- Reklama -

Pořád mám co zlepšovat, říká nejlepší nováček října Connor McDavid

- Reklama -

Jeho vstup na scénu National Hockey League provázela obrovská očekávání, Connor McDavid ale vše ustál s grácií a již během října ukázal, jak výjimečným hráčem je. Pravda, rozjížděl se sice trochu pomaleji, ale nakonec v úvodním měsíci nové sezóny ovládl s dvanácti body statistiky nováčků a vysloužil si ocenění pro nejlepšího nováčka měsíce.
S pěti vstřelenými brankami se centr Edmontonu rovněž dělí o první místo mezi střelci, pokud tedy bereme v úvahu hráče, kteří kroutí v NHL svou první sezónu. Ocenění získal navzdory velmi silné konkurenci.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


V Arizoně se skvěle uvedl Max Domi, jenž se s pěti góly dělí s McDavidem o pozici nejlepšího střelce a zaostává za jedničkou draftu jen o jeden kanadský bod. V Chicagu září Artěmij Panarin, ve Winnipegu hraje výtečně Nikolaj Ehlers, v obraně St. Louis zase udivuje fantastickými výkony Colton Parayko.
V interní klubové produktivitě je McDavid o bod druhý za Taylorem Hallem. „Bylo to nahoru dolů, ale to se dalo v prvním měsíci očekávat. Až dosud to byla dobrá jízda a doufám, že bude pokračovat,“ ohodnotil McDavid své dosavadní výkony.
Zpočátku to na raketový vstup do ligy nevypadalo. V úvodních čtyřech duelech si připsal jeden gól, ale pak to přišlo. 17. října se trefil dvakrát proti Calgary, navrch přidal ještě asistenci. Od té doby jsme mohli vidět mnohem sebevědomějšího hráče, který natáhl svou bodovou šňůru až na sedm utkání.
„Jeho hra vyspěla. Nečekáte, že v osmnácti letech to půjde tak rychle, ale on se skutečně zlepšil v mnoha oblastech. Z obyčejného hráče se stal naším motorem, spoluhráče nabíjí energií. Pochopil systém, hru soupeřů a zjistil, s čím může mít úspěch a s čím ne. Opravdu je na něm vidět ohromné zlepšení, nejen co se týče hokejových schopností, ale také mentálních aspektů hry,“ chválí svého svěřence kouč Todd McLellan.

Kanadský hokejový zázrak strávil předchozí tři roky v juniorské OHL, kde v dresu Erie Otters nasbíral celkem 285 bodů ve 166 zápasech. Je považován za největší talent od dob Sidneyho Crosbyho a stejně jako kapitán olympijských vítězů získal ve svém prvním měsíci v NHL ocenění pro nejlepšího nováčka.
„Cítím se teď sebevědomější a vím, co mohu od zápasů v NHL očekávat, to jsem dřív nevěděl. Už mám lepší cit pro tempo hry, zvykl jsem si na fyzickou stránku hokeje v NHL. V mém celkovém pocitu na začátku sezóny a teď je velký rozdíl,“ říká McDavid.
Podle vlastních slov si před sezónou nedával žádné individuální cíle, pokud jde o počet gólů nebo bodů. Chtěl být zkrátka jen užitečným hráčem, kterému mohou trenéři i spoluhráči věřit v každé situaci. Tohle předsevzetí splnil poměrně rychle, důvěru kouče už si stačil získat.
„Nemám problém s tím, abych ho nasadil do hry za jakékoli situace. Je mu osmnáct a určitě se nevyhne výkyvům formy, ale my mu dáme spoustu příležitostí k tomu, aby se zlepšoval. Už teď mám ale z jeho hry dobrý pocit. Mentálně je připraven hrát za každé situace. Fyzicky na tom bude stále lépe a lépe, jakmile trochu zesílí,“ říká McLellan.
„Pořád ale mám na čem pracovat. Podobně jako většina mladých hráčů v lize se trápím na vhazování, ale snažím se na tom zapracovat. Také můžete být vždycky lepší ve vlastním pásmu, to je v dnešním hokeji důležité,“ uvědomuje si své nedostatky nejlepší nováček října.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -