- Reklama -

San Jose musí zabrat, Pittsburgh se pokusí zvýšit vedení v sérii

- Reklama -

Do závěrečné série letošního play off NHL vykročili lépe hokejisté Pittsburghu kteří zužitkovali výhodu domácího prostředí a porazili San Jose 3:2. Bitva o Stanleyův pohár pokračuje druhým zápasem ze středy na čtvrtek ve 2:00 středoevropského času opět na ledě pensylvánského celku.
Tučňáci v něm budou opět spoléhat na podporu svých fanoušků a pokusí se navýšit vedení v sérii už na 2:0. Žraloci tuhle hrozbu berou hodně vážně. Uvědomují si totiž, že jen deset procent týmů v historii se z takové situace dokázalo ve finále Stanley Cupu vyhrabat. „Musíme ten zápas vyhrát. V opačném případě naše šance rapidně klesnou,“ míní obránce San Jose Brent Burns.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Jenže Pittsburgh vedený trenérem Mikem Sullivanem a kapitánem Sidneym Crosbym je skutečně rozjetý. Pens na cestě do finále vyřadili newyorské Jezdce (4-1), Ovečkinův Washington (vítěz Prezidentovy trofeje pro nejlepší tým základní části, 4-2) a ambiciózní Blesky z Tampy Bay (4-3). A tak hokejisté San Jose připouštějí, že uspět proti Penguins bude zvláště na jejich půdě nesmírně těžký úkol.
„Pens předvádí v play off asi svůj nejlepší hokej v sezóně. Mají velice kvalitní kádr s dobrým brankářem. Jejich síla není jen v prvním nebo druhém útoku. Mají hodně rychlé hráče, kteří umí dávat góly,“ upozorňuje forvard Sharks Logan Couture.
Ve valné části prvního duelu zaostávali hráči San Jose za soupeřem v mnoha herních činnostech. Hosté prohráli vysoko 26:41 na střely – 13:33 v součtu první a třetí třetiny. „I tenhle výsledek je pro nás varováním, protože dokumentuje sílu Pittsburghu,“ říká gólman Martin Jones.
„Do druhého zápasu musíme vstoupit s ještě větším nasazením. Nikdy nechcete prohrávat 0:2 na zápasy. Bez ohledu na to, jestli ztratíte první nebo jakékoliv jiné utkání, v play off nikdy nechcete prohrát dva zápasy za sebou,“ doplňuje.
Tučňáci se dostali v posledních týdnech do skvělé formy. V předchozích duelech navíc opět naplno projevil své hokejové umění Sidney Crosby, jenž v pondělí připravil střeleckou parketu pro Conora Shearyho.
„Vidí vás všude na celém ledě,“ poděkoval kanadskému hokejistovi za nádhernou přihrávku autor druhé branky Pens Sheary. „Crosby byl dnes inspirující,“ dodal na adresu svého svěřence kouč Pittsburghu Mike Sullivan.
V 18 utkáních nasbíral Crosby 15 bodů (6+9) a v tabulce produktivity poskočil na deváté místo. V posledních jedenácti zápasech zaznamenal osm bodů, přesto stále vidí ve své hře rezervy. Také proto se v úterý zúčastnil dobrovolného tréninku.
„Považuji to za zcela běžnou záležitost. Záleží jen na vás, jak se rádi připravujete,“ uved Crosby. „Bylo příjemné být dnes na ledě a mít možnost zapracovat na mnoha věcech. Během obvyklého týmového tréninku nacvičujete věci, které se týkají především herního systému. Dnes jsem si mohl víc pohrát s pukem, což je fajn.“
V týmu trojnásobného vítěze Stanley Cupu (1991, 1992, 2009) panuje pohoda, byť ji mohlo narušit nepříjemné zranění Bryna Rusta. Hrdina sedmého duelu proti Tampě Bay odstoupil předchozího zápasu po tvrdém střetu s forvardem Sharks Patrickem Marleauem, který si sice odseděl dvě minuty, ale vyhnul se dodatečné suspendaci. Rust zřejmě utrpěl otřes mozku. Pokud dnes nebude moci nastoupit, v útoku Jevgenije Malkina by ho pravděpodobně nahradil Eric Fehr. Příležitost by mohl dostat také forvard Beau Bennett.
Také trenér Žraloků Peter DeBoer možná nachystá pro dnešní klání nějakou změnu v základní sestavě. Poprvé od 9. května by se mohl vrátit do hry Matt Nieto. Americký křídelník si ve druhém kole proti Nashvillu přivodil zranění v horní části těla, ale před startem finálové série mu lékaři neschopenku ukončili.
„Vždycky, když můžete nominovat do utkání hráče, jakým je Nieto, je to varianta, která rozhodně stojí za zvážení. Zítra ráno nás čeká několik rozhodnutí,“ řekl DeBoer.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -