- Reklama -

Přišel, nahrál, zvítězil. Židlickému vyšel první start v play off na výbornou

- Reklama -

Nejdříve zkusil Marek Židlický vypálit sám, potom si několikrát vyměnil puk s Thomasem Hickeym. Když se jim takhle podařilo rozpohybovat čtyřčlennou obrannou hráz Panthers, nahrál český zadák do pravého kruhu Alanu Quineovi a jeho střela zapadla k bližší tyči Luongovy brány. Vzhledem k údaji na ukazateli času, kde svítilo 96:00, už bylo jasné, že dál se pokračovat nebude. Ostrované zvítězili na Floridě 2:1 a potřetí se ujímají vedení v sérii. V neděli večer na svém ledě už můžou rozhodnout o postupu.
„Měl jsem otevřený prostor na střelu z první, Hickey to dobře zahrál na Židlického a on skvěle naznačil střelu a potom mi to dal přímo na hokejku. Stačilo puk napálit,“ děkuje Quine za přesný pas. „Trefil jsem to k tyči a najednou koukám, jak všichni slaví. Jsem rád, že to tam spadlo.“

23letý mladík byl teprve před dvěma týdny povolán z farmy k prvnímu mužstvu Islanders. V základní části za ně stihl odehrát dvě utkání, v nichž jednou skóroval. V play off proti Floridě si hned na úvod připsal asistenci, ale včerejší vítězné trefě se nic nevyrovná.
„Dostali jsme druhou přesilovku během druhého prodloužení a člověka napadlo: bude ta příští jejich? Potřebovali jsme tu výhodu využít. Naštěstí se trefil kluk, co ještě před měsícem nastupoval v AHL,“ děkuje trenér Jack Capuano za příspěvek z nečekaného zdroje.
Quine byl draftován už v roce 2011 Detroitem ve třetím kole, ale smlouvu od Rudých křídel nedostal. O dva roky později si ho tedy mohli vybrat NY Islanders, učinili tak v šestém kole. Od té doby nastupuje na jejich farmě v Bridgeportu.
Pojďme ale od mladého hrdiny večera k jeho postaršímu „pážeti“, tedy autorovi vítězné nahrávky. Marek Židlický už absolvoval v play off 45 utkání včetně cesty s Ďábly do finále Stanley Cupu v roce 2012, ale v sérii s Pantery si musel na první příležitost počkat až do pátého utkání. Poskytlo mu ji zranění Ryana Pulocka. Mostecký rodák strávil včera mezi mantinely necelých čtyřiadvacet minut, většinou po boku Hickeyho. Kromě klíčové asistence se prezentoval pěti hity a dvěma zablokovanými střelami, třikrát vybojoval kotouč na soupeři. Skoro dvě a půl minuty odehrál při přesilovkách.
„Židlický je zkušený borec a s Hickeym už něco odehráli,“ připomínal před zápasem trenér Jack Capuano. V tu chvíli ještě netušil, jak správně zvolil.
Do druhého prodloužení by se ale vůbec nešlo, nebýt Thomase Greisse. Brankář Ostrovanů v 68. minutě chytil trestné střílení Aleksandera Barkova nařízené poté, co Calvin de Haan sevřel kotouč rukou v brankovišti.
„Byla to dobrá bitva, ale je frustrující, jak skončila,“ povzdech si v pozápasovém rozhovoru obránce Panterů Brian Campbell. „Měli jsme šance a vypracovali bychom si i další, ale pokusit se přežít dvě vyloučení v prodloužení není žádná sranda.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -