- Reklama -

Srovnávejte mě s Eratem z Nashvillu, velí Erat z Arizony

- Reklama -

O loňské sezóně před ním nemluvte. V 53 zápasech za Washington, při výrazně omezeném prostoru v porovnání s předchozím angažmá v Nashvillu, vstřelil jediný gól; navíc do prázdné klece a těsně před výměnou do Phoenixu. Plánovaný restart v dresu Coyotes překazilo zranění, v 17 utkáních stihl posbírat pouze pět bodů. Po dvou týdnech nového ročníku už je skoro na stejných číslech.
„Když mi po přípravném utkání s Vancouverem asistent řekl, že jsem podal svůj nejlepší výkon po přestupu do Arizony, odpověděl jsem mu něco v tom smyslu, že to nebylo nic složitého. V minulé sezóně jsem nesehrál jediný pořádný zápas,“ odmítl rodák z Třebíč lacinou pochvalu. „Nemůžete srovnávat mé výkony s tím, jak jsem hrál loni, to jsem byl úplně jinde. Jestli chcete srovnávat, dívejte se na předešlých osm let.“
V nich, v dresu svého prvního zámořského zaměstnavatele z Nashvillu, Erat třikrát pokořil dvacetigólovou hranici a jednou se jí těsně přiblížil. To bylo v ročníku 2011-12, posledním kompletním za Predators, kdy si také vytvořil nový osobní rekord 58 kanadských bodů. V Glendale tohle dobře věděli, když si letos v dubnu vyžádali českého útočníka spolu s jiným forvardem Johnem Mitchellem výměnou za obránce Rostislava Kleslu, útočníka Chrise Browna a čtvrtou volbu v draftu 2015.
„V minulosti ukázal, že když má puk na holi, dokáže ho dobře rozehrát nebo podržet. Díky jeho šikovnosti se zlepšují všichni kolem něho,“ tvrdí kouč Dave Tippett na stránkách listu Arizona Republic. „Pořád si myslím, že by měl více využívat příležitostí ke střelbě, rád bych to od něho viděl, ale některé jeho atributy v naší sestavě určitě využijeme.“
Začátky u Kojotů neměl Erat snadné. Kromě tradičních aklimatizačních problémů se přidal fakt, že v polovině února se stal podruhé otcem, ale nemohl si to moc užít. Rodina zůstala v Nashvillu, on mířil do pouštní oblasti na jihozápadě.
„Byla to náročná sezóna, ale už je za mnou,“ zopakuje. „Neohlížím se do minulosti. Snažím se tomuhle mužstvu pomoci vyhrát každý zápas a odvést na ledě to nejlepší. Vlastně jsem šťastný, že se můžu poučit z toho, co se stalo, a nedopustit, aby se to stalo znovu. Budu se snažit makat ještě víc, abych dokázal, že jsem jiný hráč než loni.“
V úterý přece jen jeden důvod k ohlédnutí měl. S Kojoty zavítal do Nashvillu, tedy města, které za oceánem zatím poznal nejlépe. Svým bývalým fanouškům se Martin Erat prezentoval přesilovkovým gólem ze 48. minuty, čímž jim velkou radost neudělal, ale také neproměněným samostatným nájezdem, což je potěšilo mnohem víc. Ryan Ellis na opačné straně ve čtvrté sérii uspěl, Predátoři zvítězili 4:3.

Příští zápas v TV: Pittsburgh – Philadelphia, st/čt 22. října, 2:05, Nova Sport/Voyo. Kompletní program zde.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -