odehrál v jejich dresu osmnáct sezón.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Osmnáctkrát ve své čtyřiadvacetileté historii postoupili Sharks do nadstavbové části soutěže, Marleau u toho chyběl pouze dvakrát. Kanadský hokejista je také jediným hráčem z aktuální soupisky, který zažil všechny tři předchozí neúspěšné účasti Sharks ve finále Západní konference: San Jose – Calgary 2:4 (2004), San Jose – Chicago 0:4 (2010),  San Jose – Vancouver 1:5 (2011).
„Kdybychom vyhráli (Stanley Cup), bylo by to úžasné,“ říká Marleau. „To je přesně to, co jsem chtěl s tímto týmem vždycky udělat pro naše fanoušky z oblasti Bay Area. Dlouhé roky nás podporují, zaslouží si to,“ dodává stabilní opora San Jose, která byla ve své kariéře minimálně zraněná.
Marleau už sedmý rok za sebou hraje, aniž by vynechal jediný zápas! Nejvíc absentoval v sezóně 2008-09, kdy neodehrál pouhých šest utkání. Letos v březnu se stal 36. hráčem v historii NHL, který odehrál v základní části soutěže 1400. zápasů (1411). Jelikož mu bylo teprve 36 let, odehrál své jubilejní utkání jako nejmladší hráč v dějinách ligy.
Dvojnásobný olympijský vítěz (2010, 2014) toho v hokeji zažil hodně opravdu hodně. V play off má na kontě 164 utkání a teď se mu naskýtá velká (a možná i poslední) příležitost, o kterou by velice nerad přišel – okusit poprvé v aktivní kariéře atmosféru finále Stanley Cupu.
„Je pěkné, že jsme se dostali tak daleko, to však není náš konečný cíl. Ano, dostali jsme se do dobré pozice, ale víme, že je před námi ještě hodně práce, kterou musíme dokončit,“ varuje Marleau před předčasným optimismem.
Foto: Bridget Samuels

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -