- Reklama -

Pouštět Forsberga se nevyplácí: Pět trejdů před uzávěrkou, které selhaly

- Reklama -

S blížící se uzávěrkou přestupů v NHL nastává čas opět trochu bilancovat. Třeba i některé současné trejdy jednou historie zhodnotí jako naprostou bombové: totálně změní osud týmu nebo ho nastartují k cestě za Stanley Cupem, případně se vyplatí v dlouhodobém horizontu. Ale pak tu bývají ještě výměny, které v jednu chvíli můžou vypadat naprosto kolosálně, nakonec z nich však nevzejde vůbec nic a stanou se jedním velkým propadákem.
Ne každý tah generálních manažerů může být geniální. Kanadský časopis The Hockey News přinesl žebříček pěti transakcí provedených těsně před uzávěrkou, které se staly pravým opakem. Svým iniciátorům se vymstily, nepřinesly absolutně nic, případně měly v konečném důsledku úplně jiný efekt, než se původně čekalo.

5. Ze čtyř hráčů skončili tři v KHL (Phoenix – NY Rangers, 2008-09)

Do Phoenixu: Nigel Dawes, Petr Průcha, Dmitrij Kalinin
Do Rangers: Derek Morris
Ústřední postavou byl obránce Morris, po němž toužil na Manhattanu generální manažer Glen Sather. Za Rangers později sehrál tento bek jen 25 zápasů, připsal si deset bodů a zažil vyřazení ve druhém kole play off s nejvýš nasazeným Buffalem, než si to v dalším ročníku jako volný agent namířil do Bostonu.
Z obchodu moc nevytěžili ani Coyotes. Dawes s Kalininem za ně nastoupili dohromady k 27 utkáním, než se ruský bek poroučel do KHL. Dawese poslali do Calgary, po roce s Flames a nepříliš úspěšných zastávkách v Atlantě a Montrealu utekl za Kalininem do Ruska. V KHL skončil taky Petr Průcha, jenž v Arizoně vydržel ještě necelé dvě sezony. V té poslední ho poslali na farmu, koncem roku 2010 podepsal v Petrohradu.

4. Clowe přestal klovat (NY Rangers – San Jose, 2012-13)

Do Rangers: Ryane Clowe
Do San Jose: druhý výběr v draftu 2013 (Gabryel Paquin-Boudreau), třetí výběr v draftu 2013 (podstoupen Floridě), podmíněná druhá volba v draftu 2014 (neuplatněno)
Další obchod Glena Sathera skončil tak, že z něj ani jedna strana nevytěžila nic. Clowe patřil šest sezon k oporám San Jose, v onom ročníku však přestal klovat, ve 28 zápasech nedal ani gól. Za Rangers nastoupil ve 14 utkáních, skóroval třikrát a připsal si devět bodů, přičemž na ledě trávil v průměru 17 minut. Pak odešel do New Jersey. Sharks ze dvou uplatněných voleb v draftu taky moc nezískali. Paquin-Boudreau na velkou šanci dál čeká v juniorské lize, za výběr ve třetím kole San Jose dostalo od Phoenixu Raffiho Torrese, který však většinu času zůstává náhradníkem.

3. Šest jmen a velké nic (Phoenix – NY Rangers, 2007-08)

Do Phoenixu: Marcel Hossa, Al Montoya
Do Rangers: Josh Gratton, David Leneveu, Frederik Sjöström, pátá volba v draftu 2009 (Roman Horák)
A do třetice New York Rangers. Jakkoli se další obchod Glena Sathera jevil coby takový, který může oživit kariéru některých hráčů nebo jiným pomoci z farmy do velkého hokeje, nic z toho se nenaplnilo. Na konci bylo opět jedno veliké nic.
Transakce zahrnovala čtyři útočníky, kteří pak dohromady sehráli v NHL 111 zápasů – přitom 97 z nich zvládl švédský forvard Sjöström. Po výměně nastoupil k 18 utkáním a v dalším ročníku k 79 střetnutím. Bodově to bylo ještě slabší, zmíněný kvartet jich nastřídal jen 15 a všechny taky patřily Sjöströmovi.
Z Marcela Hossy měla vyrůst mladší kopie jeho bratra Mariána. To se však v NHL nikdy nenaplnilo. Poté, co ve 14 utkáních za Phoenix nevyprodukoval ani bod, zamířil do KHL. Brankář Montoya byl poslán na farmu, Leneveu se v NHL šance nedočkal. Českého útočníka Horáka vyměnili do Calgary, svoji třetí sezonu zakončil v Edmontonu, pak se rozhodl pro Rusko.

- Reklama -

2. Legwandova detroitská epizoda (Detroit – Nashville, 2013-14)

Do Detroitu: David Legwand
Do Nashvillu: Calle Järnkrok, Patrick Eaves, podmíněná třetí volba v draftu 2013 (neuplatněno)
Jestli existuje jeden generální manažer, jehož všeobecně chválí za schopnost dlouhodobě budovat kádr, je to Ken Holland. Jenže ani boss Red Wings se nevyhnul přehmatu. Před rokem z neznámého důvodu usoudil, že posledním dílkem, který jeho skládačce chybí, by mohl být David Legwand. Zkušený centr do té doby strávil celou kariéru v Nashvillu, jeho pobyt v Detroitu se proti tomu smrskl na velmi krátkou epizodu. Legwand sehrál 21 zápasů, dal čtyři góly a připsal si jedenáct bodů. V play off, kvůli kterému ho do Red Wings chtěli, nastoupil k pěti utkáním, než tým vypadl v prvním kole s Bostonem.
Aby Detroit Legwanda získal, musel obětovat dva nadějné útočníky. Eaves si zahrál za Nashville pět zápasů, než před touto sezonou podepsal jako volný agent Dallasu. Järnkrok se zařadil mezi stálice Predators.

1) Další neslavná Forsbergova výměna (Washington – Nashville, 2012-13)

Do Washingtonu: Martin Erat, Michael Latta
Do Nashvillu: Filip Forsberg
Už v době, kdy byl tento trejd proveden, nedávala transakce valný smysl. Ale nikdo by si nepomyslel, že bude jednou považována za selhání na té či oné straně. Erat byl střelcem Nashvillu, ale zrovna prožíval těžší období. Ve Washingtonu si slibovali, že opět pookřeje. Historie na tuhle událost však bude vzpomínat jinak. Ani v Capitals se českému útočníkovi nedařilo, za 62 zápasů dal dva góly a připsal si 25 bodů. Minulou sezonu se opět těsně před uzávěrkou stěhoval do Phoenixu.
Filip Forsberg, to je jiný příběh. Potenciál jmenovce slavného Petera Forsberga ve Washingtonu zřejmě velmi špatně odhadli, jinak by se ho tak lehce nevzdávali. Nashville, který byl v tomto případě prodávajícím, tak získal poměrně lacino mladého útočníka, který se mezitím stal jedním z lídrů týmu. V 62 zápasech této sezony si připsal dvakrát tolik bodů, co Erat za celou dobu v Capitals.
Trochu to připomíná obří transakci z června 1992, kdy si Eric Lindros vyvzdoroval výměnu z Quebecu do Philadelphie. Flyers tehdy přišli mimo jiné o Rona Hextalla a od té doby se datují jejich dlouhodobé problémy s brankáři. Ztratili však taky tehdy ještě nadějného Petera Forsberga. Z toho později vyrostl vůdce pozdějších Colorado Avalanche a jeden z nejlepších útočníků NHL své doby. Ne, pouštět Forsberga se nevyplácí. Tak uvidíme, co budou v Columbusu zamýšlet s brankářem Antonem Forsbergem.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -